Deze stamppot met paksoi maakte ik voor Agrimarkt. Vind je stamppot echt iets voor in de winter? Nee hoor, ook in het voorjaar smaakt het goed. De puree maak je met crème fraîche, dat maakt het fris. De paksoi voeg je er rauw aan toe. Zo blijft de groente lekker knapperige. Eet er een zacht gekookt eitje bij. Heerlijk! Lees snel verder voor het recept.
Hollandse pot
Ik roep altijd heel hard dat ik niet echt dol ben op Hollandse pot. Dat klopt voor een deel ook wel, want een traditionele bordje aardappels, vlees en groente, eet ik nooit. Ik ben beter in het bereiden van een echte Thaise of Indiase curry, dan het krokant bakken van een speklapje en het maken van een goede jus. Ieder z’n ding. Waar ik wel echt gek op ben is stampotten. De traditionelen, het liefst uit moeders keuken. Stamppot boerenkool, zuurkool, of mijn favoriet stamppot prei. Zelf waag ik me daar niet aan, want het smaakt nooit zo lekkers als bij mams.
Goede aardappelpuree
Moderne stamppotten, zoals deze variant met paksoi, durf ik wel aan. Toch verschijnen die in huize Little Spoon maar bijzonder weinig op tafel. En dat heeft alles te maken met mijn eigen vreetzucht. Aardappelpuree vind ik zelf zo lekker, dat ik er tijdens het koken wel extreem vaak van moet proeven of de smaak oké is. Een echt goede aardappelpuree heeft lekker veel roomboter of iets anders romig in zich. Met andere woorden, het is een moddervet goedje, wat ik zonder nadenken zo naar binnenwerk. Soms met als resultaat dat de helft al op is. Ook bij deze stamppot met paksoi ging dat weer zo.
Ach ja, het was wel echt heel lekker. De puree is romig en fris dankzij de crème fraîche. Voor een beetje pit voeg ik mosterd en lente-ui toe. De paksoi schep ik er rauw door, zodat de groente knapperiger blijft. Extra lekker met wat tuinkers en een zachtgekookt eitje.
Lentestamppot met paksoi, crème fraiche en zachtgekookte eitjes
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 1 kg kruimige aardappel, geschild en in kleine gelijke stukken
- 3 flinke el crème fraîche
- 1 el mosterd
- Peper
- Zout
- 1 paksoi, in reepjes
- 3 lente uitjes, in dunne ringen
- 4 zachtgekookte eieren
- Tuinkers
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Grote pan
- Stamper
- Steelpan
Zo maak je het:
- Kook de aardappels in zo’n 10 minuten gaar. Giet af, maar laat een kleine beetje van het kookvocht in de pan.
- Stamp de aardappels met crème fraîche tot een grove puree. Breng op smaak met peper, zout en een lepel mosterd.
- Voeg de paksoi en lente ui toe en schep door elkaar. Zet de stamppot nog even terug op een laag vuur om door te warmen.
- Kook ondertussen de eieren 5-6 minuten. Zo is het eiwit gestold en het eigeel nog zacht. Pel de eitjes en halveer ze.
- Schep de lentestamppot op een bord, leg er de gehalveerde zacht gekookte eitjes bovenop en garneer met tuinkers.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.
Geef een reactie