Op een zonnige vrijdagmiddag stap ik in de auto. Ik rijd van Vlissingen naar Zierikzee om te eten Bij Kees. Het was een drukke week dus ik verheug me op een uitgebreide lunch. En stiekem ook op een glas wijn. Uiteraard ben ik wat te laat, slechte eigenschap, I know. Iets na twaalf uur stap ik binnen. Het is uitgestorven. Kees is wel in de zaak, maar net even om een boodschap. Terwijl ik wacht, begin ik te twijfelen. Was het wel vandaag? En het tijdstip? Als chefkok Kees binnenstap, is hij verbaasd mij te zien zitten. Het restaurant is gesloten voor de lunch. Ik check mijn mail en jawel. Ik zat er helemaal naast. Dat is echt weer typisch Stef. Een week later gaan we in herkansing. Ik neem mijn lover mee en samen gaan we alle lekkere dingen die Kees maakt, in zijn compleet vernieuwde keuken, proeven.
Dikke Toren
Ik vertelde het al eens eerder. Een stukje van mijn hart behoort aan Zierikzee. Ik ben er zelf dan wel niet geboren, maar mijn roots liggen toch wel in deze Schouwse stad. Bij Kees vind je aan de Lammermarkt, in een charmantstraatje, met zicht op de Dikke Toren. Die zie je al van ver, als je richting Zierikzee rijdt. Een straatje erachter is P.D. de Vosstraat. De plek waar mijn opa woonde. De huisjes zijn inmiddels gesloopt en vervangen door nieuwbouwwoningen.
Chardonnay
Genoeg sweet memories van mijn kant. Terug naar waar het om draait. Het restaurant en natuurlijk het eten. Bij Kees is het net even anders dan bij een doorsnee restaurant en dat spreekt mij aan. Hier geen traditioneel driegangenmenu. Je kiest verschillende gerechtjes die qua grootte tussen een voor- en een hoofdgerecht inzitten. Je kunt die natuurlijk met elkaar delen, of gewoon allemaal zelf op eten ;-) Ik drink die avond Chardonnay van Salentijn, romig, vol en rijping gehad op eikenhouten vaten. Als je mij een beetje kent weet je dat ik Chardonnay helemaal niets vind, of vond eigenlijk. De laatste tijd ben ik om en bestel ik uit mezelf dus een glas wijn, gemaakt met deze druif.
Gepofte boekweit
We beginnen de avond met een gerecht wat ik al eerder proefde. Een favoriet van Kees, maar ook zeker van mijn. Coquille met gerookte paling, stukjes biet, toefjes wortelcrème en gepofte boekweit. Het zachte en het zoete van de coquille gaat perfect met de zoute paling. De gepofte boekweit zorgt voor de grootste verrassing. Ik eet het wel eens door mijn granola, maar in een hartig gerecht nog niet eerder. Zelf ook eens uitproberen. Leuk om te vertellen over Kees is dat hij ook veel mee doet aan kookwedstrijden, zoals bijvoorbeeld Bocuse D’or. Gepassioneerd en gedreven, zo kun je hem wel het beste omschrijven.
Verrukkelijk
En toen kwam de schelvis. Met fluweelzachte aardappelpuree, een botersausje, zuurkool, het stukje vis en er bovenop pangratatto met gedroogde worst. Een combinatie die zo lekker was. Zuurkool associeer je misschien met winters en zware kost, maar dit was anders. Verrukkelijk gewoon. We proefden ook parelhoen, met een knapperig velletje. Laat ik daar nou dol op zijn. Het vlees ging goed samen met de pastinaakpuree en de vacuüm gegaarde witlof. Kort gebakken en opgeleukt met shimeji, beukenzwammetjes. Ons etentje sluiten we af met cheesecake met aardbeien en een sterke espresso.
Ben je in Zierikzee en wil je aanschuiven bij een restaurant waar je echt goed eet, mooie wijnen drinken en bijzondere smaakcombinaties proeft? Bij Kees it it!
Bij Kees
Lammermarkt 18
4301 ET Zierikzee
www.bijkeesinzeeland.nl
Geef een reactie