Krokant van buiten en goed gevuld met een smeuïge ragout vol kaas en Zeeuws spek, van binnen. Zo zijn deze kaaskroketten, die ik maakte voor Agrimarkt, het beste te omschrijven. Lekker voor bij de borrel of op een verse boterham bij de lunch. Benieuwd naar het recept en mijn liefde voor kaas? Lees snel verder.
Jonge kaas
Ik houd van kaas. Dat is nu eenmaal een feit. Die liefde wordt steeds groter eerlijk gezegd. Als kind lustte ik enkel gesmolten jonge kaas. Dat breidde zich uit naar niet gesmolten jonge kaas en langzaamaan kwamen er wat meer soorten en maten bij. Inmiddels vind ik alle kaas lekker behalve blauwschimmel. Ergens door vind ik wel oké. En een stukje zo bij een glas wijn ook , maar ik zal nooit zelf een heel stuk kopen om op te eten. Met elke andere kaas doe ik dat wel.
Zwak voor kaaskroketten
Ook ontwikkelde ik al heel jong een zwak voor kaaskroketten, maar dan wel de Vlaamse. Ja, ja, ook als puber wist ik al heel goed wat ik wilde. Op het gebied van eten dan hè? De Vlaamse kaaskroketten zijn onevenaarbaar. Koop je ze in Nederland nog wel eens met een soort dikke ragout, bij onze zuiderburen vloeit de kaas er een beetje uit als je het kroketje opensnijdt. Met soms zelfs wat draden van de gesmolten kaas. Oh hou me vast, hou me tegen, want hier word ik nogal wild van ;-).
Wat stukken wit stokbrood en roomboter erbij, glas wijn ernaast en meer heb je niet nodig. Bij Meme Gusta in Gent at ik er fantastische frietjes bij, met een lekkere G&T. Weet je, daar hoor je me ook niet over klagen. Echt niet.
Blablablabla
Elke keer als ik een kaaskroket eet, roep ik tegen mezelf of tegen wie het wil horen, dat ik ze ook echt eens zelf wil maken. Mijn lover luistert al niet eens meer, want ik zeg dat altijd, overal en zo ongeveer bij alles. Enige wat hij hoort is: “Blablablabla.” En het enige wat hij denkt is: “Zal wel. Je zegt zoveel.” Klopt. Geef ik hem ook gelijk in.
Toen ik voor Agrimarkt aan de slag ging met nieuwe recepten leek het me een goed plan om dus eindelijk eens die kaaskroketten te maken. Wel anders dan die Vlaamse exemplaren dus die staan nog steeds op mijn verlanglijst. Deze kroketten zijn met kaas – goh, verrassend – en Zeeuws spek. Een beetje Zeeuwse kroketten of zo. Het smaakte in ieder geval goed. Ook met brood en gefrituurde peterselie.
Ik zeg heel eerlijk, ik vond het een flinke klus. Zowel qua maken als de tijd die je eraan kwijt bent. Maar het is wel de moeite waard. Maak gewoon wat extra voor in de vriezer. Zit je er goed bij de komende borrels. Wat is jullie lievelingskroket?
Kaaskroketten met Zeeuws spek en gefrituurde peterselie
Voor circa 30 kroketjes
Dit zit erin:
- 100 gr boter
- 100 gr bloem
- 500 ml melk
- Peper
- Zout
- Nootmuskaat
- 2 dl groentenbouillon
- 300 gr geraspte kaas, 150 gr belegen kaas en 150 gr jonge kaas
- 75 gr Zeeuws spek, fijngehakt
- 6 gelatineblaadjes, geweekt in koud water
- 3 eierdooiers + 3 eieren voor het paneren
- 1 dl room
- Sap van een ½ citroen
- Paneermeel
- Bloem, om te paneren
- Bosje krulpeterselie
Zo maak je het:
- Smelt de boter in een pan en voeg de bloem toe. Laat even aanbakken tot een roux. Giet er geleidelijk de melk bij en blijf roeren zodat er geen klontjes vormen. Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Zet de saus op een laag pitje, zodat de kook eraf is.
- Voeg de groentebouillon toe, doe de kaas en Zeeuws spek erbij en blijf goed roeren. Doe er de geweekte gelatine bij. Klop de room met de eidooiers los in een kom. Voeg deze bij het mengsel met wat citroensap. Vet een ovenschaal in en stort de kaasragout erin. Zet een nacht, afgedekt, in de koelkast.
- Snij de kaasragout in gelijke vierkanten. Zet 3 schalen klaar: bloem, losgeklopte eieren en paneermeel. Haal de kroketjes eerst door de bloem, dan het ei en vervolgens paneermeel. Daarna dubbel paneren, opnieuw door het ei en het paneermeel. Zorg dat de ragout goed bedekt is met zowel bloem, ei en paneermeel. Dit zorgt ervoor dat de vulling er niet uitlekt tijdens het frituren.
- Verwarm de frituur op 180 graden en leg voorzichtig 4 kroketjes in het mandje. Niet meer dan 4, want anders koelt het vet te snel af en teveel kroketten in 1 keer vergroot de kans van openbreken.
- Bak ongeveer 4 minuten tot ze komen bovendrijven.
- Frituur daarna enkele seconden de peterselie. Laat uitlekken op een velletje keukenpapier.
- Serveer de kaaskroketten met gefrituurde peterselie.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.
Daniëlle zegt
Ik heb ook echt een zwak voor kaaskroketten en deze zien er te lekker uit!