Tiramisu ken je misschien met koffie en koffielikeur. Ik maak een tiramisu met limoncello, bitterkoekjes en witte chocolade. Lekker fris van smaak door de citroen. Dit toetje kun je trouwens direct na het maken al serveren. Super snel klaar! Lees snel verder voor het recept.
Kerstrecepten
Dit is hem dan! Het eerste kerstrecept van 2017. Al maanden ben ik met kerst bezig. Begin oktober zat ik rond de tafel met Agrimarkt, om het project voor dit jaar te bespreken. Net zoals in 2016, mocht ik ook dit jaar weer voor hen alle kerstrecepten ontwikkelen, maken, fotograferen en oké, daarna ook opeten. Het hele pakket dus ;-). De laatste zomerse dagen waren net achter de rug. Het blijft een beetje gek om met mooi weer zo intensief bezig te zijn met winterse gerechten.
Nu was ik altijd al dol op kerst. De kerstfilms, kerstmuziek, over lichtjes, mooie versiering en lekker eten. Sinds ik blog is die liefde alleen maar aangewakkerd. Ik heb nu alle redenen om maanden lang Micheal Buble’s Christmas songs te luisteren en op Netflix, alle films die ook maar enigszins over kerst gaan, te bekijken.
Ongeorganiseerde bende
Je verwacht het misschien niet, maar hoewel ik dol ben op koken en eten, vind ik het echt vreselijk om etentjes te organiseren voor veel mensen, waarbij ik zelf alles kook, regel en organiseer. Met dat koken lukt het wel. Dat regelen en organiseren iets minder. Ik heb het talent om er een grote ongeorganiseerde bende van te maken. Of eigenlijk gewoon een ongelofelijk rommel. Plannen is ook niet helemaal mijn ding. Alhoewel dat op werkvlak steeds beter gaat.
Beeld je dit allemaal even in en je snapt, dat is vragen om moeilijkheden. Gelukkig helpen opdrachten als deze, voor Agrimarkt, me wel een beetje. Van te voren maak ik een schema en bereid ik alles tot in de puntjes voor. Dit past eigenlijk helemaal niet bij mij, maar het helpt me wel stressvrij de dag door te komen. Ik weet namelijk precies hoe het gaat als ik dat niet doe. Als ik niet nadenk over de styling van het gerecht, of als ik van te voren vergeet dat iets eerst nog een nacht moet opstijven. Na twee dagen koken staat de koelkast voor lekkere kerstgerechten en kan ik met gemak vrienden uitnodigen om te komen proeven. Ik blij, vrienden blij en opdrachtgever blij.
Opstijftaferelen
Inmiddels hebben we al een stuk of vijf kerstdiners gehad. En dan moet kerst nog komen. Omdat ik al zo uitgepakt heb, doe ik dat met kerst niet. Nu roep ik dat ik blij ben met friet en een frikandel. Ik ken mezelf, want als het zover is, heb ik stiekem toch zin in allerlei bijzonder hapjes. Ach we zien wel. Weet je, ik denk dus altijd na over al het hartige wat ik maak, maar het toetje is nogal eens een ondergeschoven kindje bij mij. Het is niet dat ik er niet van houd, maar ik ben gewoon niet zo experimenteel als het om desserts gaat. Wil ik voor een uitgebreide borrelplank best uren in de weer zijn, het nagerecht moet zo klaar zijn. En dan is het heel fijn als je dit recept voor tiramisu met limoncello, bitterkoekjes en witte chocolade hebt. In tegenstelling tot de ‘echte’ tiramisu, is deze zo klaar. Ook geen opstijftaferelen dus.
Zoet, fris en romig
Dit toetje is zoet, fris en romig. Eigenlijk precies zoals ik het zelf lekker vind. Je laat de bitterkoekjes volzuigen met citroen en limoncello. Dit doe je samen met romige mascarpone in een glas en daarna gaan er krullen witte chocolade over. Mmm… Zo lekker! Houd er wel rekening mee dat de tiramisu met limoncello heel machtig is. Is het de afsluiter van een diner met flink wat gangen? Maak dan iets kleinere porties.
Tiramisu met limoncello, bitterkoekjes en witte chocolade
Voor 4 flinke of 6 kleinere porties
Dit zit erin:
- 200 ml slagroom
- 250 gr mascarpone
- 100 gr poedersuiker
- 2 citroenen, sap geperst en de schil geraspt
- 100 ml limoncello
- 250 gr bitterkoekjes, eventueel gehalveerd
- 1 reep witte chocolade, in krullen geschaafd. Hoe je dit doet? Zie de Tip! hieronder
- Amandelschaafsel, kort geroosterd in een koekenpan
Dit heb je nodig:
- Garde of keukenmachine
- Rasp
- Schaal
Zo maak je het:
- Klop de slagroom op. Niet al te stijf, maar lekker lobbig.
- Roer de mascarpone los en meng deze met de opgeklopte slagroom en de poedersuiker. Voeg als laatste de geraspte schil van 1 citroen toe. De rest bewaar je voor de garnering.
- Meng de limoncello met het citroensap.
- Leg de bitterkoekjes erin. Wil je een sterke limoncello smaak? Laat de koekjes dan even liggen in het mengsel. Liever een iets subtielere smaak? Haal ze er dan na het dippen direct uit.
- Verdeel een aantal bitterkoekjes op de bodem van je schaaltje. Schep er daarna wat van het mascarponemengsel over. Herhaal tot alle bitterkoekjes op zijn en eindig met mascarpone.
- Garneer de tiramisu met witte chocoladekrullen, amandelschaafsel en wat geraspte citroenschil.
TIP 2! Bereid je de tiramisu met limoncello eerder voor? Haal de toetjes dan een half uur voor het serveren uit de koelkast. De bitterkoekjes worden hard door de kou en met een beetje warmte worden ze weer iets zachter.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.
Lianne zegt
Toffe foto’s en een heerlijk recept!
Stefanie zegt
Dank je wel!