Deze tarte tatin van tomaat met tijm en Parmezaanse kaas is een super lekker lunchgerecht of hapje bij de borrel. Best eenvoudig te bereiden en een echte aanrader.
Lekkerbek
Als kind was ik best een zeur qua eten. Ik lustte niet echt veel. Zeker niets gezonds. Al was ik wel een lekkerbek en smulde ik vroeg al van bordjes met verschillende soorten kaas & worst en waren garnalen mijn lievelingseten. Nu vind ik in principe niets echt meer vies, op fristi en bananen na, maar ben ik nog steeds wel een zeur. Als ik buiten de deur eet wil ik kwaliteit en lekkerder eten dan thuis. Dat betekent niet dat ik altijd in een sterrenzaak eet. Maar liefde en aandacht voor de bereiding en ingrediënten vind ik mega belangrijk. Een goede zuurdesemboterham met boerenboter en oude kaas vind ik dus net zo lekker als een bijzonder gerecht met liflafjes, zalfjes en druppeltjes.
huis-tuin-en-keuken tomaten
Maar ik dwaal af, want ik wilde het hebben over mezelf als klein kind. Ik was dol op alles met tomaten. Behalve tomaten zelf. Een beetje krom. Ik weet het, maar neem het me niet kwalijk. Inmiddels is die fobie voor tomaten verdwenen en kan ik het zelfs aan om een tomaat zo in mijn mond te steken. Iets waar ik een jaar of vijftien geleden van gruwelde. Nu eet ik het liefste zo vaak mogelijk tomaat. In een salade, op een broodje of zoals in dit recept, als hoofdingrediënt van een tarte tatin.
Ook hier komt weer de zeur in mij naar boven. De gewone huis-tuin-en–keuken tomaten laat ik links liggen. Je weet wel, die exemplaren die vanbinnen wit zijn als je ze doorsnijdt. Het liefste ga ik voor goed rijpe tomaten. Niet te groot, lekker sappig en knal rood. Dat is nog wel eens een uitdaging in Nederland.
Als je deze omgekeerde taart maakt, kies dan ook de lekkerste tomaten die je kunt vinden. Dat maakt echt het verschil in dit eenvoudige gerecht.
Tarte tatin van tomaat met tijm en Parmezaanse kaas
Voor 2 tot 4 personen
Dit zit erin:
- 20 gr roomboter
- 2 el olijfolie
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 5 takjes tijm, enkel de blaadjes
- 1 el balsamicoazijn
- 1 el bruine suiker
- 30 gr Parmezaanse kaas, geraspt
- Peper
- Zout
- 300 gr tomaten, gehalveerd
- 1 rol bladerdeeg
Dit heb je nodig:
- Ovenbestendige koekenpan
- Snijplank + mes
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Zet een ovenbestendige koekenpan op het vuur en smelt hierin de roomboter samen met een scheut olijfolie.
- Voeg de knoflook en tijm toe en fruit op een zacht vuur tot de knoflook geurt.
- Doe de balsamicoazijn en bruine suiker in de pan. Roer door en leg de tomaten met de snijkant naar beneden er bovenop. Strooi het grootste gedeelte van de geraspte Parmezaanse kaas erover. Breng op smaak met peper en zout. Laat 10 minuten zacht pruttelen.
- Haal de pan van het vuur en leg het bladerdeeg nu op de tomaten. Druk goed aan en vouw het teveel aan deeg een beetje om. Prik met een vork voorzichtig gaatjes in het deeg. Zo kan de stoom eruit.
- Zet 15-20 minuten in de oven. De tarte tatin is goed als het bladerdeeg mooi bruin kleurt.
- Haal de tarte tatin uit de oven en laat 5 minuten afkoelen. Leg een bord op de koekenpan en draai voorzichtig om.
- Strooi er nog wat geraspte Parmezaanse kaas over.
- Snijd de tarte tatin in punten en serveer met een groene salade.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.
Geef een reactie