Zodra er een goede borrelplank op tafel komt, ben ik dol blij. Vandaag deel ik hoe ik zo’n plank samenstel en vertel ik over mijn nieuwe favoriete snack voor bij de borrel. Lees snel verder als je nieuwsgierig bent.
Als ik een tosti maak doe ik er altijd extra kaas tussen. Dat heeft twee redenen. Eén is dat er nooit teveel kaas op een tosti zit ;-), maar de belangrijkste reden is de kaas die er tussenuit loopt en knapperig bakt in de pan. Dat vind ik zo mega lekker. Dit is waarom ik de gepofte kaasballetjes van Cheesepop zo geweldig vind. Die smaken dus precies zo, maar dan zitten ze al in een bakje en zijn direct klaar om te snacken.
Voor als je me al wat langer kent of volgt, dan weet je wel dat ik dol ben op borrelplanken. Zelfs met een bijna lege koelkast maak ik nog een goed gevulde plank. Inmiddels siert mijn aanrecht ook wel een stuk of vijftien houten planken. Van heel klein tot groot. Voor elke gelegenheid een passende plank, houd ik vol tegen Ruben, die af en toe met zijn ogen draait als er weer ik weer een nieuwe toevoeg aan de verzameling.
Ik houd van variatie en veel verschillende smaken. Kazen, vleeswaren, vis, smeersels, iets van knapperige groente, fruit en nu dus ook Cheesepop. Deze gepofte kaasbolletjes zijn een nieuwe favoriete toevoeging wat mij betreft. Ik proefde alle smaken van Cheesepop. Gouda, Cheddar en Geitenkaas. Allemaal heerlijk, maar als ik moet kiezen, ga ik voor Gouda.
Als ik een borrelplank maak houd ik altijd rekening met een aantal dingen, zodat er de plank der planken ontstaat. Deze deel ik voor het gemak ook even met jou, kun je zelf lekker experimenteren of deze plank namaken. Dat is helemaal aan jou!
- Ik gebruik liever niet teveel brood. Beter dunne crackertjes. Naturel of met zeezout. Van veel brood zit je – of ik in ieder geval – snel vol dat is zonde, want zo’n plank is er juist om uren van te snacken.
- Voor nog wat meer knapperigheid leg ik een flinke hand Cheesepop op de plank. Noten vind ik ook heerlijk. Pecan- of walnoten zijn mijn favoriet.
- Mix kaas en charcuterie met elkaar. Ik kies elke keer iets anders, waar ik op dat moment zin heb. Bijvoorbeeld een milde en pittige kaas. Op deze plank zie je een camembert. Ik ben zelf ook dol op Chaumes, Epoisse of een Chablis kaasje. Qua charcuterie eet ik graag gedroogd worst, paté en flinterdun gesneden Parmaham. Dan is ‘ie zo zacht dat het smelt op je tong.
- Combineer dat met één of meer smeersels. Mijn favorieten zijn tonijnboter, makreelpaté of tonijnsalade – zoals op deze plank. Zo heb ik direct ook iets van vis op de plank.
- Om balans te krijgen tussen als die hartige en heftige smaken voeg ik iets zoets toe. Bijvoorbeeld dadelchutney of slome tomaatjes (een soort gekonfijte tomaten), maar druiven of iets van ander fruit werkt ook.
- Kaas en charcuterie is allemaal best vet, dat vind ik geen probleem voor een keer. Voor een fijne tegenhanger kleed ik de borrelplank verder aan met tomaat en radijs. Beetje rode wijnazijn en olijfolie erop, peper, zout en garneren met kiemen. en augurk.
Terwijl ik dit voor jou uitwerk loopt het water me in de mond.
Zo, nu houdt niets je meer tegen om zelf aan de slag te gaan met een maken van een geweldige plank, waarvan iedereen onder de indruk is. Tag je me op Instagram als je een foto deelt?
In samenwerking met Cheesepop.