Wat een feest is het eten van deze sinaasappelcake met amandelmeel en maanzaad die ik maakte voor Agrimarkt. Hij is licht en smeuïg, met een krokante buitenkant. Zoet, maar door de sinaasappelsap en geraspte sinaasappelschil ook nog eens heerlijk fris. De maanzaadjes geven een kleine crunch. Lekker bij de koffie, maar tijdens een bijzondere gelegenheid is een flinke punt ook heel geschikt als ontbijt.
Amandelmeel
Een jaar of vijf ontdekte ik amandelmeel. Dit was de tijd dat ik ook kennismaakte met de eetstijl van Amber Albarda. Wat me overigens nog steeds enorm aanspreek. Inmiddels heb ik wat meer balans gevonden en lukt het me steeds beter om lekker en gezond en lekker en iets minder gezond met elkaar te combineren. In die tijd was ik lid van de broodpolitie en de een-slowjuice-is-beter-dan-een-smoothie-brigade. Vreselijk vermoeiend zo’n persoon in je omgeving. Laat staan als je er één bent. Alhoewel ik er op dat moment geen last van had. Nu ik eraan terug denk des te meer ;-)
Inmiddels durf ik weet een boterham in mijn mond te stoppen. De dare deveil die ik ben. De laatste tijd drink ik ook wel weer een smoothie en staat mijn slowjuice te verstoffen ergens weggestopt in de keuken. Wat dat brood betreft, het is nooit meer een bammetje uit de super. Prima als jij dit wel eet, maar ik kies nu enkel nog voor iets wat ik echt mega lekker vind. Daarom koop ik liever brood bij een bakker die zuurdesembrood bakt. Mijn lievelingsbrood.
Boter of ander vet
Terug naar amandelmeel, want daar gaat het nu om. Destijds bakte ik er vaak gezonde ontbijtmuffins mee. Die overigens echt geweldig smaken hoor. Niets mis mee. Maar af en toe wil je gewoon suiker en grote hoeveelheden boter of ander vet. Nou ja, ik dan. Daarom bak ik nu ook dit soort taartjes. Die exemplaren waar je aderen van dichtslibben en het vet op je heupen en buik spontaan toeneemt. Bij wijze van spreken he?
Vorig jaar logeerden we bij een leuke B&B in Normandië. Het ontbijt was om van te dromen. Knapperige verse baguettes, huisgemaakte confiture, romige roomboter, verse sap, Franse kaas en elke ochtend een taartje uit eigen keuken. Eén keer was dit een frambozentaart met amandel. Die maakte en deelde ik al eens. De laatste ochtend, ons afscheidsontbijt, genoten we van een stuk sinaasappelcake met amandelmeel en maanzaad. Oh wauw, dit was echt fantastisch. Daarom heb ik ook deze gewoon maar nagemaakt. Ouwe na-aper die ik ben. De sinaasappelcake is licht en smeuïg, met een krokante buitenkant. Zoet, maar door de sinaasappelsap en geraspte sinaasappelschil ook nog eens heerlijk fris. De maanzaadjes geven een kleine crunch. Omdat we de cake in Frankrijk als ontbijt aten, vind ik het dan ook een perfect begin van de dag. Bij de koffie kan natuurlijk ook.
Sinaasappelcake met amandelmeel en maanzaad
Voor 10-12 punten
Dit zit erin:
- 4 eieren
- 250 gr kristalsuiker
- 180 ml olijfolie
- 180 ml sinaasappelsap
- Rasp van 1 sinaasappel
- 150 gr bloem
- 100 gr amandelmeel
- 1 ½ tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- 2 tl kardemom, de zaadjes uit de peulen fijngemaakt in een vijzel
- 3 tl maanzaad
- Snuf zout
- Poedersuiker
Dit heb je nodig:
- Springvorm van circa 24 cm
- 2 beslagkommen
- Rasp
- Sateprikker
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm in met boter of bekleed met bakpapier.
- Klop de eieren en suiker in een beslagkom tot ze goed gemengd zijn. Voeg de olijfolie, sinaasappelsap en sinaasappelschil toe.
- Meng in een andere kom de bloem, amandelmeel, bakpoeder, bakingsoda, kardemom, maanzaad en zout.
- Schep de natte ingrediënten door de droge. Mix snel tot een geheel. Schenk het beslag in de springvorm. Het beslag is vrij dun. Dit hoort zo.
- Zet 45 minuten in de oven of tot de sinaasappelcake goudbruin is en een satéprikker er schoon uitkomt als je deze in het midden steekt.
- Laat de sinaasappelcake 10 minuten afkoelen voor je er punten van snijdt.
- Serveer met poedersuiker erover.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.
Geef een reactie