Zodra de blaadjes van de bomen dwarrelen en de klok weer bijna een uur terug gaat, eet ik het liefste zoveel en zo vaak mogelijk recepten met pompoen. Dit recept voor een pittige pompoensoep met crunchy chorizo en chipotle is mijn nieuwste ontdekking. Lees snel verder voor het recept en over een bijzondere ervaring die ik met jullie wil delen.
Droom
Soms maak je dingen mee, waarvan je droomt. Bijzonderheden uit je fantasie die ineens werkelijkheid worden. Zo’n moment had ik vorige week. Samen met acht lieve lezeressen en hun plus 1 dook ik de keuken in. Niet mijn eigen kleine keuken in Vlissingen, maar een mega grote kookstudio in het AEG Experience Centre. We kookten niet alleen, maar maakten ook brood samen met Edwin Klaasen van Desemenzo. En ik kan je vertellen, dat brood is zo lekker.
Onderweg in de auto naar het AEG Experience Centre in Alphen aan de Rijn, dwaalden mijn gedachten af naar drie jaar geleden. Toen won ik een prijs. Meedoen aan een kookworkshop. Het was een battle tussen alle deelnemers en een aantal foodbloggers. Ik vond het super tof. Oké, ik was ook een tikkeltje (te?) fanatiek, maar zo gaat dat nou eenmaal als er een wedstrijd gespeeld moet worden. Little Spoon bestond nog niet, maar ik wist wel zeker dat ik zelf ook een foodblog wilde. In de stiekeme dagdromen tijdens het koken fantaseerde ik erover om ooit zelf als foodblogger samen met mijn lezers te koken.
Bijzonder
En nu was het dan gewoon zover. Dankzij AEG had ik de kans om een aantal van mijn lieve lezeressen te ontmoeten. Wauw, wat was het leuk, geweldig, gezellig en bijzonder. Ongelooflijk gewoon. Ik beken je eerlijk, van te voren was ik best nerveus. Wat als er niemand meedoet aan de winactie? En wat als er uiteindelijk niemand komt opdagen? Gelukkig waren dat zorgen voor niets.
Als je een liefhebber bent van uren in de keuken staan en mooie apparatuur haal je je hart op in het Experience Centre. Keukenmachines, kookeilanden en allerlei soorten ovens. Edwin gebruikte de AEG stoomoven voor de broden. Om af te bakken maar ook als rijskast. Met de SteamPro krijg je luchtig brood met een krokante korst. Kortom, een perfect gebakken broodje. Je snapt, die oven staat bij mij op mijn wensenlijst.
Bakte er niets van
Tussen jullie en mij gezwegen, ik bakte letterlijk niets van dat bakken. Ik weet wel waarom ik een foodblog heb en geen bakblog. Edwin verheft broodbakken tot een kunst. En niet die van een kloddertje roze hier en een kloddertje roze daar. Een beetje zoals ik doe. Brood bakken is wetenschap. Edwin legde ons er alles over uit. Hij werkt zo precies en alles gebeurt nauwkeurig. Tien gram is tien gram en geen twaalf gram. Gewicht is belangrijk, maar ook de temperatuur van je ingrediënten en het deeg. Die precisie is nodig om uiteindelijk de topkwaliteit te krijgen die de broden van Desemenzo hebben.
Pareltjes
Mijn brood, tja wat zal ik daarover zeggen. Het begon al met het kneden. Ik vergat het zout. Een beetje dom. Uiteindelijk lukte het me om de woeste knoest, die we maakten, de rijskast en stoomoven in te doen, maar het eindresultaat was niet echt fantastisch. Ik verwacht niet dat Edwin mij belt als hij omhoog zit. Gelukkig waren mijn mede bakkers een stuk getalenteerder, want er zaten pareltjes van broden bij.
Edwin was trouwens zo lief om zijn broodje te ruilen met mijn mislukking. Bij thuiskomt sneed, de vreetzak in mij, direct een paar plakken af van de woeste knoest, om te proeven. En de volgende ochtend ontbeet ik met brioche. Besmeerd met lekker veel roomboter, wat grof zeezout en abrikozenjam erop… this must be heaven.
Pompoen
Na het broodbakken was het tijd voor soep a la Little Spoon. Omdat het herfst is en ik dol ben op pompoen, leek het me wel wat om een pittige pompoensoep te maken. Extra lekker met knapperige stukjes chorizo en spicy door chipotlesaus. Stel je even voor dat het keihard regent en waait. Natuurlijk fiets je net door die bui naar huis. Zeik nat en verkleumd stap je binnen. Mopper, mopper, mopper. Eet een kom van deze pittige pompoensoep en je bent zo opgewarmd en alle ellende vergeten. Dat beloof ik!
Pittige pompoensoep met crispy chorizo en chipotle
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- Olijfolie
- 250 gram chorizo, in kleine stukjes
- 2 sjalotten, gesnipperd
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 1 a 2 el chipotlesaus, als je dit niet kunt vinden is een rood pepertje ook prima
- 3 tl gerookte paprikapoeder
- 2 tl komijnzaad
- 1 flespompoen, in stukken (schil mag eraan blijven, wel even goed wassen)
- 1 l kippenbouillon
- Peper
- Zout
- 125 gr crème fraîche
- Bosje koriander, grof gehakt
- 100 gr cheddar, geraspt
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Soeppan
- Keukenpapier
- Staafmixer
- Soepkommen
Zo maak je het:
- Verhit wat olijfolie in een grote pan en bak de blokjes chorizo op middelhoog vuur.
- Als de chorizo verkleurd en krokant wordt, haal je iets meer dan de helft uit de pan en laat uitlekken op een velletje keukenpapier.
- Voeg de sjalot, knoflook, gerookte paprikapoeder, komijn en chipotle toe, aan de chorizo. Laat op zacht vuur nog eens 2 tot 3 minuten bakken.
- Doe de pompoen en de bouillon erbij in de pan. Breng aan de kook en laat 25 minuten pruttelen of tot de pompoen zacht is.
- Pureer de soep met de staafmixer.
- Breng op smaak met zout en zwarte peper.
- Schep de pittige pompoensoep in de kommen. Garneer met een schepje crème fraîche, wat geraspte cheddar en de crispy gebakken chorizo en grofgehakte koriander.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met AEG.
Anouk De Haan zegt
Mooie foto’s! EN Dit ga ik zeker uitproberen! Jum!
Stefanie zegt
Dank je wel!! XXX