Wie is er eigenlijk niet dol op zelfgemaakte saucijzenbroodjes? Deze mini’s, die ik voor Agrimarkt maakte, zijn lekker bij de borrel of als onderdeel van een brunch. De vulling is een tikkeltje winters door de toevoeging van wat koekkruiden. Lees snel verder voor het recept en om te lezen wat ik heb met bladerdeegsnacks.
Stiekeme verslaving
Ik heb een stiekeme verslaving voor bladerdeeghapjes. En dan niet van de allerbeste bakker in de stad, maar het liefste foute en kleffe broodjes van de supermarkt, of erger nog, de pomp. Gek he? Ik kan echt heel erg genieten van super gezond eten, diners bij restaurants met een Michelinster en dus dit soort slechte snacks. Als het gaat om eten, val ik dus niet echt op één type een knoop ik met alles wat ik lekker vind een relatie aan. Wees gerust, in het echte leven is dat wel anders en ben ik al jaren gelukkig met dezelfde man.
Kaasbroodjes als ontbijt
Vroeger, in de lunchpauze, verblijde mijn moeder me regelmatig met een lekker bladerdeegbroodje. Vooral frikadel was favoriet. Op zich lekker, maar als ik moet kiezen, is dat tegenwoordig toch echt een kaasbroodje. Als ontbijt op Lowlands bijvoorbeeld. Met een wodka cola ernaast, is dit natuurlijk een uitgebalanceerd ontbijt, waar de meiden van de Green Happiness trots op zouden zijn.
Op de middelbare school genoot ik het meest van de tussenuren. Omdat er geen les was natuurlijk, maar ook omdat dit het moment was om naar de Attent te gaan. Een buurtsuper, zoals die van mevrouw de Bolle uit Samson & Gert. Een beperkt assortiment, ongetwijfeld producten die over de datum waren en een kleine vitrine met daarin een vrij uitgebreide selectie bladerdeegbroodjes. Kip-champignon, saté, ragout, kaas, saucijs. Waar je maar zin in had. De vreetzak in mij had nooit genoeg aan één exemplaar, dus koos ik er twee. Dat verklaarde natuurlijk die extra puberkilo’s die ik met me meesjouwde. Gelukkig kan ik tegenwoordig iets meer maat houden, waardoor die extra kilo’s uiteindeljk verdwenen.
saucijzenbroodjes
Zelf kaasbroodjes maken staat altijd nog op mijn wensenlijstje. De saucijzenbroodjes kan ik inmiddels afvinken. Mijn schatje is daar dan weer enorm dol op, dus deed ik hem een plezier. En mezelf ook, want ze smaakten super lekker. De hoeveelheid bladerdeeg en vulling is bij de van mij net wat meer in balans. Al zeg ik het zelf. Ik voeg wat koekkruiden toe aan het gehakt, wat het winters maakt.
Voor bij de borrel // Mini saucijzenbroodjes
Voor circa 25 mini saucijzenbroodjes
Dit zit erin:
- 300 gr rundergehakt
- 2 el ketchup
- 30 ml ketjap
- 1 el Worcestersaus
- 1 el Dijon mosterd
- 2 eieren, 1 ei voor door het gehakt, 1 ei voor het bestrijken van het bladerdeeg
- Klein handje paneermeel
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 2 tl koekkruiden
- Peper en zout
- 1 rol bladerdeeg uit de koeling
Dit heb je nodig:
- Kom
- Snijplank
- Pizzames
- Bakplaat met bakpapier
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Doe het gehakt in een kom. Voeg de ketchup, ketjap, Worcestersaus, mosterd, 1 ei, paneermeel, knoflook en koekkruiden toe. Meng alles door elkaar. Breng goed op smaak met peper en zout.
- Leg het bladerdeeg op een grote snijplank en snijd het in de lengte doormidden. Dit gaat eenvoudig met een pizzames.
- Verdeel het gehaktmengsel over beide helften van het bladerdeeg. Doe dit een beetje in het midden.
- Vouw nu het bladerdeeg dubbel en druk de randen aan. Eerst met je vingers en daarna met een vork.
- Snijd de repen in kleine stukken van zo’n 3-4 cm breed en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bestrijk het bladerdeeg met een losgeklopt ei.
- Bak de mini saucijzenbroodjes in ongeveer 15-20 minuten af in de oven of tot ze mooi goudbruin kleuren.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.
Geef een reactie