Als je aan mij vraagt wat mijn lievelingseten is, geef ik ongetwijfeld elke dag een ander antwoord. Ik denk zelfs dat ik het presteer om elk minuut een ander gerecht als mijn favoriet te kiezen. Kiezen vind ik lastig en eigenlijk ook zonde. Er zijn zoveel lekkere dingen en ik wil geen één gerecht te kort doen. De tijd dat je als kind in tweestrijd zat tussen pannenkoeken of frietjes is voorbij. Ik ben wel in honderdstrijd. Ik vind zoveel echt zo lekker. Help! Ik kan gewoon NIET kiezen. Pasta in alle vormen, maten en smaken, alles uit de zee, een goed stukje vlees, een lekkere curry en om dan nog maar niet te spreken over de keukens uit verschillende landen. Zodra ik op vakantie ben geweest in een bepaald land ben ik bij terugkomst hooked aan de keuken. Zo kookte ik na een tripje Marrakesh van alles uit de Marokkaanse keuken, na Italië ging ik in de weer met die lekkere ciabatta’s die we aten en probeerde ik iedere keer de panzanella zo na te maken als in Toscane.
Zo ook na een vakantie naar Thailand. Ik zei al, een favoriet kies ik niet, maar de Thaise keuken is natuurlijk gewoon fantastisch. Alles is even lekker. Vind ik dan. In Thailand heb ik genoten van pad Thai, massaman curry, noodlesalades en biefstuksalades. het allerlekkerste aten we in Thailand bij kleine kraampjes langs de kant van de weg, stalletjes of restaurantjes met tafeltjes onder een groot stuk zeil en een gasbrander met slechts één pit dat diende als fornuis. Ik verheug me er zo op om die heerlijke gerechtjes allemaal weer te proeven. Gelukkig kan ik, een soort van, gaan aftellen. Onze honeymoon gaat naar Thailand. Er staat in feite nog niets vast, dus tips voor mooie plekjes en honeymoonwaardig hotelletjes of b&b’s zijn meer dan welkom.
De biefstuksalade die ik vandaag voor jullie in de aanbieding heb, lijkt niet echt op de biefstuksalade die ik in Thailand at. Dit is gewoon mijn eigen variant en ik ben er dol op. De salade staat snel op tafel, dus ook nog eens ideaal voor de dagen dat een makkelijke maaltijd gewenst is.
Ik ben benieuwd of het kiezen jullie beter afgaat dan dat het mij afgaat. Wat eet jij het allerliefste?
Thaise biefstuksalade
Voor 4 personen
Dit zit in de salade:
4 kogelbiefstukken, op kamertemperatuur
200 gram gemengde sla, ik heb een mix van rucola, eikenbladsla en snijbiet gebruikt
1 komkommer, geschild en in blokjes
1 rode ui, in halve ringen
250 gram cherry of pommedori tomaatjes, gehalveerd
Paar takjes munt, grof gehakt
Paar takjes koriander, grof gehakt
Olie of boter, voor het bakken van de biefstukken
Dit zit in de dressing:
2 eetlepels olie naar keuze, ik gebruik lijnzaadolie, maar arachide- of olijfolie is ook prima
Sap van 2 limoenen
2 stengels sereh, grof gehakt
6 eetlepels vissaus
Paar takjes koriander
5 eetlepels chilisaus
2 eetlepels bruine suiker
Zo maak je het:
Doe alle ingrediënten voor dressing in een maatbeker en pureer met de staafmixer tot het een gladde dressing is. Zet de dressing weg.
Zet een koekenpan op het vuur, verhit daarin de olie of boter en bak de kogelbiefstukken. Ik bak ze zelf vrij kort, omdat ik gek ben op een rode binnenkant. Als de biefstuk de garing heeft die je lekker vindt, haal je hem uit de pan.
Terwijl je de biefstuk bakt, doe je de sla, komkommer, tomaat rode ui en het grootste gedeelte van de munt en koriander in een grote schaal. Mix alle ingrediënten goed. Snij de biefstuk in dunne plakjes en verdeel dit over de salade. Strooi als laatste nog wat munt er koriander eroverheen.
Serveer de dressing apart.
Deze salade is heerlijk met basmati- of jasmijnrijst.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook of tag @littlespoonnl op Instagram of op Twitter.
Like jij Little Spoon al op Facebook? Of volg je Little Spoon al op Instagram en op Twitter?
Ellen zegt
Mmm, ik ken de Thaise keuken nog niet zo goed, maar dit klinkt zalig lekker!
Stefanie zegt
De Thaise keuken is zo geweldig!
alexa zegt
ziet er heel erg goed uit!
Stefanie zegt
Thanks!