Ben je dol op zalmsalade, maar niet echt fan van die kant-en-klare varianten? Probeer dan eens deze zalmsalade met veel dille en zure mayo. Smaakt zo lekker op toast van donkerbruin brood of een toastje. Ik maakte de salade trouwens op een behoorlijk bijzonder tijdstip. Benieuwd? Ik vertel je er in deze blog over.
Vroege vogel
Ik ben een vroege vogel. Doordeweeks sta ik om 6.15 uur al rekkend en strekkend naast bed. In het weekend slaap ik uit, of doe een poging en gaat er geen wekker. Veel later dan 8.00 uur wordt het niet.
Huisgenoten
Onze huisgenoten Keetje en Katootje mochten een nachtje op bed slapen. De poezenbeesten vinden dat heerlijk en stiekem geniet ik er natuurlijk ook van. Soms gaat dat goed en soms minder. Dan vinden de dames het nodig om midden in de nacht te spoken. Achter elkaar over het bed rennen, onder het bed vechten en je in ieder geval uit je slaap houden. De laatste keer werd ik wakker van luid geknor in mijn oor. Het was Kato die me kopjes gaf en duidelijk aandacht wilde. De spinde zo hard, dat het leek alsof ze aanliep. Zachte beetjes in mijn arm en gesnuffel aan mijn haar en gezicht. Ik keek hoe laat het was. Nog niet eens vijf uur. Ik besloot verder te slapen. Niet veel later hoorde ik gerommel en driftig gekrauw naast het bed. Weer Kato. Nu was ze in de weer met mijn badjas. Die werd vakkundig onder het bed gesleept.
Lange ochtend
Dan maar uit bed. Om vijf uur. Op zaterdag. Een tijdstip waarop je in het weekend eigenlijk thuis hoort te komen of waarop je nog niet eens denkt aan naar huis gaan. Ik stuurde de poezen naar buiten en dacht eens na over de invulling van mijn behoorlijk lange ochtend. Ik wilde een hoop lekkere dingen maken, dus ja, waarom daar niet direct mee beginnen? Ik pakte de iPad erbij, Uitzending Gemist aan en ondertussen nieuwe gerechtjes uit proberen. Er stond onder andere een zalmsalade met gepocheerde zalm op het programma.
Pocheren
Terwijl ik er aan denk, krijg ik er direct weer zin in. Het was echt zo mega lekker. Ik pocheerde de zalm in zelfgemaakte bouillon. Dat deed ik nog nooit eerder en eerlijk gezegd mag het de naam bouillon ook niet hebben. De smaak van een visbouillonblokje vind ik wat heftig dus ik bakte en kookte later wat groente met water en gaarde daar de zalm in. Even plukken, mengen met zure mayo en veel dille en klaar is Kees.
Knapperig toastje
Rooster een paar donkerbruine boterhammen en besmeer die met de zalmsalade. Oh man, zo lekker dit. Bij Vriendschap in Middelburg at ik eens zalm in combinatie met blaadjes witlof. Dat testte ik ook met deze salade en vond ik ook meer dan goed smaken samen. Als je dol bent op zalm, houd dan Little Spoon in de gaten want heel binnenkort deel ik ook nog een lekkere club sandwich met deze vis. Oh trouwens, de salade is lekker bij de lunch, maar stel je eens even voor hoe dit smaakt op een knapperig toastje en met een glas witte wijn, bij de borrel. Goed hè?
Zalmsalade met dille
Porties
Dit zit in de salade:
- 500 gram zalmfilet
- Klein bosje dille, fijngehakt
- 3 flinke eetlepels mayonaise, ik gebruikte Belgische want ik ben dol op dat frisse en zure
- Peper
- Zout
- Optioneel: wat extra citroensap
Dit zit in de bouillon:
- 1 wortel, in plakjes
- 1 ui, grof gehakt
- 1 stengel bleekselderij, in plakjes
- 4 eetlepels witte wijnazijn
- Paar takjes dille
- Zwarte peper
- Olijfolie
Dit heb je nodig:
- Grote pan
- Snijplank + mes
- Schaal
Zo maak je de bouillon:
- Verhit wat olijfolie in een pan en bak, op een zacht vuurtje, de wortel, ui en bleekselderij. Laat 10 minuten fruiten. Laat de groente niet verkleuren.
- Giet er een liter water over, voeg de witte wijnazijn, dille en zwarte peper toe.
- Laat 25 minuten koken. Nu is je bouillon klaar voor gebruik.
Zo maak je de zalmsalade:
- Pocheer de zalm gaar. Mijn zalm was in vrij kleine stukken, dus in 7 minuten was hij al gaar. Hanteer voor een groter stuk een wat langere pocheer tijd.
- Haal de zalm uit het water, laat uitlekken en afkoelen.
- Pluk de zalm met je handen of met een vorm. Meng de mayonaise en dille erdoor. Breng op smaak met peper, zout en eventueel wat citroensap.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Mariska zegt
Het is dus wel wat werk, maar het lijkt me echt heeeeerlijk! Dat wil ik eens proberen!
Stefanie zegt
Inderdaad wel wat weer, maar de moeite waard. Zalm uit een blikje kan ook maar is toch wel minder lekker.
Daphne zegt
Klinkt heel goed! Dat ga ik ook een keer doen!
Stefanie zegt
Leuk! Krijg je geen spijt van.