Ik heb me vandaag toch een lekkere tosti voor je in de aanbieding. Zuurdesemtosti, belegd met Hero Minder Zoet aardbeienjam, heel veel emmentaler en gruyere, gekarameliseerde ui en dat allemaal gebakken in roomboter. Dit wil je. Geloof me. Ik deel verderop het recept met je, maar eerst nog even waar ik mijn inspiratie vandaan haalde.
Kaaskop
Als iemand een kaaskop is, dan ben ik het wel. Het liefste eet ik overal kaas op, door, onder, naast en bij. Dat is nu zo, maar ook als kind was cheese my religion. Geraspte kaas bij de stamppot prei. Blokjes kaas door de macaroni. Als het maar gesmolten was. Elke woensdag kwam de kaasboer aan de deur. Een pond jonge kaas, was de standaard bestelling. En altijd een plakje kaas voor mij. Hoogtepunt van de week.
Het verbaast je dan ook vast niets dat een kaasbroodje, gebakken ei met veel kaas of een tosti mijn lievelingslunch was. Eigenlijk is dat niet echt veranderd. Laatst dacht ik ineens aan een reclame van vroeger. “Cheezer cheezer.” Check de link even als je nu zoiets hebt van: “waar heeft ze het over?” In de reclame, die ik ongetwijfeld tijdens GTST voorbij zag komen, was een jonge hippe meid te zien. Ze besmeerde een pita met aardbeienjam en kaas. Even in de oven en eten maar.
Ik vond het een rare combinatie. Kaas met jam. Brr. Na even googelen dit weekend las ik dat de cheezer nooit echt een succes is geworden. Ik vraag me af of dat anders was geweest als mensen het gewoon hadden geprobeerd. Ik deed dat namelijk. Jaren later hoor. Volgens mij zelfs een keer per ongeluk. Ik ontdekte dat kaas en jam juist fantastisch combineren. Denk maar aan zoete chutneys, jam of fruit hij een kaasplank. Geitenkaas en honing of feta met mango.
Twee soorten kaas
Geïnspireerd op die pita uit de jaren 90 heb ik vandaag een mega lekker tosti recept voor jullie in de aanbieding. Ik gebruik Hero Minder Zoet aardbeienjam. Perfect voor mensen, zoals ik, die zoet lekker vinden, maar liever niet te zoet. Met die jam besmeer ik het zuurdesembrood. Daarop twee soorten kaas, emmentaler en gruyère, want op een tosti zit nooit genoeg kaas. Ertussen nog wat glazig gebakken rode ui, met een beetje pit en daarna bakken in een klont roomboter. Een pantosti’s is zoveel lekkerder dan een tosti uit een tosti-ijzer. Is mijn bescheiden mening. Flinke klodder ketchup erbij en je lunch, of anti-kater ontbijt ;-), is klaar.
Eet smakelijk!
Zuurdesemtosti met emmentaler, gruyère, gekarameliseerde ui en Hero Minder Zoet aardbeienjam
Voor 2 tosti’s
Dit zit erin:
- 2 el roomboter
- 2 uien, in flinterdunne halve ringen, ik mix rode ui en sjalot
- 2 tl rietsuiker
- 1 tl gedroogde chilipeper
- 4 zuurdesemboterhammen
- Emmentaler, naar smaak en in plakjes
- Gruyere, naar smaak en in plakjes
- 2 el Hero Minder Zoet aardbeienjam
- Optioneel: ketchup en/of mayonaise
Zo maak je het:
- Smelt 1 el roomboter in een koekenpan en fruit hierin de uien.
- Voeg de rietsuiker en chilipeper toe. Zodra de suiker karameliseert haal je de pan van het vuur.
- Maak ondertussen de tosti’s. Besmeer 2 boterhammen met Hero Minder Zoet aardbeienjam. Verdeel emmentaler en gruyère erover. Zoveel als je zelf lekker vindt. Schep de gekarameliseerde rode ui erop en dek af met een zuurdesemboterham.
- Smelt roomboter in dezelfde koekenpan. Als de boter bruin kleurt leg je de boterhammen erin. Bak aan beide kanten goudbruin en tot de kaas gesmolten is.
- Snijd doormidden en serveer eventueel met ketchup. Of mayo. Waar jij zin in hebt!
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Hero.