Ik heb weer een lekker recept voor jullie en wel deze gehaktballetjes in ketjapsaus. Perfect voor bij de borrel. Vandaag vertel ik hoe je ze maakt en waarom ik bij deze balletjes denk aan Lingo.
Frans Bakker
Als ik kleine gehaktballetjes eet, denk ik op de één of andere manier altijd aan François Boulangé. Wie kent hem niet? Deze toppresentator des vaderlands? Stel, je hebt toch even een reminder nodig, oké ik help je. Volgens mij heette François Boulangé eigenlijk Frans Bakker, maar klinkt dat toch net even wat minder internationaal voor je tv-carrière.
Ik denk dat ik mezelf ook Stephanie Woodman ga noemen. Tot twee jaar geleden heette ik Van der Maas, maar inmiddels getrouwd, is dat Houterman. Alhoewel ik nog regelmatig in een identiteitscrisis zit. Daarom besloot ik privé, Houterman aan te nemen en zakelijk blijft dan Van der Maas. Dat klopt dan eigenlijk weer niet met mijn artiestennaam natuurlijk. Of nee, ik besluit, als het zover is om over de landsgrenzen te gaan, ik de naam Stephanie Woodman hanteer. Dat klinkt best lekker eigenlijk. Wat vinden jullie?
Alter-ego
Goed, voor zover deze enorme zijsprong. Het ging over François en niet over mij. Ik kan alles soms zo op mezelf betrekken. De wereld draait niet alleen om Stefanie. Of Stephanie? Vroeger, en dan heb ik het over echt heel erg vroeger, presenteerde François Lingo. Na Robert ten Brink en voor Nance en Lucille Werner. Ik heb net wel even google moeten checken of Lingo nog steeds op tv is. Dat blijkt niet zo te zijn. Wel jammer, want mijn alter ego Stephanie Woodman had graag eens achter die desk gedaan. Niet om zelf mee te doen. Om de show te presenteren natuurlijk.
Influencer
In de tijd zonder internet en met enkel Nederland 1, 2 & 3 en als klapper RTL4, was je overgeleverd aan datgene wat de omroepen met je wilde delen. Daarom keek ik regelmatig naar Lingo. We hadden zelfs een computerspel op een floppy met Lingo. François live op je beeldscherm. Het kwam wel steeds een beetje op hetzelfde neer en François had niet echt een uitgebreid vocabulaire. Als je in de ballenbak mocht graaien, hopend op Lingo, of juist op een groene bal en duimend voor, please geen rode bal, riep de presentator: ‘Balle, Balle.’ Lekker kort en vooral snel. Dat is me het allermeest bijgebleven van het spel. En nu, ruim twintig jaar later roep ik bij het zien van gehaktballetjes nog steeds Balle Balle. Deze man was in de jaren negentig, een echte influener. Je merkt wel wat een impact zijn woordkeuze op mij had.
Gehaktballetjes dus. Deze exemplaren in ketjapsaus zijn perfect voor bij de borrel. Maak ze klaar, schenk een glas van het één of het ander in – alcohol is aan te raden – en doe met z’n allen François Boulangé na. Zeker weten dat je een leuke middag hebt.
Gehaktballetjes in ketjapsaus
Voor 4 personen
Dit zit in de gehaktballetjes:
- 500 gram half-om-half gehakt
- 1 ei
- 2 el paneermeel of een verkruimeld beschuit
- 3 cm gember, geschild en geraspt
- 2 tenen knoflook, geraspt
- 1 of 2 tl sambal
- Peper
- Zout
- Arachide- of zonnebloemolie
Dit zit in de ketjapsaus:
- 125 ml ketjap
- 1 sjalot, gesnipperd
- 75 ml water
- 60 ml witte wijnazijn,
- 1 el bruine basterdsuiker
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Kom
- Wok
- Steelpan
Zo maak je de gehaktballetjes:
- Kneed alle ingrediënten met de hand, tot alles goed gemengd is.
- Draai er kleine balletjes van, met het formaat van een pingpongbal.
- Verhit een scheut olie in een wok en bak de balletjes goudbruin. Maak ondertussen de ketjapsaus.
Zo maak je de ketjapsaus:
- Doe de ingrediënten voor de saus in een steelpannetje en breng aan de kook.
- Laat 5 tot 10 minuten op laag vuur staan, tot de ketjap saus is ingedikt.
- Leg de gehaktballetjes op een schaal en schenk de ketjapsaus eroverheen.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Dit recept ontwikkelde ik voor Agrimarkt.
Nicole zegt
Wij hadden ook een diskette met lingo erop. Ik vond het toen geweldig ;) En wat een lekkere balletjes, met hele mooie foto’s :)
Joanne zegt
Oh, wat lekker dit!
Floor zegt
Super lekker!
Koud meegenomen als hapje tijdens een dagje weg met de familie.
Iedereen wilde het recept hebben, heel lekker! :)
Sharon zegt
Wat voor ketjap gebruik je, de zoute of de zoete variant?
Stefanie zegt
Ik gebruik altijd ketjap manis. De zoete variant dus!
Sharon zegt
Bedankt!