Tel Aviv, wat een stad! Ben je dol op lekker eten? Dan is dit ook echt een bestemming voor jou. Vandaag mijn persoonlijke favorieten.
“Stef, ik wil met jou ook een keer naar Tel Aviv,” zei vriendin An vorig jaar tegen me, nadat ze thuis kwam van een werktrip naar deze bijzondere stad in Israel.
Zon, heel veel zon
Nu ben ik de beroerdste niet, dus ik besloot mee te gaan. Eigenlijk heeft Tel Aviv voor mij alles wat een vakantiebestemming nodig heeft. Zon, heel veel zon. Warmte, levendigheid, strand en FANTASTISCH eten. Ja ja, dit moet in hoofdletters, want eerlijk waar, al het eten was geweldig. Zelfs bij een soort foodtruck langs de snelweg. Dat wil wat zeggen.
In ruim 4,5 uur vlieg je van Amsterdam naar Tel Aviv. Op het vliegveld haalden we onze huurauto via Sunny Cars op om naar het hotel te gaan. We wilden heel graag een dagtrip maken naar de Dode Zee, drijven in het zoute water en naar Jeruzalem, de klaagmuur te bekijken. Om zo efficiënt mogelijk met onze tijd om te gaan huurden we een auto. Sunny Cars is al jaren mijn favoriet. Waarom? Omdat je bij Sunny Cars altijd weet waar je aan toe bent dankzij de all-in autohuur. We kozen voor een servicepakket met navigatie. Dit bleek een telefoon te zijn met 4G die we ook buiten de auto mochten gebruiken. Mega handig, om torenhoge telefoonrekening te voorkomen.
Cruisen langs de boulevard
We sliepen overigens bij Brown Hotel en later bij Shenkin. De eerste zou ik je niet aanraden. Dure kamers, waar je weinig voor terug krijgt. Het dakterras is mega tof maar om daarvoor nou 180 euro voor een nachtje bezemkast te betalen? Nee. Shenkin vonden we wel heel leuk. Hier huurden we ook fietsen. Wat direct mijn andere tip voor vervoer is. Op deze manier hebben we super veel van de stad gezien en cruisen langs de boulevard is geweldig. En die boulevard is zo’n geweldige plek. Tot ’s avonds laat wordt er samen gegeten, gepicknickt en gebarbecued. Overal is muziek en gezelligheid. Houd wel even rekening met heel druk verkeer en locals + toeristen op steppen met een motor. Die dingen gaan zo hard. We zijn een paar keer bijna voor onze sokken gereden, maar we leven nog ;-).
Zinderend heet
We gingen in augustus naar Tel Aviv. En ja dat is warm. Van tijd tot tijd zinderend heet. Maar oh wat geniet ik daarvan. De warmte is droog. Heel anders dan in Azië. Daar heb ik steevast de hele vakantie bad hairdays en coupe pluis. In Tel Aviv zat mijn haar elke dag fantastisch. Dankzij de zilte lucht, de wind en de warmte. Goh ja beetje oppervlakkig misschien, maar het viel me gewoon op en het maakte me enigszins gelukkig.
Tel Aviv is een stad die met niets te vergelijken is. Althans, ik heb nog even geen vergelijkingsmateriaal gevonden. De stad is levendig, hip, modern en druk. Als je niet beter zou weten, zorgeloos. Dit lijkt natuurlijk maar zo want het is hier dansen op een vulkaan. Dat merk je o.a. door de schuilkelders in de hotels, die regelmatig gebruikt worden. De mensen zijn hierdoor wat onverschillig. Vriendelijk, dat zeker, maar overdreven of overbodige beleefdheden, daar doen ze niet aan. Dat voelt soms wat ongemakkelijk of gekkig, maar het is gewoon even wennen. En geef ze eens ongelijk.
Oké, wat een inleiding weer. Ik deel vandaag alle plekken waar ik Tel Aviv (en Jeruzalem) het allerlekkerste gegeten heb.
Dallal Restaurant
Prachtige plek. Het heeft iets koloniaals. Het eten is geweldig. We proefden visshoarma. Gegrilde vis op hummuscreme, ui, sumac, groene kruiden en koriander. De ceviche van witvis met labaneh is ook een aanrader. Zeker samen met de Israëlische Chardonnay.
Bar Ochel
Leuke zaak, vlakbij Carmel Market. De gegrilde bloemkoolsalade moet (mag) je echt bestellen. Zo lekker. Ook de gehaktballetjes met labaneh en tomatensaus smaakten goed.
Ramesses
Als ik Tel Aviv moet vergelijken met een restaurant, is het zeker Ramesses. Tafeltjes buiten, midden op straat en je eet er tot nu middernacht. We aten er masabana op de Ramesses manier, steak tartaar met labaneh en een curry uit de steenoven.
Port Sa’id
Je eet hier aan tafels in de buitenlucht. Het is er levendig, druk en dynamisch. Veel jongeren, een beetje alternatief wel. Een sfeer waar ik dol op ben. Wij dronken hier Israëlische chardonnay en aten gestoofde aubergine met tahin en mesabaha gemaakt van Lima bonen. Natuurlijk met pita. En ach, dit was zo heerlijk. Onze eerste maaltijd in Tel Aviv.
Burek
Wat een ervaring was het eten bij chef Barak Yehezkeli. Het restaurant opent slechts twee keer per week en reserveren in een must. Dit deed ik al ver voor we onze tickets hadden geboekt. Midden in de zaak is de grote open keuken waar alle chefs de hele avond de meest lekkere gerechten kookten. Er is één menu. Wij kozen voor de bijpassende wijnen erbij. Allemaal Israelisch en verrukkelijk. En het eten? Fris, licht, amandel tahin, zelf gebakken brood, vis en spotjes arak tussendoor.
Dok
Het wordt een beetje afgezaagd maar ook dit was echt weer een geweldige plek. Een mini restaurant. Slechts een handvol tafels buiten en wat barkrukken binnen, waar je de chef op zijn vingers kijkt. Wij zaten buiten nippend aan onze G&T met homemade tonic. Bij Dok werken ze enkel met lokale ingrediënten. Proef zeker de koolrabi die in z’n geheel is bereid.
North Abraxas
Hele toffe zaak. Middenin is de grote keuken en bar. Hier zit je rond of zoals wij, buiten op de stoep. We proefden een bloemkool, gegrild op de houtskoolgrill, kofte van lamsvlees en gestoofde courgette met Parmezaanse kaas. Erbij onvoorstelbaar lekker zuurdesembrood en een koele, lichte rosé.
Anita
Ik ben niet zo’n enorme ijsfan, maar het ijs bij Anita is geweldig. Ik proefde Ferrero Roche en ijs met gezouten cashewnoten.
Beide echt een aanrader.
Sabich
Sabich is het lekkerste streetfood ooit. Gefrituurde aubergine, ei, salade, tahin, hummus en dat allemaal in één een fluffy pita. Echt fantastisch. De komende uren heb je geen trek meer, dus plan iets actiefs na het eten van je sabich.
Azura
Schijnbaar de favoriet van Ottolenhi. Ik snap dat wel. WE aten in de drukte van de dagelijkse Mahane Yeduda markt.
We proefden hummus met ei en tahin, spicy soep met kikkererwten en met deegbal gevuld met gehakt, gestoofde aubergine met gehakt en pijnboompitten en dit allemaal met mega fluffy pita’s. Een koud ongefilterd lokaal biertje erbij en een vernevelaar die zorgde voor wat verkoeling.
Richting Jeruzalem stopten we trouwens nog langs de weg. Even een korte sanitaire stop. We ontdekten een foodtruck in Israëli stijl. Dat is weer eens iets anders dan een broodje bal van de pomp. We bestelden een broodje shakshuka met tahin en koolsalade en burek van knapperig filodeeg met heel veel kaas. Als je eten klaar is knijpt de eigenaar in een toeter en dan weet je dat je kunt aanvallen.
Mijn lijstje met plekken waar ik wilde eten, was eindeloos. Dit is dan ook nog maar een fractie van wat ik nog meer wil ontdekken. Dat betekent maar één ding. Zo snel mogelijk terug!
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Sunny Cars.