Wist je dat vis gaart door het in limoensap te leggen? Zo ontstaat ceviche van kabeljauw. Een van oorsprong Zuid-Amerikaans gerecht. Het frisse van de limoen past heel goed bij de pittige rode peper, een scherpe rode ui en de zacht zoete mango. Al met al een smaakbom en een heerlijk licht voorgerecht. Vandaag deel ik dit recept met je.
Magie
Ik vind ceviche fantastisch. Natuurlijk omdat het mega lekker is, maar voor mij is het ook pure magie dat vis gaart in zuur. Flinterdunne stukjes kabeljauw zijn in een paar minuten gegaard en klaar om op het bord te gaan. Ik kwam op het idee door een gerecht bij de Zeezot in Westkapelle. Een tijd geleden at ik hier. Jullie krijgen het verhaal nog van mij want het was zo’n heerlijke avond, met geweldig eten. Van de chef kregen we een bordje met een aantal plakjes ceviche van zeebaars.
Ik vond het altijd al lekker, maar de laatste keer dat ik het at was in een eetcafé en dat was geen succes. De ceviche smaakte super vissig. Alsof het met vis was gemaakt, die niet meer vers was. Als ik dit tegen Ruben zegt, lacht hij me vierkant uit. Vis die vissig smaakt is niet goed. Dat kan er bij hem niet in. Wij foodies weten wel beter hè ;-)? Hoe verser de vis hoe zachter de smaak en neutraler de geur.
spartelverse vis
De Zeezot wist wel precies hoe je spartelverse vis gaart in zuur. Het inspireerde me om er zelf ook weer eens mee aan de slag te gaan. Het werd deze ceviche van kabeljauw met een frisse dressing. Een heerlijk en vooral ook licht voorgerecht. Perfect om je kerstdiner mee te beginnen, maar ook lekker als onderdeel van een borrelplank met vis. Ik garneer deze ceviche van kabeljauw met blokjes mango. Dat vond ik heel mooi samengaan met de rode peper en de zuren van de limoen.
Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden! Ga je dit gerecht maken, laat je het me dan weten? Tag met op social media en gebruik #kerstmetLittleSpoon.
Ceviche van kabeljauw met frisse dressing
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 300 gr kabeljauw, in dunne plakken
- 150 ml limoensap, circa 4-5 limoenen
- 1 rode peper, de ene helft in dunne ringen en de andere helft fijngehakt
- 15 g gember, geschild en geraspt
- 1 teen knoflook, geraspt
- Snuf zout
- 6 takjes koriander, fijngehakt + wat extra voor de garnering
- ½ rode ui, in flinterdunne halve ringen
- 75 gr mango, fijngehakt
Zo maak je het:
- Meng het limoensap, de helft van de rode peper, knoflook, gember en zout. Laat de smaken kort intrekken.
- Leg de rode uien in ijskoud water. Dit zorgt ervoor dat de smaak iets milder wordt.
- Leg de plakken kabeljauw op een bord en schenk het limoenmengsel erover. Laat 5-10 minuten staan. Het zuur van de limoen gaart nu de vis.
- Knijp zoveel mogelijk water uit de rode ui en laat uitlekken op een velletje keukenpapier.
- Meng de koriander door de vis.
- Proef en voeg zo nodig nog een snufje zout toe.
- Haal de ceviche uit het limoenmengsel verdeel over 4 bordjes en garneer met de rode ui, blaadjes koriander en mango.
Serveer direct.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.
Geef een reactie