Vandaag heb ik een recept voor een Griekse salade voor jullie in de aanbieding. Wel een beetje anders dan anders, want ik heb de feta gerookt. En dat was zo lekker.
Griekse salade
Echt bijster origineel is zo’n Griekse salade natuurlijk niet. In mijn leven heb iker al ontelbare keren één gegeten. Van zeer matig tot fantastisch lekker. In Nederland op een terras. Ergens in Griekenland of gewoon thuis. Met feta in olie, uit zo’n pot, met goede feta of met nep feta zonder smaak. En ondanks dat zo’n salade met feta niet per se vernieuwd is, ben ik er wel dol op en vond ik dat er echt wel een recept op Little Spoon moest komen. De basis is een recept uit een kookboek van Jamie Oliver. Gewoon omdat je dan weet dat het goed is. Althans, dat vind ik altijd met Jamies recepten.
Rookoven
Sinds ik mijn rookoven ontdekt heb, rook ik het liefste alles. Die rooksmaak is echt te gek. Daar zit zoveel diepte in. En het maakt, in dit geval, je Griekse salade net iets meer bijzonder. Want voor dit gerecht rookte ik feta. Deze keer overigens niet in mijn rookoventje maar op de barbecue. Als je dus niet zo’n oventje hebt, maar wel een BBQ kun jij dit gerecht ook maken. Ik denk trouwens wel dat de rooksmaak iets intenser is, als je een rookoven gebruikt. In het recept vertel ik hoe je beide doet.
De eerste en tevens laatste ;-) keer dat ik gerookte feta at, was in het Indiase Goa. Ik weet het nog goed. In het hippie dorp waar we sliepen vonden we een leuk eettentje. Bohemian, hip, anders dan anders. Echt zo’n backpack parel. We bestelden een ontbijt met allerlei lekkers. Waaronder dus gerookte feta. Ik was direct onder de indruk. Zo mega lekker.
Griekse gazpacho
Het leek me wel een goed idee om de feta te combineren in een eenvoudige Griekse salade. Het resultaat zie je op de foto. Ik vond het een succes! Ik maakte best veel. De restjes van zo’m aangemaakte salade zijn vaak een beetje sompig. Jamie Oliver geeft een goede tip, die ik uitprobeerde. Bewaar de leftovers en doe die de volgende dag in de blender met wat ijsblokjes en extra olijfolie. Even mixen en je hebt een Griekse gazpacho. Ik verkruimelde er nog wat gerookte feta over. Samen met platbrood en tzatziki echt een top lunch!
Zoals ik de feta rook op de barbecue is niet dé manier hoor. Ik heb mijn eigen manier bedacht, die vooral lekker makkelijk was. Binnenkort heb ik een workshop waarbij ik alles lekker over barbecuen, dus dan leer ik er hopelijk alles over.
Griekse salade met gerookte feta
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 200 gr feta
- 1 rode ui, in ringen
- 1 groene paprika, zaadlijsten verwijderd en in dunne ringen
- 1 komkommer, in plakken (om van die mooie inkepingen in de schil te krijgen, rasp ik met een vork van boven naar beneden)
- 1 vleestomaat, bijvoorbeeld coeur de boeuf, in plakken
- Een flinke hand kleine rijpe tomaten, in kwarten
- 1 bosje verse dille, fijngehakt
- 1 bosje verse munt, de blaadjes fijngehakt
- Zout
- Zwarte peper
- Rode wijnazijn
- Extra vergine olijfolie
Zo maak je het:
- Strooi een handje rookmot over de bodem van je rookoven en plaats daar de lekplaat op. Leg daar het rooster en vervolgens de bietjes op.
- Zet het rookoventje op het vuur. Zodra het rookmot begint te roken, schuif je het deksel dicht en sluit je deze goed af met de klemmen. Het roken gaat nu beginnen. De rook moet in de oven blijven, daarom is het belangrijk dat de oven goed is afgesloten. Open het deksel daarom ook niet tijdens het roken.
- Zet het vuur laag en rook de feta zo’n 15 tot 20 minuten.
- Laat kort afkoelen. Omdat ik het gebakken feta ook zo lekker vind, heb ik die van mij nog even op de barbecue gelegd.
- Als de feta klaar is, maak je de salade. Doe de rode ui, paprika, komkommer en tomaten in een kom. Voeg de dille, munt en toe.
- Breng op smaak met zout, zwarte peper, rode wijnazijn en extra vierge olijfolie. Hussel alles door elkaar en leg alle groentes op een mooie serveerschaal. Plaats de gerookte feta er bovenop.
- Garneer eventueel nog met wat verse groene kruiden.
TIP! Ik heb ook een keer feta gerookt op de barbecue. Dit is ongetwijfeld niet de manier voor het allerbeste resultaat, maar weleen optie voor als je geen rookoventje hebt. Strooi wat rookmot op de kolen of briketten, leg je feta op aluminiumfolie en vervolgens op de grill. Doe het deksel op de barbecue en laat zo een minuut of 25 roken.
Lekker met couscoussalade en kippendijspiesjes van de barbecue.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie