Deze khao soi proefde ik in Thailand. Thuis maakte ik het na en dat was zo’n succes dat ik nog een aantal keer de keuken in dook om deze Thaise currysoep met noodles en kip te perfectioneren, zodat ik het recept met jullie kan delen. En jawel, die dag is vandaag! Voor ik je helemaal uitleg hoe je de soep maakt, eerst een verhaal over souvenirs.
Souvernirs
Wat voor souvenirs nemen jullie graag mee naar huis na een vakantie? Sinds Little Spoon bestaat neem ik elke reis die ik maak, wel iets van servies of bestek mee naar huis. Ook nu in Thailand is het weer raak. Goed raak zelfs.. We eten vooral bij straatstalletjes. De tafels zijn gedekt met kitscherig zeil en kleurrijk plastic servies met, de door mij zo geliefde, bloementjes. Ook het licht gewicht bestek vond ik tof. Bij een lokale Blokker maar dan anders natuurlijk, keek ik voor zo’n tafelzeil. Ruub wachtte buiten, want het winkeltje gaf hem nogal een claustrofobisch gevoel. Vooral heel vol, smal en klein. Na tien minuten kwam ik ook de winkel uit. Zonder zeil, maar met een flinke stapel servies en bestek. Compleet in mijn nopjes.
Het was dan ook wel een beetje balen dat ik het bestek in mijn handbagage had gestopt. Tijdens de binnenlandse vlucht moest ik jammer genoeg de vorken inleveren. Wat dachten ze dat ik er mee zou doen? Ik weet het hoor, veiligheid boven alles, maar stiekem toch een beetje balen. De beambte die mijn trolley doorzocht moest er wel om grinniken.
Zoektocht
Eenmaal terug in Bangkok begon de zoektocht naar nieuwe vorken. Een medewerker van het hotel vroeg ik om raad. Nadat hij en mijn lover me eerst uitlachten kreeg ik advies. In het winkelcentrum wat hij aanraadde was had ik succes. Naast vorken kocht ik nog veel meer. Zelfs Ruub deed mee en zocht van alles voor me uit. Stokjes, stelletjes die hier op tafel staan met pepertjes, vissaus, enz, kleine flesjes sojasaus en nog veel meer. Dat we daarvoor een aantal cocktails hadden gedronken hielp ongetwijfeld mee. Ik genoot ervan. Ook de winkelwagentjes had ik graag meegenomen, maar of dat door de douane komt vraag ik me af.
Straatstalletje
Al het moois wat ik scoorde zie je hier op de foto’s. Ach, echt mooi is het niet, maar ik werd zo gelukkig toen ik het maanden later eindelijk voor het eerst het kitscherige zeil uit de kast trok om deze Khao Soi op te fotograferen. Dit gerecht is zo lekker. Ik proefde het in Bangkok bij een straatstalletje. Wel een hip exemplaar want ze hebben een Instagram account. . We besloten de eerste dag naar de hippe wij Ari te gaan. Een wijk waar traditionele eetstalletjes naast hippe coffeebars zitten. Waar de Thaise millenials die in de buurt werken, zich te goed doen aan iced latte en spicy soepen. Waar onder dus deze. Romige en spicy rode currysoep met kip en noodles. Inmiddels heb ik de soep al een aantal keer thuis gemaakt. Ik vond hem nu perfect genoeg om met jullie te delen.
Khao soi
De soep is romig, zoet, zilt, heet en fris. Dat komt wat mij betreft dicht in de buurt van perfectie. Let wel op dat dit gerecht wat ingrediënten bevat die je wellicht enkel bij de toko kunt kopen. Neem wel echt even de moeite om er één te bezoeken, want zonder bijvoorbeeld pandagblad of ingemaakt mosterdkool, is de Khao soi voor mij niet compleet.
Khao soi // Thaise currysoep met noodles en kip
Voor 4 tot 6 personen
Dit zit in de currypasta:
- 1,5 tl korianderzaadjes
- 5 kardemompeulen
- 3 gedroogde chilipeper, geweekt in warm water
- 1 of 2 verse chilipepers, grof gehakt, als je van pittig houdt laat dan de zaadlijsten zitten
- 5 tenen knoflook, grof gehakt
- 3 sjalotten, grof gehakt
- 3 cm kurkuma, geschild en grof gehakt
- 5 cm gember, geschild en grof gehakt
- Zout
Dit zit in de khao soi:
- 3 kippenbouten, door de helft gehakt
- 250 gr rijstnoodles
- 500 ml kokosmelk
- 1 l kippenbouillon
- 5 el vissaus
- 4 el sojasaus
- 3 tl palmsuiker
- 2 pandanbladeren, fijngehakt
- 4 limoenblaadjes
- 1 bos koriander, grof gehakt
- 3 sjalotten, grof gehakt
- 2 limoenen, in partjes
- Ingemaakt mosterdkool, dit koop je bij de toko
- Taugé
- Stuk Chinese kool, flinterdun gesneden
Zo maak je :
- Maak als eerste de currypasta. Rooster de korianderzaadjes en kardemompeulen kort in een droge koekenpan. Zodra ze beginnen te geuren haal je de de specerijen uit de pan. Je kunt ervoor kiezen om de currypasta in de vijzel te maken. Ik vind dat een beetje gedoe ;-), daarom doe ik het gewoon in de keukenmachine.
- Doe de pepers, samen met de kurkuma, gember, knoflook en sjalotten in de keukenmachine. Voeg ook de korianderzaad en kardemom toe. Breng op smaak met een snuf zout en hak alle ingrediënten fijn tot er een grove currypasta ontstaat.
- Verhit een wok op het vuur en giet hier de helft van de kokosmelk in. Al roerend zie je dat de kokosmelk verandert van kleur, het wordt lichter en kookt iets in. Voeg nu de currypasta toe. Laat 5 minuten pruttelen en doe de kip in de wok. Voeg de vissaus en sojasaus toe.
- Schenk de helft van de bouillon bij de kip en breng aan de kook. Laat 20 minuten zacht koken. Draai de kip af en toe om. Voeg de rest van de kokosmelk en bouillon in de pan, samen met het pandanblad, palmsuiker en de limoenblaadjes. Laat nog 20 minuten zacht doorkoken.
- Doe alvast alle toppings op een schaal. Grof gehakte sjalotten, mosterdkool, koriander, taugé, Chinese kool en wat schijfjes limoen. Iedereen kan zo zelf zijn of haar soep naar smaak aankleden.
- Kook de noedels gaar zoals staat op de verpakking.
- Breng de soep op smaak. Voeg eventueel nog wat limoensap, vissaus of juist palmsuiker toe. Als je tevreden bent met de smaak is het tijd om de soep te serveren. Schep de noodles op de borden en verdeel er currysoep en kip over.
- Serveer de khao hoi met alle lekkere toppings.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie