Ik maakte deze gezonde havermoutcake met appel en perzik. Super lekker. Niet te zoet, knapperige pinda’s en veel kruidige kaneel. Love it! Smeer er wat boter op of wat pindakaas. Perfect begin op de dag. lees snel verder voor het recept.
Culinaire hoogstandjes
Vorige week genoot ik van het goede Portugese leven tijdens een persreis in de Alentejo. Wat was het leuk, fijn, lekker, prachtig, gezellig en meer van dat positiefs. De wijn vloeide rijkelijk en mijn maag werd continu gevuld met Portugese culinaire hoogstandjes. Mij hoor je niet klagen want zo vul ik mijn dagen het allerliefst.
Ballon
Nou ja als ik dan een klein beetje de zeur mag uithangen, eenmaal thuis, was ik zo opgeblazen als een ballon. Ik wist dat het tijd was om er weer even de rem op te zetten. Gezond eten en zo. De dag na mijn voornemen was het trouwens Cuisine Machine dus dat betekende weer wijn en eten. Toch bakte ik deze gezonde havermoutcake met appel en perzik. Een lekker en goed begin van de dag. Beetje boter of pindakaas erop en genieten maar. Sowieso ben ik dol op cake of taart voor ontbijt. De ene keer super healthy. De andere keer gewoon een brownie. Balans is het toverwoord ;-)
De smaak is een beetje als een gezonde appeltaart. Het recept is dan ook geïnspireerd met op de appeltaartcake van lieve Bo van Beaufood. Ik geef er mijn eigen draai aan, zodat het een echt Little Spoon baksel is.
Gezonde havermoutcake met appel en perzik
Voor 10 tot 12 plakjes
Dit zit erin:
- 200 gr havermout, gemalen tot meel in de keukenmachine
- 80 gr amandelmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 4 eieren
- 150 ml melk
- 6 el honing
- 1 appel, het grootste gedeelte in blokjes en 3 à 4 plakjes ter garnering
- 1 wilde perzik, het grootste gedeelte in blokjes en 3 à 4 plakjes ter garnering
- 3 tl kaneel
- Handje ongezouten pinda’s
Dit heb je nodig:
- Cakeblik bekleed met bakpapier
- Beslagkom
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Meng in een beslagkom het havermeel, amandelmeel, bakpoeder en een snuf zout. Klop er de eitjes, melk en honing door en meng tot een egaal beslag.
- Hussel de stukjes appel en perzik door de kaneel. Schep deze samen met het grootste gedeelte van de pinda’s door het beslag.
- Giet het beslag in de cakevorm. Garneer met plakjes appel en perzik, pinda’s en wat kaneel. Zet de havermoutcake zo’n 45 tot 50 minuten in de oven.
- Laat de cake even afkoelen en ga er dan heerlijk van genieten.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Sandra zegt
As we speak aan te eten! Heerlijk recept.
Iets aangepast ivm missende ingrediënten. Havermeel vervangen voor speltmeel. En honing 50/50 met kokosbloesemsuiker.
Vooral t fruit maakt het een heerlijke lentecake.
Nu maar is kijken wat mijn 2 jarige peuter ervan vind!
Bedankt Stefanie!
Christianne zegt
Ik heb de perzik vervangen door een banaan om dat de wilde perziken er nog niet zijn,ik hoop dat het lukt hij staat nu in de oven,duimen maar
Stefanie zegt
En? Hoe smaakte het?
Christianne haverhals zegt
Heel lekker alleen heb ik een banaan gebruikt om dat de wilde perzik er nog niet was
jolanda zegt
Heb hem gemaakt, met pecannoten ipv pinda. Superlekker. Mijn vriend is zon anti-gezond type, maar hij heeft de halve cake op! Zo lekker smaakt ie!
Lisette zegt
Ik vind hem héérlijk! Maak ‘m dan ook regelmatig. Maar ik vraag me af: heb je ook een indicatie hoeveel gram koolhydraten, eiwitten en vetten erin zitten? Ben ik erg benieuwd naar!
Stefanie zegt
Hoi Lisette,
Thanks voor je berichtje. Super leuk :-). Op je vraag heb ik echter geen antwoord! Ik let eigenlijk niet op de hoeveelheid van de voedingswaarde.
xxx
Sanne zegt
Ik heb m gemaakt. Leuk idee! Moet zeggen vind die van mij wel beetje aan de droge kant. Mis dat smeuïge van cake
Zarah zegt
Denk je dat een banaan in blokjes zou werken ipv de appel en perzik? Of wordt het dan te nat..?
Stefanie zegt
Ik heb het zelf nog nooit geprobeerd eerlijk gezegd. Maar je kunt er het wel proberen denk ik. En dan de banaan erdoor prakken. Soort bananenbrood wordt het dan. Benieuwd!