Pompoenkoekjes… Dat ik nog niet eerder op het idee kwam om ze te maken. Oh, wat was het lekker. Samen met aardappel, feta en dan dippen in harissayoghurt. Lekker hapjes voor bij de borrel. Ik bakte de pompoenkoekjes mijn nieuwe Le Creuset pan. Dit was liefde op het eerste gezicht. Benieuwd? Lees snel verder.
Nieuwe kitchen tools
“Diamonds are a girls best friend,” zong Marilyn Monroe in de jaren ’50. Smaken verschillen, Miss Monroe. Natuurlijk ben ik best blij met een prachtige fonkelende diamant aan mijn vinger of shiny oorbellen met glimmers van weet ik het hoeveel karaat. Maar mijn beste vrienden? Of grootste wens? Nee, dat is het niet. Mijn hartje gaat pas echt sneller slaan van nieuwe kitchen tools. Is dat herkenbaar voor jullie? Of klinkt dit een beetje gek?
Bakken zonder aanbaksels
Keukenmachines die het kneden en mixen een stuk makkelijker maken. Messen die net zo scherp zijn als degene die topkoks gebruiken. Een espressoapparaat waarmee ik zelf de lekkerste espresso zet en latte art maak. Of de perfecte koekenpan, die je laat bakken zonder aanbaksels. Die liefde was er altijd al, maar sinds ik een foodblog heb, voor heel veel opdrachtgevers recepten ontwikkel en dus zeer regelmatig in de keuken te vinden ben, hecht ik steeds meer waarde aan producten van een hogere kwaliteit. Een iets grotere uitgave, maar langer plezier.
Le Creuset
Van Cookinglife kreeg ik een super mooi cadeau. Namelijk een aluminium koekenpan van Le Creuset. Wat een mega fijne pan is dit. In mijn kast staan een stuk of vier koekenpannen. Allemaal niet echt top meer en toe aan vervanging. In de ene bakt alles aan. Weer een andere had een krom getrokken bodem. Geen één van de koekenpannen konden in de oven, dus een tarte tatin maken was geen optie. Je snapt misschien wel dat ik heel blij was toen ik de Le Creuset pan thuis bezorgd kreeg. De anti-aanbaklaag is fantastisch. En dankzij het handvat van hol rvs. brand je je handen niet als je de pan van het vuur pakt. Het handvat wordt wel warm als je de pan in de oven zet, maar dat is best logisch, toch? Weet je, het klinkt misschien extreem huisvrouwerig, maar een goede koekenpan scheelt mij in ieder geval een hoop ergernissen.
Duizend-en-één-nacht borrelplank
En wat maak je dan in zo’n koekenpan? Het liefste alles, op dit moment ;-). Zo ook deze pompoenkoekjes met aardappel, feta en harissayoghurt. Het was een uitprobeersel, dat behoorlijk goed uitpakte. In de koelkast en voorraadkast scharrelde ik rond en flanste wat je op de foto ziet in elkaar. Al voor ik de foto kon maken at ik een deel op. De rest volgde uiteraard niet veel later. De pompoenkoekjes breng ik op smaak met komijn, knoflook, bosui en koriander. Bakken in olijfolie en daarna serveren met harissayoghurt. Een perfect hapje voor bij de borrel. Maak dan ook nog wat hummus, geroosterd platbrood en gebakken feta bij en je hebt een duizend-en-één-nacht borrelplank.
Pompoenkoekjes met aardappel, feta en harissayoghurt
Voor 15 – 20 pompoenkoekjes
Dit zit erin:
- 200 gr pompoen, geschild en geraspt
- 200 gr aardappel, geschild en geraspt
- 1 ei
- 2 tl komijnzaad
- 50 gr feta, verbrokkeld
- 2 bosuitjes, in dunne ringen
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- Bosje koriander, fijngehakt
- Peper en zout
- Olijfolie
- 4 el Griekse yoghurt
- Harissa, naar smaak
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Kom
- Koekenpan
- Lepel
- Serveerschaal
Zo maak je het:
- Meng in een kom de pompoen, aardappel, ei, komijnzaad, feta, bosui, knoflook en het grootste gedeelte van de koriander. Breng op smaak met peper en zout.
- Verhit een scheut olijfolie in de koekenpan. Schep met een lepel kleine hoopjes van het pompoenmengsel in de pan. Druk een beetje plat.
- Bak op middelhoog vuur aan beide kanten goudbruin. Pas wel op met omdraaien. Doe dit voorzichtig met een spatel, zodat de koekjes heel blijven.
- Maak ondertussen de harissayoghurt. Meng de harissa met de yoghurt. Breng op smaak met een beetje peper en zout.
- Leg alle gebakken pompoenkoekjes op een schaal. Druppel er wat harissayoghurt over en garneer met koriander. Serveer de rest van de yoghurt ernaast.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Cookinglife.
Geef een reactie