Deze chunky kaneelgranola met kokosflakes, HeroHero Frambozen minder zoet en Griekse yoghurt zijn mijn nieuwe favoriete ontbijt voor in het weekend. Vandaag deel ik het recept met je en een verhaal voor lekkere trek.
Chunky granola
Het blijft één van mijn favoriete ontbijtjes. Granola met Griekse yoghurt. Daarom besloot ik om gewoon weer eens zelf granola te maken. Anders dan ik eerder deed. Het werd een chunky kaneelgranola met kokosflakes, Hero Minder Zoet FrambozenHero Minder Zoet Frambozen en Griekse yoghurt. Vandaag deel ik het recept, vertel ik over lekkere trek en er aan toegeven.
Ken je dat, dat je van die enorme cravings hebt? Ik zeg je eerlijk, ik heb dat heel vaak. Ineens denk ik dan aan een bepaald gerecht of ingrediënt en dan moet ik het hebben. Vroeger had ik vooral slechte lekkere trek. Tegenwoordig kan ik ook ineens dringende behoefte aan hebben aan gezonde dingen. Dat scheelt een paar kledingmaten met een jaar of 15 geleden. En dat is niet overdreven!
Langverwachte eerste hap
Vorige week zondag was het zover en kon ik me niet anders dan overgeven aan de lekkere trek die de kop boven stak. In mijn auto lagen wat wikkels van candybars. Niet van mij, maar van mijn lover. Hij gebruikt mijn auto namelijk als vuilnisbak. Zodra ik die wikkels zie denk ik altijd: “oh dit wil ik ook.” Meestal vergeet ik het weer, maar dit keer bleef het in mijn hoofd zitten. Daarom besloot ik, op de fiets – jawel om het geheel te compenseren – naar de supermarkt te gaan en de candybar te kopen. Je moet weten dat ik in de ochtend al ontbeten had met een rabarbercrumble, lunchte met een restje orzo en een flinke burger buiten de deur at. Eenmaal thuis kon ik niet wachten om te proeven. Jas en schoenen nog aan. Tas nog om. Wikkel eraf en mijn mond in. En toen, die langverwachte eerste hap…
Mogen jullie raden hoe dat smaakte?
De rillingen liepen over mijn rug. Zo zoet. Veel te zoet voor iemand die vooral dol is op hartig. Stiekem baalde ik want ik had er zoveel zin in, maar aan de andere kant, ach ja, die verleiding kan ik vanaf nu voor altijd weerstaan. Mijn plan is om de reep in kwestie zelf na te maken maar dan met pure chocolade. Als dat een succes is, zijn jullie de eersten die het lezen.
Fris en zuur
Mijn smaak is de laatste jaren enorm veranderd. Fris en zuur. Zoet gecombineerd met zout. Heel pittig. Het liefste uitersten met elkaar gecombineerd. Zo vond ik vroeger yoghurt om te gruwelen. Veel te zuur. Nu gebeurt het regelmatig dat ik echt zin heb in een bakje Griekse yoghurt met granola. En daarom heb ik vandaag een heerlijk recept voor chunky kaneelgranola voor jullie in petto. In het kader van liever-niet-te-zoet schep ik er een lepel Hero Minder Zoet frambozenjam bij. Fris, licht zoet en minder suiker dan gewone jam. Ik vind het heel goed combineren met de chunky krokante granola.
Deze jams van Hero gaan trouwens ook mega goed samen met kaas. Van de zomer deel ik daar een lekker recept van. Voor nu moeten jullie het doen met deze chunky kaneelgranola. Ik stel me zo voor dat dit geen straf is ;-). Ga je de granola maken? Laat het me weten!
Chunky kaneelgranola met kokosflakes, Hero Frambozen minder zoet en Griekse yoghurt
Voor circa 3 weckpotten vol
Dit zit erin:
- 100 gr gemengde notenpasta
- 125 ml honing
- 85 ml olijfolie
- 1 vanillestokje, het merg
- 1 tl grof zeezout
- 3 tl kaneel
- 150 gr blanke amandelen
- 50 gr kokosflakes
- 80 gr zonnebloempitten
- 200 gr havervlokken
- Griekse yoghurt, circa 60 gram per portie
- Hero Minder Zoet Frambozen, 1 of 2 el per portie
- Verse frambozen naar smaak
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 175 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.
- Meng in een grote kom de notenpasta, honing, olijfolie, vanille, grof zeezout en kaneel met elkaar. Zodra het een egaal geheel is voeg je de amandelen, kokosflakes, zonnebloempitten en havervlokken toe.
- Schep goed om zodat alle ingrediënten bedekt zijn met een laagje van het kaneelmengsel.
- Verdeel nu de granola over het bakpapier. Hoe voller je blik hoe minder crunchy de granola kan worden. Bak daarom in twee keer als het niet allemaal in één keer past. Druk de granola lichtjes aan. Het hoeft niet helemaal verspreid te liggen. Het mag aan elkaar plakken. Zo krijg je die crunchy stukken.
- Zet in de oven en bak 30 minuten. Schep halverwege de granola nog een keer om. Zodra de granola mooi bruin kleurt haal je deze uit de oven. Nu lijkt het nog helemaal niet op chunky stukken, maar wacht maar eens tot de granola is afgekoeld. Dan heb je knapperige, een tikkeltje plakkerige en zoete stukken granola. Mega lekker!
- Schep wat Griekse yoghurt in een schaal, verdeel er stukken chunky kaneelgranola over, een schep Hero Minder Zoet Frambozen erbij en als laatste verse frambozen naar smaak er bovenop. Eet smakelijk!
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Hero.
Florence zegt
Welke notenpasta gebruik je hiervoor? Gaat het dan over pindakaas of eerder een een suikervrije variant van een biowinkel ? (: