Ik bakte laatst deze bloedsinaasappelcake met rozemarijn. Zonder bloem maar met polenta en amandelmeel. De cake is heel fris, een beetje zoet en een tikkeltje klef. Zo lekker. Lees snel verder voor het recept.
Konmar
Laatst was ik bij Sligro. Ik beken je heel eerlijk, het was nooit mijn favoriete winkel. Die in Vlissingen is echt zo enorm toe aan een restyling. Het lijkt nu wel op een filiaal van Konmar. Ik weet niet of je die supermarkt uit de jaren negentig nog kent? Nou beeld je die even in en je hebt Sligro Vlissingen te pakken.
Stiekem droom ik van zo’n hypermoderne groothandel die helemaal van nu is. Tot die tijd doe ik het gewoon met deze. Want inmiddels kan ik de winkel heel goed waarderen. Zo kocht ik er laatst kaasjes voor mijn verjaardagsfeestje. De kaasexpert al daar, hielp me super goed. Ik mocht proeven, mijn wensen aangeven en nog eens proeven. Ik ging naar huis met kilo’s kaas. Geen grap. Aan het einde van de avond was alles op. Wat een vreetzakken zijn die vrienden van mij. Ook geen grap. Oh ja, zelf kan ik er ook wel wat van.
Prachtig fruit
Bij de groenteafdeling staat Marco. En dat maakt mijn bezoekjes net wat leuker. Altijd in voor een praatje, een goed advies of ook hier weer een klein proeverijtje. De laatste keer zag ik een net bloedsinaasappels liggen. Echt prachtig fruit, wat ik veel te weinig eet. Ik ken het van vroeger en de pakken kant-en-klare sap uit de koeling. Die dronk ik destijds nogal graag. Zo’n sappie uit een pakkie doet de sinaasappel natuurlijk geen recht. Als je de vrucht opensnijdt zie je de prachtige kleuren. Sommige zijn heel donker rood. Andere zijn oranje en rood gecombineerd. Vorig jaar maakte ik deze salade met geitenkaas en bloedsinaasappel. Het recept staat al online.
Gesuikerde bloedsinaasappel
Ik heb er nogal eens een handje van om fruit te kopen en het dan net zolang in de fruitschaal te laten liggen tot het vanzelf naar de vuilnisbak loopt. Foei. Dat is niet de bedoeling. Daarom ging ik vorig weekend flink aan de slag. Ik maakte een salade met gerookte bietjes, geitenkaas, hazelnoten en jawel, partjes bloedsinaasappel. Het leek me ook wel wat om er een taart mee te bakken. En dat deed ik. Ik speurde Pinterest af en vond een recept op een Engelse blog. Het resultaat zie je hier. Gebakken met amandelmeel en polenta. Ik voegde ook wat rozemarijn aan toe. Bovenop plakjes gesuikerde bloedsinaasappel. Een plaatje om te zien is het. En ook nog eens heel lekker.
Bloedsinaasappelcake met rozemarijn
Voor 8 tot 10 stukken
Dit zit in de gesuikerde bloedsinaasappel:
- 1 bloedsinaasappel, (goed gewassen) in dunne plakken
- 120 gr suiker
Dit zit in de cake:
- 450 gr bloedsinaasappels, (goed gewassen) ongeveer 4 sinaasappels
- 6 eieren
- 250 gr suiker
- 125 gr polenta
- 125 gr amandelmeel
- 2 tl bakpoeder
- 1 el rozemarijn, de naaldjes fijngehakt
- Flinke snuf zout
Zo maak je de gesuikerde bloedsinaasappel:
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Doe de suiker in een steelpan en voeg 120 ml water toe. Breng rustig aan de kook, tot de suiker oplost.
- Voeg de plakken bloedsinaasappel toe aan het water. Breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten staan. Draai daarna het vuur uit.
- Haal de plakken bloedsinaasappel uit de pan en leg ze op een bakplaat met bakpapier. Bak aan beide kanten 10 minuten. Laat afkoelen, terwijl je de cake maakt.
- Bewaar de suikersiroop.
Zo maak je de cake:
- Doe de hele sinaasappels in een grote pan en vul met water, tot ze onderstaan. Breng aan de kook en laat 1 uur pruttelen.
- Verwarm de oven voor op 150 graden en vet een springvorm in.
- Haal de sinaasappels uit de pan en laat afkoelen. Snijd de uiteinden eraf en vervolgens de schil. Verwijder de pitjes uit het vruchtvlees.
- Doe de sinaasappels in een blender en laat draaien tot er een glad geheel ontstaat.
- In een beslagkom klop je de eieren en suiker tot deze goed gemengd zijn.
- Voeg daarna de gepureerde sinaasappel toe. Vervolgens ook de polenta, amandelmeel, bakpoeder, snuf zout en de rozemarijn. Meng tot alles een geheel is.
- Schep het beslag in de springvorm en bak 10 minuten. Draai de temperatuur daarna naar 160 graden en bak nog eens 30 minuten of tot de bovenkant stevig is en een satéprikker er schoon uit komt.
- Haal de cake uit de oven. Prik overal gaatjes met een satéprikker en verdeel de suiker siroop over de hele cake.
- Laat de bloedsinaasappelcake afkoelen voor je hem uit de vorm haalt. Garneer met de gesuikerde plakken sinaasappel.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie