Doe jezelf een plezier en bak deze perentaart met kardemom. Mega lekker als ontbijt. Voor in het weekend bijvoorbeeld. Een stuk bij de koffie kan natuurlijk ook. Benieuwd naar het recept? Scroll door naar beneden. Benieuwd naar wat persoonlijke overpeinzingen van mij? Lees dan hieronder direct verder.
Luieren en lummelen
Na maanden van keihard werken was het eind december dan eindelijk tijd voor kerstvakantie. Oh wat verheugde ik me er op. Twee weken luieren, lummelen, uitrusten en gewoon weg even niets moeten. Ik ging er vanuit dat ik in de tweede week weer helemaal uitgerust zou zijn. Elke dag lekker vroeg uit bed. Veel sporten (wat ik uiteindelijk ook deed). En wie weet stiekem toch wat werken. Nieuwe recepten uitproberen en als ze smaakten ook maar gewoon even op de foto zetten. Content maken voor de online omgeving van mijn nieuwe bedrijf. En nog wel wat dingen. Stiekem best een aardig lijstje voor een vakantie.
Je weet hoe het gaat met creativiteit. Als je helemaal happy bent en goed in je vel zit, komt dat vanzelf terug. Het kwam maar niet. Ook dat uitrusten liet behoorlijk op zich wachten. Ik voelde me lamlendig, was best chagrijnig (sorry schat <3), wilde van alles doen, maar er kwam niets uit mijn handen. Voor de vakantie had ik zoveel plannen. Ik kon eindelijk het boek van mijn coach lezen. Een vision board maken met doelen voor het nieuwe jaar. Sowieso mijn doelen opschrijven. Ik kwam niet veel verder dan jammeren op de bank, Netflix kijken en zwelgen in een grote brei van zelfmedelijden.
Pfff…
Alles was teveel. Zelfs uitgebreid koken. Want je moet weten, als ik kook, dan maak ik er nogal eens een grote bende van. Soms van dien aard, dat het even niet meer te overzien is. En toen smaakte het gerecht ook nog eens voor geen meter. Pfff… ik werd echt moe van mezelf. Ik hoorde mezelf praten en zeuren. Toch lukte het niet om ermee te stoppen. Natuurlijk waren er ook hele fijne momenten. We vierden kerst met familie, oud & nieuw met vrienden was super gezellig. Ik en mijn lover lunchten bij De Houtzaagwerf, logeerden bij HOTELdeBEAUTEL, aten bij Brasserie Jong.
Ik riep dat ik deze vakantie niets spannends wilde doen, maar toch had ik een ellenlange wensen- en to-do lijst. Behoorlijk tegenstrijdig als je het me nu vraagt. Enorm vermoeiend. Voor mezelf, maar nog wel meer voor degene die met me samenwoont. Wat ik geleerd heb? Want dat is het beste wat ik hiervan kan doen. Leren, om het de volgende keer anders aan te pakken. Mijn volgende vakantie ga ik zonder al teveel verwachtingen in. Geen eisen aan mezelf stellen en vooral niets moeten. En misschien nog wel belangrijker – iets, of laat dat iets maar weg – beter voor mezelf zorgen. Meer me-time inplannen, regelmatig vakantie nemen, gezonder eten en meer sporten.
Doelen
Dit klinkt verdacht veel op goede voornemens, maar daar geloof ik niet in. Het zijn mijn doelen voor dit jaar. Gewoon omdat ik dit echt wil en weet dat het goed is voor me. Over twee weken kan ik het uitproberen, want dan gaan we ruim twee weken naar Thailand. Ik kan echt niet wachten. Ook heb ik al vakantie gepland voor eind van de zomer en ga ik in maart een paar nachtjes alleen logeren bij De Weide Wereld. Dat voor jezelf zorgen voelt eigenlijk best heel goed. Op dit moment lees ik het boek Miracle Morning van Hal Elrod. Enorm inspirerend. Ik sta al vaak vroeg op, tenzij ik uitgeput in de kerstvakantie beland ;-). Nu ga ik die vroege uren proberen effectief in te zetten. Ik houd jullie op de hoogte. Wie weet heb je er iets aan. En is het voor mij een soort stok achter de deur. Alhoewel, als ik Hal mag geloven, is de Miracle Morning, iets live changing. Nou, we gaan het zien.
Perentaart
Het was op culinair gebied niet enkel kommer en kwel hoor deze vakantie. Ineens kreeg ik ’s ochtends de geest en besloot ik een lekkere perentaart met kardemom te bakken. Ik had zoveel zin in een smeuïg taartje en in kardemom. Dit was het resultaat. Ik gebruik geen witte geraffineerde suiker, maar honing. Stiekem weet ik heus wel dat dit ook suiker is. Zeker na het zien van de laatste Keuringsdienst van Waarde. In het weekend is dit een prima ontbijt en ook doordeweeks durf ik het aan. Ik ben benieuwd wat jullie hiervan vinden!
Perentaart met kardemom // Lekker als ontbijt of bij de koffie
Voor 4 tot 6 stukken
Dit zit erin:
- 170 gr speltbloem
- 1 flinke tl baking powder
- ½ tl bakpoeder
- 1 tl fijngemalen kardemom, ik gebruik de zaadjes van zo’n 6 kardemompeulen
- Snuf zout
- 2 eieren
- 120 ml extra vergine olijfolie
- 100 ml honing, of extra als je een zoetekauw bent
- 180 gr yoghurt, ik gebruik Griekse yoghurt
- 1 peer, geschild en in plakken
Dit heb je nodig:
- Springvorm van 20 cm, ingevet en bekleed met bakpapier
- Kom
- Beslagkom
- Garde
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 190 graden.
- Meng de bloem, baking soda, baking powder, zout en kardemom met elkaar in een kom.
- Klop de eieren in een paar minuten schuimig in een beslagkom. Voeg de olijfolie, honing en yoghurt toe. Klop tot een glad geheel.
- Schep het bloemmengsel bij de eieren en meng goed, maar niet te lang. Het is belangrijk dat het beslag luchtig blijft.
- Doe het deeg in de springvorm en verdeel de peer erover.
- Zet de perentaart 35-40 minuten in de oven, tot de taart goudbruin is. Laat 10 minuten afkoelen voor je de taart uit de vorm haalt.
- Snijd punten van de taart en
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Malou | Blonde Blossom zegt
Wat goed dat je nu een beter voornemen hebt voor de volgende vakantie! Ik liep een beetje tegen hetzelfde aan als jij: ik wilde van alles doen, maar na een halfjaar Geneeskunde studeren was ik compleet uitgeput en keek ik vooral alle 5 de seizoenen van Orphan Black. Oeps! Ik merk wel dat ik er juist weer veel energie van heb gekregen en er nu dus weer volle bak tegenaan kan. Wat een heerlijk receptje trouwens! Ik krijg er echt zin van om hier morgen lekker mee te ontbijten. Prachtige foto’s ook! Malou x