Mexican food! Oh ik ben er dol op. Laatst schoof ik aan bij pop-up restaurant Nopal in Vlissingen en proefde van de authentieke Mexicaanse keuken. En natuurlijk dronk ik een super lekkere Margarita. Benieuwd? Lees snel verder.
Pop-up restaurant
Ik roep hier natuurlijk altijd dat ik zo van Zeeland houd. Dat ik het er zo fantastisch vind en meer van die positieve love my life achtige dingen. Toch is een kleine zeurende side note wel op z’n plaats. Wat ontbreekt in mijn fantastische provincie, is een Mexicaans restaurant. Net als een Thai of een Vietnamees, waar je ook leuk zit. Ach, als dat alles is. En voor het gebrek aan een stukje Mexico in Zeeland hebben Kiki en Huitzil de oplossing. Samen zijn zij eigenaar van cateringbedrijf Holy Kitchen en Holy Guacamoly.
Eens per maand organiseert het stel pop-up restaurant Nopal, waar je kennis maakt met al het lekkers wat Mexico op culinair vlak biedt. Tof! Het lijkt me fantastisch om een keer op vakantie te gaan naar Mexico. Niet de toeristische plaatsen, vol met Amerikanen of andere all-inclusive liefhebbers. Nee, juist naar de kleine dorpen en onbekende plekken. Om het echte Mexicaanse leven te ontdekken en te proeven van de authentieke keuken.
Echt Mexicaans eten
Misschien vraag je je af waar de liefde voor het eten uit dit Latijns-Amerikaanse land vandaan komt bij Kiki en Huitzil? Heel simpel eigenlijk. Huitzil is van Mexicaanse afkomt en voor Kiki (de liefde dus :-)) naar Nederland gekomen. Nu is de Nederlandse keuken toch net iets anders dan de Mexicaanse. Huitzil miste het eten uit zijn vaderland. Hij eet het liefst zo authentiek als mogelijk en dat is in ons koude kikkerlandje en zeker in Zeeland best lastig. Zo ontstond het idee om Zeeland kennis te laten maken met het echte Mexicaanse eten. En heel eerlijk? Het is best anders dan ik verwachtte.
Veel lekkerder. Minder vet en machtig dan ik altijd dacht. Huitzil doet onderzoek naar de benodigde ingrediënten, haalt de beste stukken vlees bij de slager en speurt net zo lang tot hij die gedroogde pepers of het juiste maismeel voor de tortilla’s vindt. Al dat lekkers houden zij niet enkel voor zichzelf, maar delen dit met iedereen die wil proeven tijdens de pop-up.
Nopal
Dankzij deze liefde en de uitstekende voorbereiding, schoof ik op een broeierige augustusavond aan bij Nopal. Voor de locatie maken Kiki en Huitzil gebruik van De Soepbar. Hier schreef ik al eens over. Een toffe samenwerking is dat. De voorkant van het restaurant is omgetoverd tot kleurrijk Mexicaans restaurant. Mooie slingers, bossen bloemen, de menukaart op tafel en Mexicaanse muziek op de achtergrond. We beginnen ons etentje met een Margarita. Natuurlijk gemaakt met Mexicaanse tequila. Hmm… zo lekker. Op de menukaart vind je ook bijzondere limonades en Mexicaanse wijn en bier.
Blauwe mais quesadilla’s
Daarna verschijnt de deelplank op tafel. Dat maakt mij altijd enorm gelukkig, mits wat er op ligt goed smaakt. Dat snap je vast wel. En dit is nu het geval. Homemade mais tortillachips die we dippen in allerlei huisgemaakte salsa’s. Wauw dit is zo lekker. Traditionele guacamole, guacamole met doperwten en munt, jalapeño ananas salsa en Mexicaanse chilipeper salsa. Op de plank liggen ook blauwe mais quesadilla’s gevuld met biologische courgettebloem en een kaasmix van Pecorino en Manchego. Hier kan ik van blijven eten. Van de rest trouwens ook.
Taco’s
Als hoofdgerecht krijgen we taco’s. En dan niet van die harde schelpen. Homemade exemplaren, waarvan de één belegd met garnalen, tomaat, koriander en kaas. Op de ander ligt cochinita pibil. Dit is pulled pork met bloedsinaasappel en Mexicaanse kruiden. Het is allemaal zo super lekker. Fris en toch vol van smaak. Het vult goed, zonder dat het zwaar op de maag ligt. We sluiten het diner af met, hoe kan het ook anders, een chocolade maistortilla met pure chocolade mousse en ijs.
Gedroogde wormpjes
Daarna is het nog tijd voor een Mezcal. Een sterke drank, vergelijkbaar met tequila, maar toch weer helemaal anders. Dit is wel lekker en nip je meer, in plaats van in één keer achterover slaan. Erbij krijg ik gerookt zout met rode peper en gedroogde wormpjes. Dat klinkt een beetje gek he? In Mexico is het eten van wormen heel normaal. Eigenlijk smaakt het super goed.
Dia de los Muertos
Ik kan me voorstellen dat het water je in de mond loopt en je nu zelf wilt proeven en proberen. Dat kan! Elke laatste zaterdag van de maand kun je een tafeltje reserveren bij Mexicaanse pop-up Nopal. De eerst volgende keer organiseren ze samen met De Soepbar een speciale Halloween editie, Dia de los Muertos. Het menu is in Nopal style, maar met een Halloween tintje. Enne het lijkt Kiki en Huitzil extra leuk als je verkleed komt. Dus trek je Dracula/heksen/spoken pak uit de kast!
Pop-up restaurant Nopal
Nieuwendijk 52
4381 BX Vlissingen
www.holykitchen.nl
Heb jij al bij Nopal gegeten geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Uitgenodigd door Holy Guacamoly.
Geef een reactie