Wist je dat zelf bietjes roken, echt super simpel is? Ik deed het en maakte er direct een salade met bloedsinaasappel, geitenkaas en geroosterde hazelnoten mee. Vandaag vertel ik je hoe je dit maakt, over roddelblaadjes en het rookoventje wat ik zelf heb.
Gerookte feta
Jarenlang wenste ik een rookoventje voor mezelf. Het leek me namelijk fantastisch om zelf kip te roken. Of een stuk zalm. Na een geweldig ontbijt in het Indiase Goa met gerookte feta, stond ook die op de lijst. Maar ja je kunt blijven wensen, uiteindelijk levert dat niets op.
Ik liep bij de Appie en neusde bij de tijdschriften. Ik kan nu zeggen dat ik dan de culinaire magazines doorblader, maar dat zou flauw zijn. De showbizz nieuwtjes en Royal roddels uit de Privé en Story winnen het. Heerlijk zijn die blaadjes. Ik las ze steevast bij mijn oma en kreeg ze soms ook mee naar huis. Ook bij de kapper lees ik liever de Weekend dan de Linda. Sorry, ik kan er niets aan doen. Tegenover die pulp blaadjes en natuurlijk alle intelligente lectuur liggen de pannen, bakvormen en ovenschalen. Het gebeurt regelmatig dat ik een artikel uit eerder genoemde categorieën mee naar huis nee. Of nee, netjes scan en afreken. Ik zou niet willen dat je denkt dat ik het stiekem in mijn tas stop.
Rookoventje
Op een dag, ik denk al wel een jaar of twee geleden, viel mijn oog op een rookoventje. Zo’n geval wat lijkt op een braadslede en je gewoon op het gasfornuis zet. Mega handig want geen gedoe met zelf vuur maken en je bent ook niet afhankelijk van het weer. Ik zag het al helemaal voor me. Stefanie, de rookkoningin van Zeeland. Ruben scoorde zelfs een boekje voor me met allerlei rookrecepten. Dat kon niet meer mis gaan. Nog langer daarvoor kocht ik voor hem al eens rookmot. Samen met een kookboek vol barbecuerecepten. Een cadeau wat nergens op sloeg want ik kocht het eigenlijk vooral voor mezelf. Slechte vrouw ben ik.
Bietjes roken
Uiteindelijk duurde het nog eens heel lang voor ik echt het oventje ging gebruiken. Ik wist het zelfs al niet eens meer te liggen. Op de markt kocht ik bietjes. Ik vertelde de marktkoopman dat ik bietjes ging roken. “Als je er maar niet high van wordt?” De beste man snapte me niet helemaal. Vervolgens gingen er weer wat weken voorbij. De bietjes waren al bijna verpieterd. Op een zaterdagochtend tijdens een weekend alleen thuis, werd ik om zes uur wakker van een cat fight in de tuin. Niet die van mezelf natuurlijk, want die zijn heel braaf. Ik kon niet meer slapen en ik wist this is it. Dit is het moment. En ik ging aan de bak met de bietjes. Ik vond een oud recept op nrc.nl, want ik als leidraad aanhield.
Super simpel
Eerst koken, af laten koelen, schillen en daarna roken. Dit was zo super simpel. En is het ook lekker? Ha. Dacht het wel! Ik at vier grote bieten in mijn eentje op en maakte deze salade met bloedsinaasappel, geroosterde hazelnoten. Samen met wat munt en een dressing met komijn, rode wijnazijn en lekkere extra vergine olijfolie. Zie je het niet zitten om bietjes te roken? Foei. Nee hoor ik deed er ook twee jaar over. Bietjes roosteren in de oven kan ook prima.
Salade met gerookte bietjes, bloedsinaasappel, geitenkaas en geroosterde hazelnoten
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 4 bietjes
- Olijfolie
- Balsamicoazijn
- 2 handjes hazelnoten
- 2 tl komijnzaad
- 8 el extra vergine olijfolie
- 3 a 4 el rode wijnazijn
- Peper
- Zout
- 2 bloedsinaasappels, geschild en in plakken
- 1 rode ui, in flinterdunne ringen
- 100 gr zachte geitenkaas, verbrokkeld
- Verse muntblaadjes
Dit heb je nodig:
- Rookoventje, ik gebruik er één die binnen op het vuur kan
- Koekenpan
- Snijplank + mes
Zo maak je de gerookte bietjes:
- Kook de bietjes ongeschild zo’n 45 tot 60 minuten. Spoel ze daarna koud af en schil ze. Halveer de bieten of snijd ze in kwarten. Wrijf de bietjes in met balsamicoazijn en daarna met olijfolie.
- Strooi een handje rookmot over de bodem van je rookoven en plaats daar de lekplaat op. Leg daar het rooster en vervolgens de bietjes op.
- Zet het rookoventje op het vuur. Zodra het rookmot begint te doen, schuif je het deksel dicht en sluit je deze goed af met de klemmen. Het roken gaat nu beginnen. De rook moet in de oven blijven, daarom is het belangrijk dat de oven goed is afgesloten. Open het deksel daarom ook niet tijdens het roken.
- Zet het vuur laag en rook de bietjes zo’n 15 minuten.
- Laat kort afkoelen en snijd de bietjes in plakken.
Zo maak je de salade:
- Rooster de hazelnoten in een droge koekenpan, tot ze kleuren. Laat afkoelen en hak daarna grof.
- Voor de dressing rooster je in dezelfde koekenpan de komijnzaad, tot deze begint te geuren. Draai het vuur uit en doe de olijfolie en rode wijnazijn erbij. Breng op smaak met peper en zout en meng goed met elkaar.
- Rangschik de bietjes, plakken bloedsinaasappel en rode ui op de borden. Verdeel er de geitenkaas en geroosterde hazelnoten overheen. Schep wat eetlepels dressing over de salade en garneer met blaadjes verse munt.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie