Ergens eind vorig jaar kwam ineens Restaurant Kale & De Bril op mijn Facebook tijdlijn voorbij. Een nieuw restaurant trekt altijd de aandacht, om soms ook weer uit mijn gedachte te glippen. De naam en het logo spraken me aan en bleven hangen. Begin dit jaar opende de deuren van het restaurant van Marc Everse – de kale – en Niek Traas – de bril. De koks kookten op Bonaire met elkaar en nu dus in hun eigen restaurant in Goes.
Super verrast
Ik mocht komen proeven en aangezien ik dat het allerliefste doe, ging ik natuurlijk op de uitnodiging in, samen met mijn moeder. Aangezien zij ook dol is op lekker eten, besloot ik haar mee te vragen. Als ik de avond kort moet omschrijven denk ik dat ik kan zeggen dat Marc en Niek me echt super verrast hebben. Denk nu niet dat ik vooraf zo mijn twijfels had. Juist niet, maar het verhaal wat de mannen hebben en hun visie op eten vind ik gewoon echt tof.
Vlees of vis heeft veel minder een hoofdrol in de gerechten, dan je soms ziet in restaurants. De chefs maken gerechten die smaken naar vlees of er op geïnspireerd zijn, maar wel compleet plantaardig. Als je helemaal vegetarisch eet zit je bij Kale & de Bril ook goed. Geen standaard omelet of groentewrap in ieder geval. Geef het gewoon aan. De heren weten daar wel raad mee en verrassen je compleet. Daar ben ik echt van overtuigd.
Dol op amuses
We beginnen met de amuses. Ik ben dol op amuses. Het is voor mij altijd het voorprogramma van het diner. De lekkermaker. De warmloper. Hoe je het ook wilt noemen. Na de hapjes vooraf, is mijn trek en zin in wat komen gaat, gestegen tot grote hoogte. We proeven een hartige macaron met komijn en oude kaas. De macaron is zoet, maar toch ook pittig door de kaas. Ook de vegetarische rookworst van bonen met zuurkool is lekker.
Het eerste voorgerecht is een mooi stukje gerookte paling met bouillon. Op het bord ligt ook komkommer met zoet zuur en creme fraiche. Zowel mijn mams als ik zijn gek op paling. Soms kan de vis extreem vet en overheersend zijn. Dat is nu niet het geval. Eerder zacht en subtiel. We drinken er een witte Verdejo bij. Hierna is het tijd voor een gerecht wat compleet uit groente bestaat. Op Instagram kreeg ik al de vraag of het frikandellen waren. Nou nee, het lijkt er in de verste verte niet op ;-). Het is gepofte wortel met pittige miso mayo. Wat echt zo lekker is en me doet realiseren dat ik vaker miso moet gebruiken. Op het bord ligt ook gembergel, een crumble van cashew, sesam, gebakken uitjes en koriander.
Brandade
Mijn favoriet van de avond is de brandade met bloedworst, appel en peterselie. Heel eerlijk gezegd had ik nog niet eerder gehoord van brandade. Het blijkt geprakte aardappel met gezouten kabeljauw te zijn. Die laatste eet ik het liefste zoveel mogelijk als ik in Portugal ben. De bloedworst is knapperig gebakken. Al die hartige en zoute smaken combineren super goed met de appelsalade en fris groene peterselie jus.
Ja weet je, eigenlijk kan ik ook niet echt een favoriet kiezen, want de zachtgegaarde varkenswang met gebrande rode poon is ook fantastisch. Surf en turf, maar dan gewoon echt leuk en lekker. Vooral niet standaard, maar goed, daar zijn Marc en Niek sowieso niet van. Op mijn bord ligt ook nog parelcouscous met paprika. Het glas rioja, wat mijn lievelingswijn is op dit moment, smaakt er super bij.
Gesuikerde perziksnoepjes
We sluiten af met een dessert. Witte chocoladecrème en schotsen van witte chocolade, een parfait en gel van champagne en een plakje sinaasappelcake met maanzaad. De frisse zoete dessertwijn van Viu Manent, die gastheer Jordi voor ons inschenkt, doet me in de verte denken aan van die gesuikerde perziksnoepjes.
Alsof het nog niet genoeg is, krijgen we overheerlijke homemade friandises bij de koffie. Ik zat best vol, maar eerlijk is eerlijk, er is altijd nog wel ruimte voor iets kleins en zoets. Zeker blokjes brownie, witte chocolade pralinés en karamel zeezout balletjes. Parkeren doe je trouwens op de parkeerplaats vlakbij. Op donderdagavond is dat betaald, wat mij betreft geen probleem, maar stel dit is het enige wat je nog tegenhoudt? De friandises zijn die avond van het huis. Als je natuurlijk eerst aanschuift voor het diner. Ik vind dat een leuk gebaar.
Wat een heerlijke avond was dit. Vol met bijzondere gerechten en mooie wijnen. Ik vind het een dikke aanrader en Restaurant Kale & de Bril is wat mij betreft een aanwinst voor Goes en eigenlijk gewoon voor Zeeland.
Restaurant Kale & de Bril
Piet Heinstraat 3A
4461 GL Goes
www.kalebril.nl
Vanaf 35 euro voor een 3-gangen menu.
Ben jij al bij Restaurant Kale & de Bril geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Uitgenodigd door Restaurant Kale & de Bril.
Geef een reactie