De rundvleesslaatje, van een niet nader te noemen merk, laat ik liever staan, maar die van mezelf smaken toch wel heel goed. Vandaag deel ik dit nostalgische recept met jullie en vertel over mijn liefde voor slaatjes.
Slaatjes van Meijer’s Frituur
Tijdens mijn reset week, de eerste week van het nieuwe jaar, dacht ik aan niets anders dan eten. Ik had met mezelf afgesproken om een week vooral veel groente en fruit te eten. Vlees, brood, pasta, kaas enz liet ik staan. Op zich ging dit prima hoor. Ik at hartstikke lekker en met de cravings viel het mee. Tot ik in bed lag. Voor mijn ogen dichtvielen passeerde er van alles de revue. Kaaskroketten met gefrituurde peterselie, scones met witte chocolade en passievruchten curd, friet en slaatjes van Meijer’s Frituur uit Vlissingen. Die laatste zijn zo lekker. Stiekem veel lekkerder dan het slaatje wat ik geproduceerd heb.
kant-en-klare Huzarensalade
Ik ben namelijk dol op slaatjes en ik heb ontelbaar veel verhalen waar slaatjes in voor komen. Als kind was ik dol op van die kant-en-klare gevallen uit de supermarkt. Huzarensalade of zalmsalade. Het maakte niet uit. Liefste met zo’n plastic lepeltje en een eenpersoonsportie. Ook bij de pomp en met een kater van een goed feestje, koos ik nog wel eens voor zo’n kant-en-klaar ding. Daar loop ik nu niet meer warm voor, maar dat was vroeger wel anders.
Op feestjes was ik altijd bij de salades te vinden. Zo herinner ik me nog een feestje van vriend Maus. Zijn moeder had heerlijk huzarensalades gemaakt. Niemand at er van. Behalve ik. Om vijf uur ‘s ochtends. Toen ze er al een uur of tien stonden. Een beetje aangekoekt en wel, liet ik het me uitstekend smaken.
rundvleessalade
Ik twijfelde een beetje of dit een huzarensaaltje is of eerder rundvleessalade. Ik denk dat laatste. Volgens mij is huzarensalade met blokjes aardappel, blokjes vlees en erwtjes. Ik ga liever voor sukadelappen die zo lang opstaan dat ik ze helemaal fijn kan pluizen, puree van aardappel met zelfgemaakte mayonaise, veel augurken en een eitje. Het was verrukkelijk en de veelvraat in mij at zich er misselijk aan. Ik denk dat ik ongeveer driekwart van onderstaande recept zelf opat. En nee, dit is niet overdreven Wil je een old school gerecht maken? Nostalgie proeven? Dan is dit echt een recept voor jou.
Mijn moeder maakt trouwens echt een mega lekkere vissalade met aardappel. Dat recept ga ik ook zeker nog met jullie deken.
Nostalgie: zelfgemaakt rundvleesslaatje
Voor 4 tot 8 personen
Dit zit erin:
- 220 gr sukadelappen
- 1 ui, gehalveerd
- 2 laurierblaadjes
- 4 kruidnagels
- 4 eieren
- 500 gr aardappelblokjes
- 5-10 el mayonaise
- Cornicaons, in blokjes + extra voor garnering
- 2 tl paprikapoeder, voor de garnering
- 1 krop botersla
- Zilveruitjes
Dit heb je nodig:
- Braadpan
- 2 steelpannen
- Pureestamper
Zo maak je het:
- Zet het vlees op het vuur met 500 ml water, een ui, laurierblad en de kruidnagels. Laat circa 3 uur zachtjes koken.
- Kook de aardappels in zo min mogelijk water, met een flinke snuf zoet in 15 tot 20 minuten gaar. Giet af en schut op. Stamp de aardappels fijn met een pureestamper en laat afkoelen.
- Kook de eieren 8 minuten in kokend water. Haal ze eruit, laat ze even schrikken onder koud water en laat ze afkoelen.
- Als het vlees zacht is en uit elkaar valt, haal je de pan van het vuur en laat je het vlees afkoelen. Trek het daarna met twee vorken uit elkaar zodat er draadjes ontstaan.
- Kook de bouillon in tot hij stroperig is en meng het uit elkaar getrokken vlees erdoor.
- Meng de aardappels met het grootste deel van de mayonaise. Voeg het vlees en de fijngehakte cornichons toe en breng op smaak met peper en zout. De consistentie moet niet te zacht, maar wel smeuïg zijn. Maak nu van de rundvleessalade rond vormpje met je handen of een steker op een bord. Leg er wat blaadjes botersla bij.
- Pel de eieren en snijd ze doormidden. Leg op elk rundvleesslaatje een half ei. Verdeel er wat mayonaise over, zodat het eitje afgedekt is. Enig met een beetje paprikapoeder.
- Garneer het rundvleesslaatje met blaadjes botersla, cornichons en zilveruitjes.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie