Saltimbocca is een Italiaans recept. Origineel bereid met schnitzel maar ik kies dit keer voor kippendijen. Je belegt de kip met Parmaham en salie, dit bak je krokant in olijfolie en roomboter. Serveer met romige spinazie, gebakken aardappeltjes of pasta.
Servieskast
Hallo. Ik ben Stefanie en ik ben servies verslaafd. En ik biecht maar direct op, die verslaving neemt steeds serieuzere vormen aan. Ik heb het er de laatste jaren al vaker over gehad. Inclusief die voller wordende servieskast en mijn lover die maar blijft mopperen. “Schat, als er iets in komt, dan moet er ook iets uit.” Je raadt het al, dit gebeurt nooit. Ik speelde al eens met het idee om de stukken servies, die ik niet meer gebruik te verkopen. Maar in plaats van verkopen schoof ik er wat mee in huis, zodat het leek alsof ze weg waren. Denk nu niet dat ik mijn man voor de gek kan houden hoor. Hij kent de kasten op zijn duimpje. Dat is ook precies de reden dat ik hem regelmatig bel als ik iets niet kan vinden. Wellicht is dat voer voor een nieuwe blog.
Meant to be
Sinds vorig jaar heb ik een nieuw adres waar ik de schatten vind, die ik zelf onmogelijk tegenkom op rommelmarkten of in kringloopwinkels. Ik denk dat het meant to be is dat Annebeth van Brocante Zussen en ik elkaar ontmoetten. Zij verkocht namelijk bordjes was ik al eeuwen naar op zoek was. Elke internetsite zocht ik af, maar elke keer viste ik naast het net. En daar stonden ze dan ineens. Op een stralende vrijdagochtend, op die ene minirommelmarkt in Vlissingen. Waar ik overheen struinde zonder dat ik er echt tijd voor had. Dat zijn mooie momenten. Voor mij dan.
Vreugdedansje
Regelmatig stuur ik Annebeth een berichtje met een zoekvraag, of zij bericht mij, als er iets nieuws en moois binnen is. Zo ook weer. Net voor ik startte met het grote Paasproject voor Agrimarkt was het wel weer tijd voor nieuwe borden en stylingspullen. Ik mocht even langskomen bij Annebeth thuis. Van binnen deed ik een vreugdedansje toen ik zag wat er op tafel stond. Servies met motieven die ik altijd al wilde hebben, maar waarvan ik het bestaan nog niet wist. De verzameling servies begon met kleurrijk en veel roze, maar nu is er een liefde voor blauwe bloemetjes bij gekomen. En heel toevallig zijn de Brocante Zussen heel goed in het speuren naar dit soort borden, schalen, enz.
Thuis durfde ik niet echt te laten zien wat ik gekocht had. Zomaar een bordje en een bakje, werd een stuk of tien borden, te gekke knaloranje Les Creuset ovenschaaltjes en vintage bakvormen voor onder andere Madeleines. Ik was zo blij dat ik niet anders kon dan toch een poging doen. Meestal is Ruben dan gematigd enthousiast. Bij bord één is het nog “Oh ja leuk hoor schat.” Moet je nagaan hoe het is als ik mijn hele nieuwe collectie wilde presenteren. Daarom maakten we een deal. Ruub wilde een toetje. Ik beloofde iets heel lekkers voor hem te maken, als hij bij alles wat ik nieuw gekocht had, enthousiast zou reageren. Pure chantage, maar het werkte. Kan mij het schelen dat er niets van gemeend is.
Saltimbocca van kippendijen
De borden op deze foto zijn mijn nieuwe trots. Ik ben er zo enorm blij mee en heb ze met veel plezier gebruikt voor de foto’s van de Paasrecepten. Wat vinden jullie ervan? Wat er op die bordjes ligt is toevallig ook nog even het vernoemen waard. Saltimbocca gemaakt van kippendijen. Dat vind ik persoonlijk veel lekkerder dan schnitzel, vandaar mijn keuze. Met blaadjes salie en Parmaham die knapperig wordt, na even bakken. Ik maakte er een romige spinazie bij, die een beetje studentikoos is. Namelijk spinazie met Paturain. Dat is zo lekker. Eet er gebakken aardappeltjes bij of beter nog, schep gekookte pasta door die spinazie.
Saltimbocca van kip met romige spinazie
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 4 kippendijen, gehalveerd
- 70 gr Parmaham
- Peper
- 8-16 salieblaadjes
- Roomboter
- Olijfolie
- 200 gr spinazie
- 2 el Paturain
- Optioneel: schijfjes citroen
Dit heb je nodig:
- Snijplank
- Folie
- Deegroller
- Cocktailprikkers
- Koekenpan
- Wok
Zo maak je het:
- Leg de kippendijen op een snijplank. Bedek ze met folie en sla met deegroller plat tot een dikte van circa 5 mm. Verwijder de folie en verdeel aan beide kanten van de kippendijen wat peper. Pas op met zout, want de Parmaham is van zichzelf al zout.
- Leg op elke kippendij een salieblaadje, een plakje Parmaham en eindig weer met een salieblaadje. Steek er een cocktailprikker door om de salie en ham op z’n plek te houden.
- Verhit olijfolie samen met roomboter in een koekenpan en bak hierin de kippendijen zo’n 3 minuten per kant of tot ze goudbruin zijn.
- Terwijl de kippendijen bakken ga je ook aan de slag met de romige spinazie. Verhit een scheutje olijfolie in een wok en voeg de spinazie toe. Laat op middelhoog vuur een beetje slinken. Schep de Paturain erbij en verhit nog even door.
- Serveer de saltimbocca van kippendij met de romige spinazie en eventueel een schijfje citroen.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.
Annebeth zegt
Super!!!! Heerlijk recept. En bedankt voor je lieve stukje over ons brocante servies!!! Tot snel!
Stefanie zegt
Heel graag gedaan! XX