Eerder deze maand ging Helena van Indorotterdammert een lang weekend onthaasten in Haute-Marne. Vandaag deelt ze haar tips voor deze Franse streek met je. Benieuwd? Lees snel verder.
Helena: Even onthaasten uit het drukke stadsleven? Ondanks dat ik echt verknocht ben aan Rotterdam; soms is het wel een beetje druk. Dat geef ik eerlijk toe. Altijd haast, agenda volgepland en altijd aansluiten in de lange rij met mensen. Bij de supermarkt, in het openbaar vervoer of met z’n allen met de fiets voor het stoplicht van een druk kruispunt. Tijd voor een break! Voor Little Spoon mocht ik samen met Atout France naar Haute-Marne in de Champagnestreek in Frankrijk. Hierbij geef ik je 14 leuke dingen om te doen in Haute-Marne. Om het drukke Nederlandse leven te ontsnappen en even helemaal tot rust te komen. En je hoeft er niet eens al te ver voor te reizen.
Haute-Marne
Haute-Marne ligt in het zuiden van de Champagnestreek. Niet het meest bekende deel, maar zeker het bezoeken waard. Naast natuur, prachtig aangelegde tuinen, pittoreske dorpjes en idem huisjes, is er ook veel culinairs te beleven. Het blijft tenslotte wel Frankrijk. En er heerst rust. Heel veel rust.
Je hebt er grote velden met druivenranken, zonnebloemen en grasland met koeien. Er zijn trouwens in deze streek meer koeien dan mensen. In de lucht zie je de ene roofvogel na de andere die op de thermiek rondjes zweeft over het gebied. Je hebt er dus niet veel mensen, maar degenen die er zijn, zijn vriendelijk en gastvrij.
Tip 1: Bezoek Langres: De oude vestingstad Langres zie je al van ver liggen. Het ligt namelijk bovenop een heuvel en de oude stadsmuur is duidelijk zichtbaar. Dwaal hier door de pittoreske straatjes, loop over de stadsmuur en bezoek de prachtige kathedraal.
Tip 2: Lik je vingers af bij fromage de Langres: Een van de bekendste exportproducten uit de streek is fromage de Langres. Alleen kaas gemaakt van koemelk uit onder andere Haute-Marne mag fromage de Langres heten. De kaas heeft een karakteristieke vorm: een ronde kaas met een kuil in het midden. Die kuil ontstaat omdat de kaas niet gekeerd wordt bij de productie. Vaak wordt hierin sterke drank van pruimen genaamd Eau de Vie gedaan om daarmee een aantal dagen lang de kaas te marineren. De kaas heeft van zichzelf een volle, romige smaak.
Tip 3: Bezoek de vele tuinen: In het gebied Cohons vind je veel romantische tuinen, die ongeveer uit de tijd komen van Zonnekoning Louis XIV en duidelijk overeenkomsten hebben met de tuinen van Versailles. Alleen dan wel iets kleiner in formaat. Als tegenhanger van en reactie op die strakke tuinen met buxushagen en standbeelden kwamen de Engelse tuinen: tuinen waarin men de natuur zijn gang liet gaan en die er meer uitzien als een bos of wilde plantentuin. Ook voor het bezichtigen van een Engelse tuin kun je op veel plekken terecht in Cohons.
Ook leuk, de tuinen zijn de perfecte plek om te picknicken (wanneer je toestemming hebt van de eigenaar uiteraard). Dus neem je picknickmand mee om onder de schaduw van de bomen van je rijk belegde baguette en glaasje wijn te genieten.
We bezochten 2 tuinen. In Jardins Silière kun je mooi het verschil zien tussen een romantische tuin en een Engelse tuin. Les Jardins Suspendus de Cohons is vooral een Engelse tuin, met daarachter een grote boomgaard en vlindertuin.
Jardins Silière vind je aan de 5 Rue du Varinot, 52600 Cohons, Frankrijk
Het adres van Les Jardins Suspendus de Cohons is 14 rue Candrée – 52600 Cohons, Frankrijk
Tip 4: Ga voor witte, rosé of rode wijn: Vroeger lag de streek bezaaid met wijnranken, maar een schimmelinfectie die de druiven aantastte, gooide roet in het eten. Sinds ongeveer 1980 wordt er weer op kleinere schaal wijn geproduceerd in de streek.
Een van die wijnproducenten is Florence Pelletier. Zij verbouwt op biodynamische wijze chardonnay, pinot noir en muskat druiven om daar verschillende soorten wijn van te maken. Naast een rondleiding tussen de druivenranken, kun je bij haar ook een wijn tasting doen waarbij ze ook vertelt welke wijn je het beste bij welk gerecht kunt gebruiken.
Het adres van Domaine Florence Pelletier is: 3 Rue des Bourgeois 52400 Coiffy-le-Haut, Frankrijk
Tip 5: Eet bij locals thuis: Misschien niet typisch voor Haute-Marne, maar wel typisch Frans: ga de local way door te eten bij een table d’hôtes. Dan eet je bij locals thuis wat de pot schaft. Doordat je samen met de locals eet, leer je veel van het lokale leven en spijker je je Frans bij. Meerdere vliegen in een klap dus.
Wij aten bij La Cressonnaire, de table d’hôtes van Dominique en Dany Begny. Als voorgerecht kregen we een prachtig gekleurde salade met groenten en kruiden uit eigen tuin. Het hoofdgerecht was een stoofgerecht met cochon (varken) blue blanc keur. Het nagerecht tenslotte was een chocoladetaartje gemaakt met gezouten boter in een vanillesaus met rode en gele aalbessen uit eigen tuin. Erg lekker allemaal, om maar niet te zwijgen over de enorme kaasplank die tussen het hoofd- en nagerecht zat. #rollendnaarhuis
De table d’hôtes van Dominique en Dany vind je in het plaatsje Leffonds: 21 rue de la Cressonniere, 52210 Leffonds, Frankrijk
Tip 6: Leer hoe je jam kunt maken: Op zich is jam maken niet moeilijk, maar een bezoekje aan de jammakerij van Jeanne-Marie Collin is zeker een bezoekje waard. Al is het maar om de enorme collectie aan emaillen theepotten die de hele ruimte hebben overgenomen. Allemaal keurig gerangschikt op kleur.
Naast een rondleiding door haar eigen tuin, maak je bij Jeanne-Marie je eigen potje jam. Jeanne-Marie gebruikt qua ingrediënten alleen maar producten uit eigen tuin of ze foerageert de ingrediënten bij elkaar in de natuur. Alleen de suiker en citroenen haalt ze uit de winkel. Na het maken van de jam volgt er nog een jam tasting. Proef zeker de jam van groene tomaten en de rozenjam. Verrassend en lekker.
Het adres van Ferme aux Confitures des Carmottes is: 6 rue du Docteur Vauthrin, 52500 Anrosy, Frankrijk
Tip 7: Doe duurzaam, eet lokale producten: Ga je uiteten? Kijk dan eens naar het keurmerk Bitrot de Pays. Wanneer een restaurant dit bordje aan de gevel heeft hangen, weet je dat de producten waarmee gekookt is lokaal zijn. De lijst van alle eetgelegenheden die lokale producten serveren vind je op de website van Bitrot de Pays.
Op vrijdagochtend kun je naar de lokale markt in Langres. De markt is klein, maar je vindt er diverse lokale producten, van diverse soorten groente en fruit, worsten en kazen. Een prima plek om wat lokale (culinaire) souvenirs in te slaan of inkopen te doen voor een picknick.
Tip 8: Ga feestelijk aan de bubbels: Ook al komen de bekende champagnesoorten uit het noorden van de Champagnestreek, ook in het zuiden (Haute-Marne dus) wordt er champagne geproduceerd. Adeiline en Nicolas Bass verbouwen er diverse druivensoorten waaronder pinot noir en pinot meunier, waarvan zij zelf champagne produceren. Je kunt er een rondleiding krijgen om te zien hoe de champagne wordt geproduceerd en je kunt daarna diverse champagnes proeven. Santé!
Het champagnebedrijf van Adeiline en Nicholas vind je aan de 11, rue de Pichot, 52330 Rizaucourt, Frankrijk
Tip 9: Pak de fiets: De streek heeft een prachtige natuur. En hoe kun je daar nou het beste van genieten dan op de fiets? Er zijn alleen niet echt speciale fietspaden. Ondanks dat het er rustig is op de weg, moet je uiteraard wel opletten. Je wilt natuurlijk niet van je sokken gereden worden door een voorbij scheurende Renault, Peugot of Citroen.
Wij fietsten 20 kilometer met een e-bike langs de rivier de Aube, die zijn oorsprong heeft in Haute-Marne en uiteindelijk eindigt in de Seine. Het is een heuvelachtig gebied. Soms zijn de heuvels vrij stijl, dus de e-bike was wel fijn voor als je de heuvel op moet. En van de heuvel af ging soms in een snelheid waar je u tegen zegt. Soms zoefden we met 40 kilometer een dal in. De Tour de France is er niets bij!
Wist je trouwens dat er sinds ongeveer een jaar een fietspad is aangelegd van de oorsprong van de rivier de Maas tot aan Rotterdam? De oorsprong bevindt zich in de Haute-Marne, bij Pouilly-en-bassigny, en gaat via België zo door naar de mooiste stad van Nederland (mijn mening 😉). Alleen voor de sportievelingen, want het is een flink stukkie fietsen.
Tip 10: Dwaal door de gangen en zalen van Abbaye d’Auberive: Van origine was dit een religieus gebouw, maar na de Franse revolutie werd Abbaye d’Auberive verkocht aan de Franse staat. Daarna diende het onder andere als vrouwengevangenis, kindergevangenis en kindervakantiekamp.
In 2004 werd het gekocht door kunstverzamelaars. Zij zijn nog steeds eigenaar zijn van het gebouw. Het is dan ook niet verwonderlijk dat in en om het gebouw heel veel tijdelijke en permanente kunst te vinden is.
Op de foto zie je huiskat Aria, die je verwelkomt wanneer je door het bezoekerscentrum het terrein oploopt.
Abbaye d’Auberive vind je aan de Place de l’abbaye, 52160 Auberive, Frankrijk
Tip 11: Maak een stralende foto tussen de zonnebloemen: Ok, het is misschien een beetje cliché, maar het hoort echt bij Frankrijk. En wie wordt er nou niet blij van zonnebloemen? Zelfs de grootste zuurpruim krijgt een lach op zijn gezicht bij het zien van zoveel zomers geel.
Tip 12: Droom weg bij de sterren: We verbleven bij chambre d’hôtes Ferme de Bas Bois van Rosaline en Eric Gruot. Eric heeft ook een sterrenwacht. Bij helder weer is het mogelijk om daar via 3 telescopen of gewoon met het blote oog de sterren te zien en hier meer over te weten te komen. Wij hebben onder andere Mars en Jupiter gezien en zagen diverse satellieten door de ruimte voorbij komen. En ook nog een vallende ster!
Ferme de Bas Bois vind je aan de 15 rue Théodore Régnier, 52210 Villiers-sur-Suize, Frankrijk.
Tip 13: Kijk je ogen uit bij het aquaduct bij Chaumont: Chaumont is een vrij grote stad in Haute-Marne. Een van de meest karakteristieke plekken van de stad is wel het immense aquaduct. Hier overheen rijdt de trein, dus wanneer je met de trein naar Chaumont gaat, zie je hem helaas niet. Maar rij je met de auto of de fiets naar de stad, dan kun je er bijna niet omheen.
Tip 14: Bezoek de supermarché: Zoals gebruikelijk in Frankrijk vind je de grote supermarkten net buiten de steden. En die supermarkten zijn vaak enorm groot en compleet. Je vindt er van alles, van etenswaren, schappen vol met wijn en andere dranken tot aan servies en kantoorbenodigdheden. Het is ook de ideale plek om wat culinaire souvenirs te scoren. Dus ga op je laatste dag vooral hier langs voor wat fromage de Langres, champagne (wel uit Haute-Marne natuurlijk) of ga voor een van de streekbieren zoals La Voutûe of Choue. En vergeet vooral ook geen koelbox mee te nemen als je van plan bent kaas te kopen. Anders is de kaas al lang uit de verpakking gesmolten wanneer je weer thuis bent. Tippie mijnerzijds ;-).
Algemene informatie:
Vervoer: De streek is prima met de trein te bereiken. Met de trein rijd je eerst met de Thalys naar Parijs. Vanaf Amsterdam ben je er in 3 uur en 18 minuten. In Parijs heb je een overstap. Je moet van Paris Gare du Nord naar Paris Gare de l’Est lopen (ongeveer 10 minuten) om vervolgens daar met de SNCF trein naar Chaumont (reisduur 2 uur en 28 minuten) of Langres (reisduur 2 uur en 47 minuten) te rijden.
Meer lezen: https://www.tourisme-hautemarne.com/ en www.france.fr
Ben jij wel eens in Haute-Marne geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
* De foto met de Chamapgne fles in het gras en het Patrimoine Viaduc zijn beelden van Tourisme Haute-Marne.
Uitgenodigd door Frans Bureau voor Toerisme.
Geef een reactie