Sinds ik twee jaar geleden de echte Chinese keuken proefde in Peking, heb ik een grote liefde voor Chinees eten. Je snapt vast wel dat ik dan het niet heb over foeyonghai en tjaptjoi. Nee, ik bedoel authentieke gerechten en smaken uit China. Misschien wel met een moderne twist, maar niet vernederlandst. Toen ik de uitnodiging ontving van chef Tim Kan en Harrie Baas om met hen het Chinese nieuw jaar te vieren in Rotterdam, zei ik natuurlijk direct ja.
Jaar van het varken
Op 4 februari begon het jaar van het varken. Een nieuw jaar en tegelijkertijd ook nog de nieuwe maan. Een beter begin voor nieuwe intenties en plannen is er niet. Tijd voor een feestje dus. Na een drukke dag met veel afspraken stap ik aan het begin van de avond binnen bij Harries Wine & Deli in Rotterdam. Eigenaar Harrie Baas is jarenlang eigenaar geweest van sterrenrestaurant Amarone en nu heeft hij zijn eigen proeflokaal en delicatessenwinkel.
Zo leuk. Ik deelde deze avond een tafel met een aantal collega bloggers die ik al jaren online ken, maar nog niet eerder in het echt ontmoette. Dat klinkt zo gek he? Maar ja, zo gaat dat nou eenmaal tegenwoordig. We ontdekken elkaar online en met een beetje geluk treffen we elkaar een keer om een culinair event. Het voelde dan ook direct heel vertrouwd om aan tafel te zitten met Debbie, Ilona en Helena. Ook niet gek als je allemaal lekker eten en koken als passie hebt.
Chinese keuken
En dan nu het eten, bereid door meesterchef Tim Kan. Het smaakte allemaal fantastisch. Dankzij zijn Chinese roots weet hij als geen ander de Chinese smaken te raken. Wat ik zo tof vind is dat hij deze combineert met producten en groenten van Nederlandse bodem. Waaronder het Livar varken uit Limburg. Dit biologische varkensvlees proef ik bij 2 gerechten. Daarover later meer. Tim heeft een missie en dat is de reputatie van de Chinese keuken verbeteren. De Aziatische niche bekender en populairder maken bij jongeren, zodat zij kiezen voor een baan als chefkok. De horeca heeft mensen nodig, dat is iets wat als een paal boven water staat. Geweldig om te zien hoe hij zich hier hard voor maakt. Deze avond kookt Tim daarom ook met twee enthousiaste leerlingen die de chefs van de toekomst zijn.
Vin nature
We beginnen de avond met een heerlijk gerecht met rijstnoedels. Samen met de mungbonen, pinda’s, krokant gebakken lotuswortel, Wieringer bonen, boerenkool en Ginger light soya een mooie opwarmer. Harrie schenkt een glas vin nature in. Het is een rosé uit de Provence. Je verwacht een licht roze wijn, maar hij is eerder oranje. De wijn heeft een hoge zuurgraat en wat bitters. Als ik ruik ontdek ik onder andere grapefruit. Gecombineerd met het gerecht wordt de wijn voller en zelfs een tikkeltje vettig.
Daarna is het de beurt aan het Livar varken om te stralen op mijn bord. Een bao bun gevuld met Livar ham. Het smaakt geweldig samen met de crispy tahoe, shiitake en gefermenteerde paksoi. We drinken er een sake bij. Wist je dat deze Japanse drank wel duizend smaakelementen heeft? Dit is ook de reden dat de umami smaak bij heel veel gerechten past. Ik had werkelijk waar geen idee van de veelzijdigheid van dit drankje.
lotusblad
Het hoofdgerecht is weer een mooi stuk Livar. Zacht gegaard buikspek samen met jasmijnrijst in een lotusblad. We drinken er een glas donker bier bij van Brouwerij Noordt. In het bier zit chocolade uit Madagaskar. Dat bittere van die pure choco past mooi bij de soja. Het koolzuur zorgt voor iets fris. We sluiten af met een fantastisch dessert. Ik hou van pandan. De smaak is zo lekker. En dan die kleur, gif groen. Tim maakt een panna cotta van pandan en combineert het met een klassiek Chinees stoomcakekje. Want in de Chinese keuken wordt nou eenmaal veel gestoomd. Aan het einde van de avond lijkt het dan ook alsof we in de sauna zitten. Wel met kleren aan hoor, mocht je gekke ideeën krijgen. Harrie schenkt er een glas Chinese thee bij in met notige tonen.
Ik had het nieuwe jaar niet beter kunnen beginnen. Wil je zelf ook het Chinese nieuwjaar vieren aan Tims chefs table en genieten van de mooie dranken die Harrie heeft uitgezocht? Dat kan nog t/m zondag 10 februari. Via deze link kun reserveren.
Harries Wine & Deli
Hoogstraat 63
Rotterdam
harries-wine-deli.nl
♥♥♥ #PEPERINJEZAAK Ben jij horeca- of foodondernemer?
Wil je een succesvollere zaak?
Meer omzet?
Meer naamsbekendheid?
Een grote bereik op social media met volgers die je zaak met eigen ogen willen zien?
Meer gasten? Die ook nog eens terugkomen?
Van je volgers, je vaste gasten maken, die ook daadwerkelijk geld op leveren?
Ik kan jou hier super goed bij helpen? Tijd voor #peperinjezaak! Meld je aan voor een gratis inspiratiesessie. Samen bekijken we dan waar voor jou de kansen liggen! ♥♥♥
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Uitgenodigd door Tim Kan & Harrie Baas.
Geef een reactie