Zin in een stevige salade? Maak dan eens deze linzensalade met geroosterde wortels, groene kruiden, yoghurtdressing en garlic pepper crispy uitjes. Lekker en gezond. Benieuwd naar het recept? Lees snel verder.
Le puy linzen
Vorig jaar mocht ik op persreis naar de Franse Auvergne. Ik denk wel het mooiste gebied in Frankrijk waar ik tot nu toe ben geweest. Wat is het landschap er groots en meeslepend. De natuur is overweldigend. Ik voelde me soms klein en nietig. En dan het eten… Mijn dag bestond eruit. Ik leefde van ontbijt naar proeverij. En van naar lunch naar snacks en diner. Ik kan niet ontkennen dat het thuis veel anders is, maar op zo’n bijzondere bestemming met een voor mij vreemde keuken is het een groter feest dan normaal.
Lekker stevig
Nu ben ik ook nog eens dol op streekproducten en proef zoveel mogelijk lokaal. Ik nam kilo’s kaas tot me. Salers, Cantal en Saint Nectaire. Uiteraard ging er kaas mee naar huis. Ook typisch uit de Auvergne zijn Le Puy linzen. Toevallig mijn lievelingslinzen. Na het koken blijven deze groene linzen lekker stevig. Rode linzen worden heel zacht. Heerlijk voor in stoofpotten, curry’s of soepen, maar als onderdeel van een salade, wat mij betreft minder succesvol.
Geroosterde wortels
Natuurlijk nam ik uit de Auvergne ook Le Puy linzen mee naar huis. Als cadeautje voor mezelf. Ik kocht het bij een winkel waar allemaal gedroogde worsten hingen, potten met rillettes en blikken confit de canard stonden. Ik gok dat het een verkapte souvenirwinkel was. Zo één waar je als toerist de hoofdprijs betaalt voor een zakje linzen. En ja, dat was het geval. Ik betaalde meer dan tien euro voor een klein zakje, maar oké. Het gaat om het idee. Lekker zijn ze wel en dat is het belangrijkste. Het was al even geleden dat ik een linzensalade maakte. Ik vond het wel een goed idee om het te combineren met de knapperig gebakken uitjes in de smaak garlic pepper, van Crispy Salad Topping. Samen met gekleurde, geroosterde wortels, radijs en groene kruiden, een kleurrijk feest op je bord. Als dressing maak ik een yoghurtdressing. Gewoon omdat dit altijd een goed idee is.
Crispy Salad Topping
Heb je de Crispy Salad Topping al geproefd? Deze knapperige gebakken uitjes zijn een mega lekkere toevoeging aan je salade. Ook bij je zuurkool ovenschotel of over je shakshuka van zoete aardappel smaakt het goed. Op de website The Crispy Tastemaker vind je nog meer lekkere recepten.
Doe je al mee met de winactie op Facebook?
Je maakt kans op een ballonvaart voor 2 personen! Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een foto van je lievelingssalade te delen, met daarop je favoriete smaak Cripsy Salad Topping. Nieuw in het schap bij Jumbo. Ik verloot ook nog eens 25 pakketten met alle smaken Crispy Salad Topping.
Hoe en waar deel je je foto?
Dit kan onder het Facebook bericht. Klik daarvoor op DEZE LINK of deel je foto op Instagram met #CrispyOnlineBattle. Geen Facebook? Stuur dan een mail naar Stefanie@littlespoon.nl.
Dubbel kans maken op de ballonvaart in de grootste ui van de wereld?
Op de Facebookpagina van The Cripsy Tastemaker wordt deze prijs ook weggegeven!
Linzensalade met geroosterde wortels, groene kruiden, yoghurtdressing en garlic pepper crispy uitjes
4 personen
Dit zit erin:
- 250 gr Le Puy linzen
- 5 gekleurde wortels, geschrapt, gehalveerd en in plakken
- 10 radijsjes, in kwarten
- 2 tenen knoflook
- Olijfolie
- Peper en zout
- 4 el Griekse yoghurt
- Sap van 1 limoen
- Crispy Salad Topping Garlic Pepper
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Pan
- Bakplaat met bakpapier
Zo maak je het:
- Kook de linzen. Doe de linzen in een pan met ruim water. Breng aan de kook met wat zout. Kook de linzen 25-30 minuten of tot ze peulvruchtjes zacht zijn. Giet af en laat afkoelen. Doe de linzen in een schaal en breng op smaak met peper, zout en olijfolie.
- Bereid de groente. Verwarm de oven voor op 220 graden. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Leg hier de wortel, radijs en tenen knoflook op. Verdeel er royaal olijfolie over. Breng op smaak met peper en zout.
- Rooster de groente: Zet de groente 25-30 minuten in de oven. Schep elke 10 minuten om. Zodra de wortel en radijs zacht zijn haal je de bakplaat uit de oven. Laat afkoelen. Je kunt nu twee dingen doen met de knoflook. Tussen de groente vandaan halen en wegdoen. Of uit de pel halen, fijnhakken en samen met de wortels en radijsjes door de linzen scheppen.
- Maak de dressing: Meng in een kom de yoghurt met de olijfolie en limoensap. Serveer de dressing naast de linzensalade
- Garneer de linzensalade met Crispy Salad Topping Garlic Pepper en wat fijngehakte dille.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met TOP Taste.
alexa zegt
ziet er heel erg lekker en gezond uit!
Stefanie zegt
Dank je wel!