Wil je een couscoussalade maken? Probeer dan eens deze met gerookte makreel, gekleurde bietjes en harissadressing. Super lekker! Lees snel verder voor het recept en om alles te lezen over één van mijn leukste hobby’s.
Verven op nummer
Wat zijn je hobby’s? Dat is misschien wel de stomste vraag die je kunt stellen. Zeker op een eerste date. Bof ik even dat mijn lover tijdens ons eerste etentje van alles aan me vroeg behalve dat. Wat ik ook een stomme vraag vind is kom jij helemaal uit Zeeland? En jeetje, hoe lang moet je dan wel niet reizen? Maar oké daar gaat het nu niet om. Ondanks dat ik altijd hoop dat niemand vraagt naar wat ik graag doe in mijn vrije tijd, vertel ik er nu ongevraagd gewoon wat over. Niet omdat het nou zo spannend is, maar gewoon omdat ik het maar al te graag kwijt wil. Het is geen zweefvliegen, breien, verven op nummer of sudoku’s maken. Alhoewel ik dat laatst best leuk vind op zijn tijd. Als het even kan struin ik langs de kleedjes en kramen op een rommelmarkt.
Brocante kastjes
Het allerliefste in België want daar vind je nog de echte schatten. De bijzondere borden waar je in Nederland, de spreekwoordelijke, hoofdprijs voor betaald en bij onze zuiderburen praktisch niets. Dit ligt echt niet aan de Belgen die niet weten dat het stiekem veel geld waard is. Ik denk dat er in België gewoon meer van is. Ook scoor je in en Belgique mooie brocante kastjes voor een prikkie, vintagetasjes, blikken enzovoort. De één noemt het rommel, troep of een grote bak ellende. Ik beschrijf het eerder als zorgvuldig uitgekozen items die mijn huis nog leuker maken en voor al spullen waar ik extreem gelukkig van wordt.
Zonder verwachtingen
Begin oktober was het weer zover. De FANTASTISCHE rommelmarkt in Eeklo. Tijdens de stadsfeesten is de hele binnenstad een grote rommelmarkt. Ik ging zonder verwachting, want ik weet, als je zonder verwachting gaat, kan het nog wel eens leuker worden dan verwacht. Oh wacht, dit klopt niet helemaal. Oké heel eerlijk, ik ging een soort van zonder verwachtingen, vanwege deze theorie. En jawel het werkte. En hoe.
Op zondagochtend ging de wekker. Zelfde tijd als doordeweeks. Rond kwart over zes. In het weekend voelt dat aan als veel vroeger dan normaal. Het was ook nog donker en even dacht ik, ik draai me nog eens om. Niet echt natuurlijk want eenmaal mijn ogen openen, voelde ik me als een kind wat op schoolreis gaat.
Retro lampje
En het was zo leuk. Ik scoorde een oesterbord, waar ik naar op zoek was, maar wat ik niet uitsprak. Je weet wel, vanwege die verwachtingen. Ook vond ik een tof retro lampje om de keuken iets gezellig te maken, stapels borden met blauwe bloemen. Dat is mijn nieuwste serviesverslaving. Heel blij was en ben ik ook met een oud rekje voor in de keuken. Inmiddels knalgeel geverfd door the husband en ingericht met truttige kopjes en mijn mooiste kruidenblikjes. Eenmaal thuis showde ik alles trots aan Ruben. Soms is hij iets minder enthousiast, dat viel deze keer mee.
Gerookt makreel
Je vraagt je wellicht af wat heeft dit verhaal te maken heeft met het recept voor deze couscoussalade met gerookte makreel. Daar kan ik direct heel duidelijk over zijn. Precies helemaal niets. Ik kan een betoog houden over couscous en waarom ik dat zo lekker vind, maar goed, ik koos voor dit verhaal. Nog even kort over deze salade. Ik vond het heerlijk. De bietjes hebben wat zoets, de gerookte makreel is heel hartig en harissadressing is pittig. Wat mij betreft een compleet plaatje aan smaken.
Couscoussalade met gerookte makreel, gekleurde bietjes en harissadressing
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 1 blikje Royal Dutch Smoked gerookte makreel
- 2 tl komijnzaad
- Olijfolie voor het bakken
- 1 sjalot, gesnipperd
- 1 teen knoflook
- 170 gr couscous
- 250 ml kokende kippenbouillon
- 3 tl harissa
- 6 el extra vergine olijfolie
- 3 el witte wijnazijn
- 2 gekleurde bietjes, geschild en in dunne plakken
- 3 radijsjes, in dunne plakken
- 1/2 bos dille, gehakt
- Peper
- Zout
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Wok
- Vijzel
- Pan met deksel
- Kom
Zo maak je het:
- Rooster het komijnzaad in een droge wok. Haal ze eruit als het begint te geuren. Plet de zaadjes in de vijzel.
- Verhit een scheut olijfolie in de wok en fruit op laag vuur de sjalot en knoflook tot ze glazig zijn. Voeg de komijnzaadjes toe.
- Doe de ongekookte couscous in de pan en roer kort door. Schenk de kokende bouillon erbij, tot de couscous onder staat. Draai het vuur uit en leg een deksel op de pan. Laat de couscous zo’n 10 minuten wellen en roer daarna los met een vork.
- Maak ondertussen de harissadressing. Meng in een kom de harissa, olijfolie en witte wijnazijn met elkaar. Schep de dressing door de couscous als deze gaar is.
- Laat de gerookte makreel uitlekken en pluk de makreel. Voeg samen met de bietjes, radijs en dille toe aan de couscous. Meng goed. Breng de couscoussalade op smaak met peper en zout en serveer.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Prins & Dingemanse.
Geef een reactie