Heb je in Spanje wel eens pinchos gegeten? De grote schalen, met deze hapjes staan op de bar. Een plak knapperig stokbrood belegd met de meest lekkere dingen. De prikker erdoor houd de boel samen, maar heeft ook nog een andere functie. Je pakt gewoon waar je zin in hebt, eet het allemaal op, de prikkers bewaar je en aan de hand daarvan reken je af. Vandaag een mooie herinnering aan pinchos en Ibiza.
Borrelen = leven
Een leven zonder borrelen kan ik me niet voorstellen. Een goed glas wijn of lekkere cocktail zeg ik geen nee tegen, maar eigenlijk gaat het me vooral om de hapjes die bij dit moment horen. Snacken, snaaien, proeven, delen, of juist voor mezelf houden. Het maakt me niets uit. Borrelen, I love it!
Je snapt misschien wel dat ik me in Spanje als een vis in het water voel met tapas en andere kleine hapjes. Tijdens mijn vakantie op Ibiza ontdekte ik een toffe pinchos bar. Adri, de eigenaar van de B&B waar ik logeerde, attendeerde me erop en samen met hem en nog een gast, schoof ik er op een dinsdagavond in januari aan. Het eiland is in deze periode rustig. Veel locals. Een enkele toerist zoals ik. Fantastisch vond ik het.
Can Terra
Eenmaal binnen bij Can Terra is niets te merken van die rust. Volle bak was het. Na even gewacht te hebben kwamen de obers met tientallen schalen vol met pinchos. die zetten ze op de bar en daarna kun je zelf zoveel pakken als je wilt. Het enige wat je hoeft te doen is het opeten ;-). Oh ja en de stokjes bewaren wat die hoeveelheid stokjes reken je aan het einde van de rit af.
Omdat het zo FANTASTISCH lekker was en ik denk ik ongeveer alle smaken wel geproefd heb die avond, besloot ik om thuis ook pinchos te maken. Dat lukte behoorlijk goed. Al zeg ik het zelf, daarom deel ik vandaag de recepten met jullie.
De eerste pincho is die met met Spaanse gehaktballetjes in tomatensaus. Kruidige gehaktballetjes en een volle tomatensaus. Dit smaakt heerlijk met het witte stokbrood. De tweede pincho beleg ik met tonijnsalade. Heerlijk op smaak met zwarte olijven, rode ui, platte peterselie en ansjovis. De meest eenvoudig te bereiden pincho van de drie, maar zo smaakvol. De nootachtige en tikkeltje zoete paprikaspread combineert geweldig met de pittige manchego.
3 x Spaanse pinchos voor bij de borrel
Voor 6 personen
Dit zit in de pinchos met Spaanse gehaktballetjes:
- 300 gr tomaten, grof gehakt
- 500 gr half-om-half gehakt
- 2 tl komijnpoeder
- 2 tl kaneel
- 3 tenen knoflook, fijngehakt
- Peper en zout
- Olijfolie
- 1 stokbrood, in plakken
- Prikkers
Dit zit in de pinchos met tonijnsalade en ansjovis:
- 2 blikjes tonijn op olijfolie
- 4 eetlepels mayonaise
- ½ rode ui, fijn gesnipperd
- 150 gr zwarte olijven, hak de ene helft fijn en laat de andere helft heel
- 3 el platte peterselie, fijngehakt
- 2 blikjes ansjovis, uitgelekt
- Peper
- Zout
- 1 stokbrood, in plakken
- Prikkers
Dit zit in de pinchos met pinchos met geroosterde paprikaspread en manchego:
- 100 gr walnoten, geroosterd in een droge koekenpan
- 250 gr geroosterde paprika uit pot, uitgelekt en grof gesneden
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 2 tl balsamicoazijn
- Peper
- Zout
- 1 stokbrood, in plakken
- 150 gr manchego, in plakken
- Prikkers
Zo maak je de pinchos met Spaanse gehaktballetjes:
- Verhit olijfolie in een wok en bak de tomaten tot ze zacht zijn. Breng op smaak met peper en zout.
- Ondertussen maak je de gehaktballetjes. Mix het gehakt met de komijnpoeder, kaneel, knoflook, peper en zout. Draai daarna kleine balletjes van het gehakt.
- Verhit olijfolie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes aan. Zodra de buitenkant mooi bruin is en de balletjes van binnen gaar zijn, voeg je ze bij de tomatensaus. Roer door en laat nog even kort doorgaren.
- Leg de plakken stokbrood op een schaal of plank. Beleg ze allemaal met wat tomatensaus en 1 of 2 gehaktballetjes. Steek er een prikker door en serveer.
Zo maak je de met tonijnsalade en ansjovis:
- Giet het grootste gedeelte van de olijfolie uit de blikjes tonijn.
- Meng de tonijn samen met de mayonaise rode ui, de fijngehakte zwarte olijven en het grootste gedeelte van de platte peterselie.
- Snijd 2 ansjovisfilets fijn en meng ook door de tonijn. Breng op smaak met peper en zout.
- Besmeer de plakken stokbrood met tonijnsalade. Leg er een ansjovisfilet en een zwarte olijf bovenop.
- Garneer met de overgebleven platte peterselie. Steek er een prikker door en serveer.
Zo maak je de pinchos met geroosterde paprikaspread en manchego:
- Hak de walnoten grof. Doe ze samen met de geroosterde paprika en knoflook in de beker van de staafmixer. Mix tot er een gladde spread ontstaat.
- Voeg de balsamicoazijn toe en breng op smaak met peper en zout.
- Besmeer de plakken stokbrood met de geroosterde paprikaspread en een plak manchego. Steek er een prikker door en serveer.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.