Vandaag heb ik dé ultieme borrelplank voor jullie in de aanbieding. Samen met een heerlijke Little Spoon smash. Weten wat mijn bijnaam is en hoe je al het lekkers op en naast de plank maakt? Lees snel verder.
The Queen of Borrelplanken
Mijn vriendinnen noemen me wel eens The Queen of Borrelplanken. Of nee, dit is niet helemaal waar. Stiekem hoop ik dat ze dit over me zeggen als we een borreldate hebben. “Dit weekend kan ik niet hoor. Dan borrel ik bij mijn vriendin Stef. Zij is echt The Queen of Borrelplanken.” Ach, ieder heeft zo haar eigen fantasieën. Ik ben namelijk dol op borrelplanken. Om ze te eten bij mijn favoriete borrelspot, om te bedenken wat er op kan, om ze zelf te maken en daarna natuurlijk uitgebreid te testen.
Heel eerlijk? Het maken van een borrelplank vind ik zoveel leuker dan uitgebreid koken. Allerlei kleine hapjes, smeersels, kaas, vleeswaren, dipjes, knapperige groente, brood, toastjes. You name it en het kan op een borrelplank. Zelfs met niets in huis, lukt het me om een borrelplank op tafel te toveren waar je u tegen zegt ;-)
Schilderij
Het opmaken van zo’n plank voelt als het maken van een schilderij. Alleen begin ik niet met een leeg doek, maar met een lege plank. Waar ik er dan ook heel veel van heb, want het is belangrijk om te variëren.
Vandaag heb ik deze ultieme borrelplank voor jullie in de aanbieding. Voor ik uit de doeken wat voor lekkers er allemaal op ligt, vertel ik je ook nog even over de cocktail die ik erbij serveer. Zonder lekker drankje is mijn borrel niet helemaal compleet. Soms is dat een goed glas wijn, maar om er iets extra feestelijks van te maken, is het eigenlijk wel heel leuk om er een cocktail bij te serveren.
Celery gin
Van Rutte Gin ontving ik een groot pakket met drie prachtige flessen sterke drank. De Celery gin vond ik de lekkerste daarom besloot ik om daar een heerlijk drankje mee te maken.
Ik zeg je heel eerlijk, ik kende de gin van Rutte nog niet. Heel stom eigenlijk, want ik ben dol op kruidige gins. Daarom ben ik extra blij dat ik Rutte inmiddels ontdekt heb en kan toevoegen aan mijn rijtje favorieten. Rutte is dan wel de kleinste distilleerderij van Nederland, maar ze zijn groots in bijzondere smaken en geuren. Er wordt veel geëxperimenteerd met kruiden en specerijen. Rutte kiest de beste grondstoffen die ze kunnen vinden. Jeneverbessen uit de Italiaanse zon, echte kaneel uit Sri Lanka enz. En dat proef je, want de gin smaakt ook zo, helemaal puur, super goed.
Little Spoon smash
Nu ben ik zelf dol op gin. G&T’s van Brasserie Jong zijn niet te evenaren, daarom maakte ik een compleet ander drankje. Een paar weken geleden proefde ik in een toffe cocktailbar een gin smash. Dat smaakte zo fantastisch dat ik daarmee aan de slag te ging. Ik doopte de cocktail om naar een Little Spoon smash.
Ik gebruikte Rutte Celery Gin. In deze gin komen vroegere tijden en de nieuwe wereld bij elkaar. Het is een hele kruidige gin met smaken van jeneverbes, koriander, kardemom en zoals de naam al doet vermoeden, selderij. Rutte gebruikt dit al vanaf de oprichting in de negentiende eeuw in hun distillaten.
In de Little Spoon smash zit verder nog citroensap, wat appelsap, een beetje koekkruiden en wat honing voor een beetje zoetigheid. Wat mij betreft een top combinatie. Ik ben wel heel nieuwsgierig hoe jullie daarover denken.
Borrelplank: plank der planken
Nog even terug naar de plank. Of mag ik zeggen de plank der planken? Ik heb gekozen voor mijn lievelings kazen. Vacherin, Delfts Blauw, jong belegen geitenkaas en een chablis kaasje. Te vergelijken met epoisse. Daarbij een stukje paté. Kies vooral je eigen favoriet. Een droog worstje. En dan de klapper, plakjes getoaste bolus. Ja je leest het goed. Zeeuwse bolussen, daar hou ik van. Niet zo gek met mijn Zeeuwse roots. Gewoon zo, met veel roomboter, als wentelteefje of getoast in de koekenpan. Weer eens wat anders dan dadel of vijgenbrood. Wat mij betreft is dit samen met de Little Spoon smash, de ultieme borrelplank. Ga jij hem maken? Laat het me dan zeker weten!
Recept
personen
Dit zit erin:
- 500 gr snacktomaten, gehalveerd
- 3 tenen knoflook, geplet in de schil
- Bosje tijm
- Zout
- Olijfolie
- 3 bolussen, in dunne plakken
- 4 soorten kaas, bijvoorbeeld vacherin, jong belegen geitenkaas, Delfts Blauw en een Chablis kaasjes (allemaal op
- kamertemperatuur)
- 1 gedroogde worst
- 1 stuk paté
- Verse vijgen, in stukken
- Cornichons
- Radijsjes
Dit zit in de Little Spoon smash:
- 50 ml Rutte Celery Gin
- 10 basilicumblaadjes, gekneusd
- ½ theelepel koekkruiden
- 25 ml citroensap
- 25 ml appelsap
- 2 tl honing
Zo maak je het:
- Start met het maken van de gekonfijte tomaatjes. Verwarm de oven voor op 150 graden. Verdeel de tomaten over de bakplaat. Bestrooi royaal met zout en schenk er flink wat olijfolie over. Leg de takjes tijm en tenen knoflook er tussen. Hussel goed en zet 75 minuten in de oven. Kijk af en toe of het niet te hard gaat en schep de tomaatjes om. Als de tomaatjes gekonfijt zijn, doe je ze in een klein glazen potje.
- Bak de plakken bolus in een droge koekenpan aan beide kanten licht goudbruin. Pas op met een te hoog vuur, want dan verbrandt de suiker.
- Nu is het tijd om je kunstwerk, de ultieme borrelplank, te maken. Leg alle onderdelen op de plank. Begin met de kaas, daarna de gedroogde worst, de pate, de gekonfijte tomaatjes en kleed de plank aan met cornichons, vijgen en radijs. Doe de plakjes geroosterde bolus in een schaal en serveer ernaast.
- Als laatste maak je de cocktail. Doe de basilicum, citroen- en appelsap in een cocktailshaker. Shake it like a polaroid picture ;-). Voeg nu de Rutte Celery Gin, honing en ijsblokjes toe. Shake nogmaals en schenk nu een mooi glas met extra ijsklontjes. Garneer met een blaadje basilicum. Serveer de cocktail direct samen met de ultieme borrelplank. Geniet ervan!
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Rutte Distillery.
Geef een reactie