Je hebt koekjes en je hebt bijzondere koekjes. Dat laatste zijn deze roomboterkoekjes! De bodem is krokant. Bovenop een kruimellaagje en in het midden een hart van zwarte kersenjam van Hero. Die smaakt lekker fris, dus dat combineert perfect met de zoete suiker.
Nostalgie
Koekjes bakken is pure nostalgie voor mij. Het herinnert me aan jongere jaren. Aan de eindeloos durende zondag, waarop ik uitgekeken was op mijn barbies, of geen zin had om met de poppen te spelen. Zo’n dag dat je je als kind verveeld. Gelukkig was daar dan het Margriet kookboek van mijn moeder en een recept voor zandkoekjes. Of een andere ouderwets kookboek wat mijn moeder in de kast had staan. Die ik inmiddels allemaal heb ingepikt onder het mom van ‘leuk om een keer iets, met recepten van toen, te doen.’ Je weet nooit wat voor inspiratie je vindt in een kookboek uit de jaren zeventig.
Zandkoekjes
Ik was vroeger al niet zo’n ster in netjes werken. Dat uitte zich overigens niet alleen in koekjes bakken. Voor schrijven haalde ik altijd lage cijfers en de puntje op de i vergat ik letterlijk. Terug naar de zandkoekjes, want daar gaat het vandaag om. Het moesten mooi gevormde beestjes of figuren worden. Meestal leek het nergens op. Ook legde ik de koekjes te dicht tegen elkaar aan, waardoor ik uiteindelijk één grote plaatkoek had. Ook leuk, maar als kind was dat janken. Waarschijnlijk, mezelf een beetje kennende. Of gefrustreerd, omdat het eindresultaat niet was zoals ik mijn verbeelding zag. Er vloog ook heus wel eens iets door de woonkamer.
Nu zijn zandkoekjes prima, maar wel een beetje saai. Ik heb het natuurlijk niet over het deeg, want als ik nu koekjes bak, is het me toch vaak daar om te doen. Dan maak ik extra deeg om van te snoepen. En om uiteindelijk misselijk de gebakken koeken te laten voor wat ze zijn. Ik beken eerlijk, ook het deeg van deze roomboterkoekjes was niet veilig voor mij. Ik hield me in. Mijn lover dacht daar anders over en griste direct de deeghaken van het aanrecht.
Hart van…
Deze roomboterkoekjes zijn speciaal. Ze hebben geen hart van goud maar wel hartje van Hero zwarte kersenjam. De jam is fris en een tikkeltje zuur. Dat gaat zo goed samen met de suiker en roomboter. Misschien klink ik nu wel een beetje als uit het jaren zeventig kookboek van mijn moeder, maar jullie snappen wel wat ik bedoel, toch? De jams van Hero zitten in een nieuwe jampot en hebben een verbeterde receptuur. Wat ik fijn vind, is dat Hero gebruikt maakt van slechts vier ingrediënten. Fruit, suiker, citroensap en pectine. Verder niets. Dat maakt het etiket lezen wel zo makkelijk en het is natuurlijk gewoon een fijn idee om te weten dat er in de jam niets zit, wat er niet in hoort. Ik heb trouwens pectine wel even moeten intypen op google hoor. Het is een natuurlijk bindmiddel dat voorkomt in de celwanden van planten en vruchten.
Voor het niet zo netjes kunnen werken, heb ik in dit geval een prima oplossing. Ik maak de koekjes in een muffinblik. Zo lijkt het nog wat toch? Ik ben heel benieuwd wie van jullie deze koekjes gaat bakken. Laat je het me weten? Trouwens, de zwarte kersenjam vervang je net zo makkelijk door een andere Hero jam.
Roomboterkoekjes met een hart van zwarte kersenjam
Voor 12 koekjes
Dit zit in de kruimeltopping:
- 65 gr bloem
- 25 gr kristalsuiker
- Snuf zout
- 2 tl kaneel
- 50 gr roomboter
Dit zit in de roomboterkoekjes:
- 12 tl Hero zwarte kersen jam
- 100 gr roomboter + extra voor invetten van het muffinblik
- 50 gr kristalsuiker
- 15 gr poedersuiker, gezeefd
- Snuf zout
- 1 ei
- 125 gr bloem
Dit heb je nodig:
- Muffinblik
- Keukenmachine met deeghaken
Zo maak je de kruimeltopping:
- Mix de bloem, kristalsuiker, kaneel, roomboter en het zout met de keukenmachine tot er een kruimeldeeg ontstaat.
- Doe het deeg in een kom en zet in de koelkast om te koelen tot je het kruimeldeeg weer gebruikt.
Zo maak je de roomboterkoekjes:
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Mix de roomboter, kristalsuiker, poedersuiker en het zout in de kom van je keukenmachine.
- Voeg daarna het ei toe. Schraap als het nodig is, het deeg van de randen en laat de keukenmachine draaien tot er een egaal en samenhangend deeg ontstaat.
- Vet een muffinblik in met roomboter. Verdeel daarna in elk vormpje dezelfde hoeveelheid deeg. Druk plat, zodat het deeg de hele onderkant van de vorm bedekt.
- Zet 15 minuten in de koelkast, om het deeg kort te koelen.
- Schep in het midden van elke vorm, een theelepel zwarte kersenjam. Verdeel de kruimeltopping er rond. Laat de jam onbedekt.
- Zet de roomboterkoekjes 20-25 minuten in de oven, tot de koekjes licht goudbruin zijn.
- Laat afkoelen op een koelrekje en haal de koekjes na 15 minuten uit de vorm.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Hero.
Nienke zegt
Hmmmm ziet er lekker uit. Zoet maar toch fris. En het opeten van het deeg klinkt erg bekend, hahaha.
Stefanie zegt
Haha dat is het leukste van koekjes bakken. :-)