Deze gepocheerde kweeperen met salty crumble en Griekse yoghurt eet je als ontbijt, als toetje of gewoon wanneer jij zin hebt. In mijn geval is dit net zolang tot de crumble en de kweeperen op zijn ;-). Benieuwd naar het recept? Lees snel verder.
in levende perenlijf
Wist je dat ik nog nooit eerder kweeperen at of er iets mee maakte? Gek eigenlijk hè, voor zo’n bourgondisch typetje, als ik? Ik heb best een hoop kookboeken waarin kweeperen gebruikt worden, maar ik ben ze nog nooit in het echt en in levende perenlijf tegen gekomen op de markt of in de supermarkt.
Een paar weken geleden ging ik op pad met Love my Salad. Een dag naar België, om daar bij een biologische boer het land op te gaan, lekker te eten en uiteindelijk ook met de hele groep foodies te koken. Dit deden we bij Kasteelhoeve de Kerckhem. Wat een prachtige plek. Mijn fantasie sloeg op hol. Een kasteel met binnenplaats. Binnen een grote woonkeuken met een Aga fornuis en kasten vol servies. Een droom dus voor mij. Na een avond kokkerellen, wijn drinken en eten was het tijd om naar huis te gaan. De eigenaresse van de kasteelhoeve gaf ons kweeperen mee. Net geplukt uit haar eigen boomgaard. Dat maakte mij super blij, want nu kon ik dit fruit eindelijk eens proeven.
Kweepeer
Kweepeer is familie van de roos en ergens in de verte proef je dit. Het is in ieder geval niet te vergelijken met hand- of stoofperen. Ik raad het je niet aan om de kweepeer zo te eten. Dat is een beetje hard en zuur. Bereid daarentegen, smaakt het geweldig. De kleur is ook prachtig. Door het koken wordt de witte kweepeer namelijk perzikkleur. Ik pocheerde ze met vanille en kardemom. Gecombineerd met de salty crumble en Griekse yoghurt a match made in heaven!
De basis voor de salty crumble stond al op Little Spoon. Bij gebrek aan basterdsuiker koos ik voor rietsuiker en ik voegde nog wat noten toe. Beste beslissing ooit. Althans zo voelde het op dat moment ;-). Echt zo mega lekker. Kies voor de noten die jij lekker vindt of de noten die je in huis hebt. Zoals ik deed. Ik dook mijn kasten in en vond nog een handje walnoten. Na wat verder zoeken kwam ik terecht bij hazelnoten. Dat leek me wel een prima combi en zo pakte het ook uit na het bakken.
Ik maakte crumble voor ongeveer een persoon of acht en at de dagen erna elke ochtend Griekse yoghurt met die salty crumble. Niet per se een mega gezond ontbijt, maar joh, wat maakt het uit. Lekker was het wel.
Gepocheerde kweeperen met salty crumble en Griekse yoghurt
Voor 6-8 personen
Dit zit in de gepocheerde kweeperen:
- 5 kweeperen, geschild en in partjes
- 1 l water
- 1 vanillestokje
- 6 kardemompeulen, gekneusd
- 200 gr suiker
Dit zit in de salty crumble:
- 100 gr bloem
- 100 gr koude roomboter
- 100 g havervlokken
- 100 g rietsuiker
- Zout naar smaak, ik gebruik zo’n 10 gr, best veel dus, maar ik vind het zelf heerlijk in dit recept
- 50 gr gemende noten, bijvoorbeeld Hazel- en walnoten
Zo maak je het:
- Meng de suiker en water met elkaar in een steelpan.
- Breng aan de kook en voeg dan het vanillestokje en het merg uit het stokje toe, samen met de kardemompeulen en de partjes kweepeer. Laat koken tot de kweepeer zacht is. Dat duurt een minuut of 60.
- Ga nu aan de slag met de crumble. Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Wrijf voor het crumblemengsel de bloem en boter met je vingers door elkaar tot het mengsel de substantie van fijn broodkruim heeft. Roer de havervlokken, de suiker het zout en de noten erdoor.
- Doe de crumble in een ingevette ovenschaal en zet in de oven. Roer regelmatig door, zodat je een crumble krijgt met niet al te grote stukken. Na een minuut of 15 of tot de crumble goudbruin is, haal je de schaal uit de oven.
- Laat afkoelen.
- Schep wat Griekse yoghurt in een schaaltje, samen met gepocheerde kweeperen en verdeel er salty crumble over.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie