Vandaag heb ik een super lekker recept voor een gado gado salade voor je. Met tempeh, een eitje, boontjes, zelfgemaakte pindasaus en knapperige gebakken uitjes van Crispy Salad Topping. Benieuwd hoe je het maakt of een kleine herinnering aan mijn reis door Indonesië? Lees snel verder.
Indrukwekkend Java
Het is alweer een jaar vijf geleden dat in op vakantie was in Indonesië. Drie weken rondreizen door indrukwekkend Java, het wonderschone Bali ontdekken en chillen op de paradijselijke Gili’s. We bekeken de Borobudur, beklommen vulkanen, wandelden door rijstvelden op Java maar ook bij Ubud, genoten van de zon op het strand, zwommen, snorkelden en zoveel mogelijk lekker eten.
Rijstvelden
Ik herinner me nog goed dat we in Bogor logeerden bij een guesthouse, met zicht op de rijstvelden en een stromende beek. Althans dat was in eerste instantie de bedoeling. Ik had een kamer gereserveerd die dit had. Lekker ruim, zodat we goed konden acclimatiseren na een lange vlucht met vertraging. Eenmaal gearriveerd bleek dit net even anders te zijn dan we gepland hadden. Ons verblijf was niet beschikbaar. Wel een vieze kamer waarvan het plafond loskwam en de losse delen op het bed lagen. Of een kamer achteraf, zonder plafonddelen op bed. De eerste nacht lagen we dus lepeltje lepeltje in een eenpersoonsbed, die stond in een kamer die als opslag diende.
Mini warung
Misschien is de grootste les wel, tijdens zo’n reis, dat je kunt plannen wat je wilt, maar alles gaat anders dan je verwacht. En dat is dan ook wel weer de grootste charme ervan. Het zorgt voor mooie verhalen en bijzondere momenten. Na een hike door de rijstvelden was het tijd om te eten. Dat is het altijd eigenlijk, maar zeker na flink wat lichaamsbeweging. In het dorp was niets. Enkel wat huisjes, een winkel met telefoononderdelen en een mini warung.
Een lange tafel tegen de muur, wat krukken en een lieve Indische vrouw. Zij sprak geen Engels, wij geen Indisch, maar met handen en voeten kwamen we er wel. Er stond een buffet klaar waar we allerlei lekkers mochten uitzoeken. Een bord vol met rijst, sajoer boontjes, krokant gebakken tempeh, babi ketjap en nog veel meer lekkers. En dat kostte echt letterlijk een paar cent. Het glas water dat geschept werd uit een emmer, lieten we staan, maar verder aten we alles schoon op.
Gado gado
Deze gado gado salade doet me denken aan onze tijd daar. Het is een beetje mijn eigen variant. Met krokante stukjes tempeh in een saus van ketjap, knoflook en chilisaus. De salade maak ik met kort gekookte haricots verts, taugé, komkommer en radijs. Natuurlijk een eitje erbij, zelfgemaakte pindasaus en daarna bestrooi ik de gado gado rijkelijke met knapperige gebakken uitjes van Crispy Salad Topping. Que groente kies je vooral wat je zelf lekker vindt. Witte of rode kool die je ragfijn snijdt, spruitjes, broccoli, bloemkool, voeg rijst toe, vervang tempeh door tofu of kip. Gewoon waar je zin in hebt. Het is zo lekker, gezond en licht. Wat mij betreft ook perfect als lunch. Schep de gado gado in een bakje en je neemt het eenvoudig mee naar je werk.
Crispy Salad Topping
Heb je de Crispy Salad Topping al geproefd? Deze knapperige gebakken uitjes zijn een mega lekkere toevoeging aan je linzensalade. Ook bij je zuurkool ovenschotel of over je shakshuka van zoete aardappel smaakt het goed. Op de website The Crispy Tastemaker vind je nog meer lekkere recepten.
Doe je al mee met de winactie op Facebook?
Je maakt kans op een ballonvaart voor 2 personen! Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een foto van je lievelingssalade te delen, met daarop je favoriete smaak Cripsy Salad Topping. Nieuw in het schap bij Jumbo. Ik verloot ook nog eens 25 pakketten met alle smaken Crispy Salad Topping.
Hoe en waar deel je je foto?
Dit kan onder het Facebook bericht. Klik daarvoor op DEZE LINK of deel je foto op Instagram met #CrispyOnlineBattle. Geen Facebook? Stuur dan een mail naar Stefanie@littlespoon.nl.
Dubbel kans maken op de ballonvaart in de grootste ui van de wereld?
Op de Facebookpagina van The Cripsy Tastemaker wordt deze prijs ook weggegeven!
Gado gado salade met tempeh, ei, boontjes, pindasaus en naturel crispy uitjes
Voor 2 personen
Dit zit in de pindasaus:
- 100 gr pinda’s, geroosterd en ongezouten
- 25 gr kokosbloesemsuiker
- 2 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 cm gember, geschild en fijngehakt
- 1 rode peper (of iets minder als je niet zo van pittig houdt), zaadlijsten verwijderd en fijngehakt
- 2 el vissaus
- 1 el sojasaus
- Sap van 1/2 limoen
- 100 ml water
- Peper en zout naar smaak
Dit zit in de gado gado salade:
- 1 ui, gesnipperd
- Zonnebloemolie
- 250 gr, tempeh, in reepjes
- 2 flinke el ketjap
- 4 el zoete chilisaus
- 2 eitjes
- 150 gram haricots verts, uiteinden verwijderd
- 125 gr taugé
- ½ komkommer, in dunne plakken
- 4 radijsjes, in dunne plakken
- Crispy Salad Topping Naturel naar smaak
- Optioneel, rode peper ter garnering
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Keukenmachine
- Wok
- 2 pannen
Zo maak je het:
- Maak de pindasaus: Doe de pinda’s in de kom van je keukenmachine. Maal ze fijn. Voeg dan de rest van de ingrediënten doe en mix een paar minuten tot een egale saus. Proef of je de smaak goed vindt. Breng zo nodig nog op smaak met peper en zout. Zet weg tot de salade klaar is.
- Bak de tempeh: Verhit een flinke laag zonnebloemolie in de wok. Als de olie goed heet is doe je de tempeh in de pan. Bak de blokjes goudbruin en krokant. Schep de tempeh vervolgens uit de pan, op een bord met keukenpapier. Fruit in de overgebleven olie, het uitje glazig. Voeg nu de ketjap en zoete chilisaus toe. Breng de saus aan de kook en schep de gebakken tempeh erdoor. Zet het vuur uit en zet de tempeh weg, tot het het gaat gebruiken.
- Kook de eitjes in circa 7 minuten hard. Laat ze schrikken onder de koude kraan, pel ze en halveer de eitjes.
- Bereid de groente: Blancheer de haricots verts 3 tot 4 minuten in kokend water. Doe de taugé in een vergiet. Giet de haricots verts af en laat het kokende water over de taugé stromen. Spoel de groentes af met koud water en laat even uitlekken. Schep de groente op een schaal en hussel de komkommer en radijs erdoor.
- Maak de salade af: Druppel wat pindasaus over de gado gado salade en garneer met Crispy Salad Topping en eventueel wat plakjes rode peper.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Top Taste.
gado gado saus recept zegt
Lekker en Met wat kokosmelk en een vleugje limoen krijg je de gado gado saus lekker romig en Fris