Deze zuurkool ovenschotel is Hollandse pot met een Little Spoon draai. Zodra ik opgeschept heb bestrooi ik mijn bordje rijkelijk met Crispy Salad Topping Bacon. Lekker is dat! Scroll snel verder voor het recept en om te lezen hoe goed ik ben in het koken van AVG’tjes.
Ovenschotel
Hoe vaak eten jullie echt Hollandse pot? Ik eigenlijk heel weinig. Aardappels, vlees, groente in de traditionele vorm, echt nooit. De laatste keer kan ik me niet herinneringen en dat vind ik wel prima zo. Je maakt me er niet echt gelukkig mee. Tenzij het in de vorm van een stamppot of ovenschotel is. Het is thuis nog wel eens een discussie over de manier waarop ik stamppot maak. Volgens mijn lover gebruik ik teveel groente en te weinig aardappel. Ik kan me de laatste keer dat ik stamppot zuurkool maken nog heel goed voor de geest halen. Hollandse pot is niet per se mijn sterke kant. Dat laat ik liever aan mijn moeder over.
Perfecte huisvrouw
Toch deed ik mijn best, met een ontplofte keuken als gevolg. Een pan voor de puree, een ander pan om de stamppot in de maken. Een stamper, overal aardappel en klodders puree. De rookworst opwarmen in weer een pan, gehaktballen in de braadpan, met homemade jus. Nou eerlijk waar, laat mij maar een 6 gangen diner bereiden. Dat gaat me makkelijker af. Ook mijn keuken komt daar enigszins ongeschonden uit. Of nou ja, een soort van dan.
Maar oké, ik was aardig content met de inhoud van mijn pannen. Daar dacht de man anders over. Niet genoeg op smaak. De jus was niet lekker en teveel zuurkool. Nou zit je dan, als perfecte huisvrouw, toch niet zo perfect te zijn. Overigens klaagt hij nooit over wat ik kook. Hij vindt alles lekker. Ik ben nu een beetje aan het klagen en stiekem is dat onterecht. Ach, voor het verhaal wel leuk. Toch schatje ;-)?
Laurier en kruidnagel
Deze zuurkoolschotel bestempel ik niet als stamppot. Niet zo gek ook want de groente en aardappel liggen gebroederlijk bovenop elkaar en worden niet met grof geweld gemengd. De zuurkool breng ik op smaak met rode ui, rode peper, laurier en kruidnagel. Als laatste voeg ik een appeltje toe. Dat schep ik in een ovenschaal bovenop de puree. Daarna de plakken ambachtelijk gerookt katenspek erover, wat ik bij de slager haalde. Even de oven en daarna is het opscheppen geblazen. Ik garneer mijn bordje zuurkool ovenschotel met een flinke lading Cripsy Salad Topping bacon. Deze luchtig gebakken uitjes smaken ook lekker op iets wat geen salade is. Dat blijkt maar weer.
Ik deelde eerder deze week al een mega lekkere shakshuka van zoete aardappel met paprika cripsy uitjes. Op de website The Crispy Tastemaker vind je nog meer lekkere recepten.
Doe je al mee met de winactie op Facebook?
Je maakt kans op een ballonvaart voor 2 personen! Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is een foto van je lievelingssalade te delen, met daarop je favoriete smaak Cripsy Salad Topping. Nieuw in het schap bij Jumbo. Ik verloot ook nog eens 25 pakketten met alle smaken Crispy Salad Topping.
Hoe en waar deel je je foto?
Dit kan onder het Facebook bericht. Klik daarvoor op DEZE LINK of deel je foto op Instagram met #CrispyOnlineBattle. Geen Facebook? Stuur dan een mail naar Stefanie@littlespoon.nl.
Dubbel kans maken op de ballonvaart in de grootste ui van de wereld?
Op de Facebookpagina van The Cripsy Tastemaker wordt deze prijs ook weggegeven!
Zuurkool ovenschotel met bacon crispy uitjes
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 1 kg kruimige aardappelen, geschild en in stukken
- 200 ml melk
- 50 gr roomboter
- Peper en zout
- Nootmuskaat
- 1 rode ui, in dunne ringen
- 1 of 2 laurierblaadjes, vers of gedroogd
- 4 kruidnagels
- 1 tl gedroogde chilipeper
- 500 gr zuurkool
- 75 gr katenspek
- Crispy Salad Topping Bacon
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Pan
- Wok
- Ovenschaal
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de puree: Kook de aardappels met zout in 20 minuten gaar. Zorg dat ze echt goed gaar zijn. Giet af en schud op. Als de aardappels nog te nat zijn, zet je de pan op een zacht vuurtje zodat ze iets droger worden. Verwarm de melk in een steelpannetje. Stamp de aardappels een klein beetje en schenk wat melk erbij. Meng goed en herhaal tot alle melk door de aardappels zit. Meng nu de roomboter erdoor. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
- Maak de zuurkool: Verhit een scheut olijfolie in de wok. Fruit hierin de rode ui op laag vuur. Voeg na een paar minuten de laurier, kruidnagel en rode peper toe. Schep de zuurkool erbij. Warm kort door. Voeg als laatste de appel in blokjes toe.
- Doe de puree in een ingevette ovenschaal. Strijk glad en schep de zuurkool erboven op. Vergeet niet de kruidnagel en laurier uit de zuurkool te vissen voor het de oven in gaan. Verdeel de plakken katenspek over de zuurkoolschotel.
- Zet de zuurkool ovenschotel in de oven en bak zo’n 20 minuten.
- Schep wat van de zuurkool ovenschotel op een bord en garneer met de Crispy Salad Topping bacon.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met TOP Taste.
Geef een reactie