Voor als je dol bent op haring en een keer niet wil happen. Maak dan deze haringtartaar met piccalilly op toast van roggebrood. Ik vond het zelf echt een lekker hapje voor bij de borrel of lichte lunch. Lees snel verder voor het recept. Dan vertel ik je ook over de Haringparty Goes, die dit jaar op 13 juni is.
Haringparty
Zodra de Hollandse Nieuwe er zijn en het eerste vaatje geveild is, is er traditiegetrouw een haringparty. Ook in Goes is dat elkaar vaste prik. Iedereen is welkom. Of je nu wel of geen ondernemer bent. In de prachtige Manhuistuin kun je op 13 juni haringhappen, wijn drinken en heerlijke hapjes eten. Stiekem is dat alleen al een reden om te gaan. Wellicht nog even met de voetjes van de vloer, inspiratie opdoen bij de live cooking en natuurlijk netwerken. Sinds ik zelf ondernemer ben, zie ik steeds meer de waarde van dit soort evenementen. Op een leuke en informele nieuwe mensen ontmoeten. Wil je erbij zijn? Een kaartje bestel je hier.
Glibbberig visje
Nog even terug naar de Hollandse Nieuwe. Ik weet niet meer precies hoe oud ik was toen ik voor het eerst haring at. Ik weet wel dat mijn moeder er dol op was en is. Ik dacht altijd dat ik het niet lekker vond. Zo’n glibbberig visje. Brr. Tot ik een hap nam en verkocht was. Haring eten gaat bij mij met vlagen. Soms letterlijk jaren niet en dan ineens, heb ik er weer zoveel zin in dat ik elke week wel een harinkje hap bij de visboer. Overigens altijd zonder uitjes. Daar komt de zeur in me naar boven. Meestal zijn dat voorgesneden uitjes en die vind ik veel te grof voor zo’n delicaat visje. Thuis snijd ik ze een wel eens zo fijn dat het uitje bijna mousse is en zo lekker blijft plakken aan de haring. Heerlijk is dat.
Zweedse smörrebröd
Vorig jaar at ik bij Restaurant Mezger een amuse met Hollanders nieuwe, piccalilly en gesnipperde sjalot. Dat vond ik zo’n top combinatie, daarom besloot ik hier een eigen draai aan de geven. Ik maakte een haringtartaar gemengd met piccalilly, wat mayonaise en een sjalotje voor pit. Daar beleg ik knapperig geroosterd roggebrood mee en je hebt een super lekkere lunch. Beetje Zweedse smörrebröd stijl. Ik was zelf eigenlijk behoorlijk gelukkig met het eindresultaat. Soms heb je dat wel eens met je eigen creaties. Je snapt dat ik heel blij was, dat Ruben geen zin had in haring. Ik mocht het allemaal zelf opeten ;-). Trouwens, ik vind dit ook wel een heel lekker hapje voor bij de borrel. Is weer eens iets anders dan de tonijnboter, makreelpaté of zalmsalade die ik regelmatig maak.
Haringtartaar met piccalilly op toast van roggebrood
Voor 2-4 personen
Dit zit erin:
- 4 sneetjes roggebrood, in stukken
- 3 haringen, in blokjes
- 1 sjalotje, zo fijn mogelijk gesnipperd
- 3 tl piccalilly
- 3 tl mayonaise
- Kneepje citroensap
- 3 takjes dille, fijngehakt
- Peper
- Zout
Zo maak je het:
- Rooster de plakken roggebrood in de broodrooster of onder de grill van
- Meng in een schaal de sjalot met de piccalilly, mayonaise, citroensap en dille.
- Voeg de blokjes haring toe. Mix alle ingrediënten met elkaar en breng op smaak met peper en zout.
- Beleg de plakjes geroosterd roggebrood met haringtartaar en garneer eventueel met wat extra dille.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Haringparty Goes.
Geef een reactie