Deze aardappel- preisoep is gemaakt van eenvoudige ingrediënten, maar daarom niet minder lekker. Na het pureren voeg je slagroom toe en dit maakt de soep fluweelzacht. Tijdens het smoren van de prei voeg je wat ansjovis toe. Dit maakt de soep speciaal. Je weet niet wat je proeft.
Geweldige lunch
Twee jaar geleden mocht ik genieten van een geweldige lunch bij Restaurant Hemingway in Bergen op Zoom. Ik tafelde een uur of zes en proefde alle gerechten van de menukaart. Inclusief bijpassende wijnen. Normaal ga ik altijd met de trein naar evenementen. Je raadt het al, deze keer pakte ik de auto. Nog steeds baal ik daarvan ;-). Je snapt wel dat ik daarom niet alle wijnen kon proeven. Ach ja er zijn ergere dingen.
Fluweelzacht
Eén van de gerechten was een soep van aardappel en prei met ansjovis. Dat smaakte, net als alle andere gangen, fantastisch. Regelmatig dacht ik een deze soep, maar nooit maakte ik hem na. Tot nu. Ik vond het wel een mooie voor de Paasrecepten die ik ontwikkelde voor Agrimarkt. De boerse ingrediënten zoals aardappel en prei vormen een magisch duo. Als je ze pureert met wat room wordt het een fluweelzachte soep. Om het nog wat extra’s te geven, laat ik ansjovis smelten bij het smoren van de prei. De subtiele zilte smaak, is wat mij betreft de kers op de taart.
Aardappel-preisoep met ansjovis
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 25 gr roomboter
- 1 teen knoflook
- 200 gr prei, in ringen
- 500 g kruimige aardappelen
- Olijfolie
- 1 liter bouillon
- 5 ansjovisfilets uit blik
- 100 ml slagroom + extra voor op het bord
- Zwarte peper
- 25 gr bieslook, fijngehakt
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Soeppan
- Staafmixer
Zo maak je het:
- Smelt een klont roomboter in een soeppan en fruit hierin de prei en knoflook aan, tot de knoflook goed begint te geuren. Voeg de ansjovis toe en laat smelten.
- Doe de aardappelen en de groentebouillon in de pan. Breng 15 minuten aan de kook tot de aardappelen gaar zijn.
- Pureer de soep met de staafmixer. Voeg de slagroom toe en roer goed. Warm de soep nog even door.
- Breng op smaak met zwarte peper. Pas op met zout want de ansjovis is al zout genoeg. Garneer met de fijngehakte bieslook en een scheutje slagroom.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.
Geef een reactie