Zeekraal is zo’n seizoensproduct wat ik zoveel en zo vaak mogelijk eet als het kan. Ik maakte laatste deze lekkere zilte zeekraalsalade met ei en wortel. Een super bijgerecht voor een barbecue of een maaltijdsalade voor een warme dag.
Salades
Waar ik echt dol op ben, maar wat ik weinig, eet zijn mayonaisige salades. Geen idee of dit een woord is, maar bij deze vind ik van wel. Het is vast geen verrassing dat ik bedoel, salades aangemaakt met mayonaise. Dat kan zijn voor op brood. Tonijnsalade, eiersalade, salade met zalm of kip. You name it. Ik vind het allemaal lekker. Wel van de slager en dan op een verse boterham met knapperige korst of wit puntje.
Huzaren
Ook een side salad met mayo kan ik waarderen. Bijvoorbeeld huzarensalade Niet van die voorverpakte exemplaren uit de supermarkt overigens. Als kind was ik daar wel dol op. Die kleine ronde bakjes met zo’n rood vorkje, wat gedroogde groene kruiden, plakje augurk. De huzaren lag verstopt onder een flinke deken mayo. Die sla ik liever over, maar een slaatje bij mijn favoriete frietzaak, daar geniet ik van. Soms bestel ik er één die ik dan op eet, terwijl ik wacht op de friet.
Versmarkt
In Middelburg zit een versmarkt. De groenteboer verkoopt er niet alleen groente en fruit, maar ook maaltijden en salades. Die laatste kocht ik regelmatig toen ik heel wat jaren geleden nog in de Zeeuwse hoofdstad werkte. De Griekse salade met lekker veel feta en rode ui wat een favoriet. Wel balen voor de mensen die na lunchpauze tegenover me aan het bureau zaten. Vrij intens van smaak en geur altijd hè van die halve ringen rode ui? Zodra het seizoen daar was, verheugde ik me op de Zeeuwse zeekraalsalade. De exacte ingrediënten weet ik niet jammer genoeg. Het is dan ook al even geleden dat ik een bakje kocht. Het was een salade van zeekraal – verrassend wel – met mayonaise, gekookt ei en plakjes wortel. Die combinatie was gewoon echt heerlijk. De zilte zeekraal, met romige mayo en zoete wortel.
simpel
Ik maakte het laatst na. Op mijn eigen manier welteverstaan. Dat was een succes, vandaar dat ik met alle liefde het simpele recept met je deel. Ik meng de mayonaise met wat kerrie en citroensap. Voor nog meer smaak voeg ik fijngehakte dille toe. Perfect bijgerecht voor een zomerse maaltijd of voor bij een barbecue.
Zilte zeekraalsalade met wortel en ei
Maaltijdsalade voor 1 persoon, bijgerecht voor 2 personen
Dit zit erin:
- 250 gram zeekraal
- 2 eieren
- 3 el mayonaise
- 2 tl kerrie
- Citroensap naar smaak
- Peper en zout
- 1 wortel, in dunne plakjes
- 4 takjes dille, fijngehakt
Dit heb je nodig:
- Waterkoker / fluitketel
- Vergiet
- Steelpan
- Kom
Zo maak je het:
- Breng water aan de kook. Doe de zeekraal in een zeef en overgiet met het kokende water. Spoel af met koud water en laat afkoelen. De zilte groente heeft zo maar een hele korte gering gehad en blijft lekker knapperig.
- Kook de eieren in 9 minuten hard. Laat ze schrikken onder de koude kraan. Pel de eitjes en prak ze fijn.
- Meng 3 eetlepels mayonaise met 2 theelepels kerrie. Breng op smaak met peper, zout en wat citroensap.
- Doe de zeekraal in een kom. Voeg de eieren en plakjes wortel toe.
- Schep de dressing erdoor en garneer met de dille.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Geef een reactie