Let’s BBQ! Dit is zo lekker. Spiesjes van buikspek, gemarineerd in Chinese sauzen van Lee Kum Kee. Ik maakte er een frisse mangosalade bij, wat een schot in de roos is. Benieuwd naar het recept? Lees snel verder.
China
Sinds ik twee jaar geleden een bezoek bracht aan China ben ik dol op de Chinese keuken en smaken. Dit is zo compleet anders dan de gerechten die je hier in Nederland bij de meeste Chinese restaurant proeft. Mijn bliksembezoek aan Peking smaakte letterlijk naar meer. Stir-fry van groenten met zwarte bonensaus, gestoomde buns en dimsums en mijn lievelingsgerecht, hot & sour soup. Die ook echt zo heet is, dat het zweet je uitbreekt.
Met dit in je achterhoofd, snap je vast wel dat ik heel blij was dat Lee Kum Kee mij uitnodigde voor een event samen met tv-chef Danny Jansen. Ken je Lee Kum Kee? Zij hebben een geweldig assortiment Chinese sauzen en bestaat al 130 jaar. Ik ben al een tijdje fan. Weet je waarom? Omdat de smaken zo authentiek zijn. Vooral de Premium Oestersaus is mijn favoriet.
kipburger
Natuurlijk stapte ik het Smulweb Kookcollege binnen met trek. What else is new? Na een korte uitleg over alle overheerlijke sauzen, gingen we aan de slag met het bereiden van allerlei lekkere gerechten. Niet typisch chinees, maar wel fantastisch van smaak. Ik maakte zelf geroosterde groente van de barbecue, die ik marineerde in Premium Oestersaus en Pruimensaus van Lee Kum Kee. De kipburger was mijn favoriet, maar ook de spareribs en kipkluifjes waren heerlijk.
Wist je dat de Lee Kum Kee Premium Oestersaus per ongeluk werd uitgevonden? Lee Kum Sheung, de oprichter van Lee Kum Kee, ontdekte het toen hij in 1888 per ongeluk een pan met oestersoep op liet staan. Wat een geluk voor ons hè? Met de sauzen van Lee Kum Kee kun je trouwens heel veel. De Premium Oestersaus maakt je hamburger extra lekker. De Zwarte Bonensaus gebruik ik bijvoorbeeld altijd om mijn gehakt op smaak te brengen als ik sang choi baos maak. En wat dacht je van sticky hoisin kippendijen met een perfect knapperig gebakken velletje? Eigenlijk zijn de sauzen van Lee Kum Kee voor alles ideaal. Dippen, bakken, wokken of marineren.
spiesjes van buikspek
Na het gezellige event, was het voor mij tijd om thuis ook aan de slag te gaan met een lekker recept. Iets waar ik jullie dan weer mee inspireer om de Chinese sauzen eens te gebruiken. Voor Lee Kum Kee maakte ik spiesjes van buikspek met een frisse mangosalade. Wauw! Is dat gek om te zeggen van je eigen recept? Ik kocht een mooi stuk buikspek bij de slager, zodat ik daar zelf blokjes van kon snijden. Het vlees marineer ik een nacht in de zelfgemaakte marinade.
Of nou niet helemaal, want ik combineer verschillende Chinese sauzen van Lee Kum Kee. Lee Kum Kee Hoisin-saus, Lee Kum Kee Premium Oestersaus, Chiu Chow Chili Olie, een stuk gember, lekker veel knoflook, een kneep limoensap en citroenblad. Als je die laatste niet kunt vinden, gebruik dan wat extra limoensap en schil. Nadat de marinade zo heerlijk in het vlees is getrokken, rijg je de spekblokjes op een spies. Even grillen op een gloeiend hete barbecue of in een koekenpan en dan is het tijd om te proeven. Ik eet er een frisse mangosalade bij. Met knapperige taugé en een dressing van vissaus, Lee Kum Kee Pruimensaus, knoflook en limoensap. Zoet, hartig, pittig en fris. Love it! Ga jij dit BBQ recept zelf maken? Laat het me weten!
Spiesjes van buikspek met frisse mangosalade
Voor 2-4 personen
Dit heb je nodig voor de spiesjes van buikspek:
- 3 el Lee Kum Kee Hoisin-saus
- 1 el Lee Kum Kee Premium Oestersaus
- 6 el Lee Kum Kee Premium Lichte Sojasaus
- 1 tl Lee Kum Kee Chiu Chow Chili Olie, voeg zoveel of zo weinig toe als je wilt (of aan kunt ;-))
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 3 cm gember, geschild en fijngehakt
- Kneepje limoensap
- 3 citroenblaadjes
- 600 gr buikspek, in blokjes van circa 2 cm
- 2 lente-uitjes, in dunne ringen
Dit heb je nodig voor de voor de frisse mangosalade:
- ½ limoen, enkel het sap
- 2 tl Lee Kum Kee Pruimensaus
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 1 mango, geschild en in dunne reepjes
- 1 flinke hand taugé
- 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en in dunne reepjes
- 4 takjes koriander, enkel de blaadjes
Zo maak je het:
- Meng de Hoisin-saus met de Premium Oestersaus, Premium Lichte Sojasaus en Chiu Chow Chili Olie. Voeg ook de knoflook, gember, limoensap en citroenblaadjes toe. Mix goed.
- Proef of je de marinade voldoende op smaak vindt. Als dit het geval is schep je de buikspekblokjes bij de marinade. Dek af en zet minimaal een nacht in de koelkast.
- Maak voor je de spiesjes gaat grillen, de frisse mangosalade. Meng voor de dressing het sap van de limoen, met de
- Pruimensaus en knoflook. Doe de mango, rode peper en taugé in een schaal. Voeg de dressing en koriander toe, meng goed en zet in de koelkast.
- Rijg de stukken buikspek op een spies en bak aan beide kanten goudbruin op een gloeiend hete barbecue. In een koekenpan kan natuurlijk ook. Verhit dan eerst wat neutrale olie in de pan.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Lee Kum Kee.
Geef een reactie