Deze crème brûlée met Baileys moet (mag) je echt maken met kerst. Of voor welke gelegenheid dan ook! Zo lekker. Vandaag vertel ik je hoe je dat maken dan doet en welke crème brûlée ik een tijd geleden at, die niet echt in de smaak viel.
Goddelijk
Dat moment dat je met je lepel het suikerlaagje doortikt en je de eerste hap neemt van je crème brûlée… Goddelijk! Ik beken je heel eerlijk, tot vorig jaar moest ik niets hebben van dit toetje. Ik vond het te glibberig en teveel op pudding lijken. Nee, het was niets voor mij. Zeker niet nadat ik ooit een keer ergens een crème brûlée geserveerd kreeg gemaakt op basis van garnalenbisque. Ja, je leest het goed. Ik denk dat degene die dit bedacht heeft last had van een zonnesteek. Daarom neem ik het hem of haar niet kwalijk, maar lekker was het niet. Ik was overigens de enige aan tafel die het liet staan.
Baileys
Uiteindelijk kwam er een keer crème brûlée voorbij die ik wel lekker vond. Waar en wanneer precies weet ik niet meer, maar sindsdien ben ik verslaafd. Echt, het is zo lekker. Vooral die met zoethout bij Het Vliegendt Hert in Middelburg vond ik fantastisch. Toen ik voor Agrimarkt de kerstrecepten bedacht, begin september in de brandende zon ;-), besloot ik zelf crème brûlée te maken. Met Baileys. Een drankje wat ik nooit meer zo drink, maar dat komt door een zeer slechte ervaring als tiener. Iets met veel teveel drinken en… nou ja wat er daarna gebeuren mag je zelf invullen.
Tijdens het maken heb ik een aantal keer een lichte paniek aanval gehad. Ik ben geen ster in het maken van toetjes en ik was iedere keer bang dat het zou mislukken. Nu vind ik mezelf een schijterd, want het is zo eenvoudig te maken. Je moet alleen even weten hoe. En dat leg ik je in dit recept haarfijn uit. Geloof mij, het komt goed. Op welk moment van het maken je het ook denkt. Wel belangrijk, zorg voor ovenschaaltjes die in de oven kunnen en een brander zodat je dat goddelijke suikerlaagje kunt branden.
Ga je de crème brûlée met Baileys maken? Laat je het me dan weten? Tag met op social media en gebruik #kerstmetLittleSpoon.
Crème brûlée met baileys
Voor 6-8 personen
Dit zit erin:
- 8 eidooiers, op kamertemperatuur
- 80 ml Baileys
- 1 tl zout
- 650 ml verse slagroom
- 100 gr suiker
- 1 el vanillesuiker
- Rietsuiker, voor het krokante suikerlaagje
- Extra nodig: een crème brûlée brander en ovenbestendige schaaltjes
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 150 graden.
- Doe de eidooiers samen met de Baileys en het zout in een kom. Klop met een garde alles goed door elkaar. Zet aan de kant.
- Verhit in een steelpan de slagroom samen met de suiker en vanillesuiker. Roer tot de slagroom en suiker vermengd zijn.
- Haal van het vuur, net voor het mengsel begint te koken.
- Schenk nu het slagroom mengsel geleidelijk bij de eidooiers. Klop met een garde tot een egaal en romig geheel.
- Verdeel de mix over 6-8 kleine ovenschaaltjes. Zet deze schaaltjes in een grote ovenschaal. Voeg een laagje kokend water toe, zodat elk schaaltje een paar cm in het water staat. Pas wel op dat er geen water bij de crème brûlée komt.
- Zet de ovenschaal in de oven en bak de crème brûlée 50 minuten.
- Haal de schaaltjes uit de oven en uit de ovenschaal. Laat ze volledig afkoelen. Circa 2 uur.
- Bedek nu elk schaaltje met een dunne laag suiker en brand met de crème brûlée brander tot de suiker goudbruin kleurt.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.
Geef een reactie