Het is #groenemaandag! Dat betekent meer groente en minder vlees. Vandaag deel ik een lekker vega recept voor pastasalade met geroosterde groente met je en vertel ik je, met mijn 5 persoonlijke tips, hoe ik meer groente en minder vlees eet. Wat is jouw ultieme tip? Laat het onder deze blog weten!
Minder vlees, meer groente
Hoe vaak eet jij vlees? Ik ben benieuwd! Uit een rapport van het RIVM blijkt namelijk dat wij Nederlanders teveel vlees eten en juist te weinig groente en fruit. Dat moet anders. Niet alleen voor onze eigen gezondheid, maar ook voor het milieu en natuurlijk het dierenwelzijn. We kunnen allemaal iets doen om hier verandering in te brengen. Al laat je maar één keer per week je stukje vlees staan. Dat is precies de reden dat HelloFresh #groenemaandag in het leven heeft geroepen. Een campagne die jou helpt om de week te beginnen met gerechten zonder vlees en meer groente. Zo maak je het leuk en ook nog gemakkelijker voor jezelf. Je hoeft dus echt je geliefde biefstuk niet voor altijd gedag te zeggen, maar het kan geen kwaad om er bewuster mee bezig te zijn. Probeer het gewoon eens uit en kijk hoe het bevalt.
Gekleurde bietjes
Ik eet met vlagen vlees. De ene periode is dat meer dan de andere. Ik kies wel altijd scharrel- of biologisch vlees, en koop het liefste bij een slager met lokale producten. Hoewel ik er bewust mee bezig ben, wil ik toch minder vlees eten. Vooral voor het dierenwelzijn en omdat ik me er beter bij voel. Ik denk er steeds vaker over na om eens te experimenteren met een periode helemaal vleesloos. Hebben jullie dat wel eens geprobeerd? Ik ben nieuwsgierig naar jullie ervaring. Ik ben zelf echt dol op groente en dat is fijn. Het maakt gezond en bewust eten op deze manier net wat makkelijker. In de pastasalade, waar ik straks het recept van deel, gebruik ik prachtig gekleurde bietjes. Bij het aansnijden word ik dolgelukkig. Die kleuren, wauw! En de smaak is ook nog eens fantastisch.
Tips
Eén op de vijf vleeseters wil graag minder vlees eten, maar weet niet goed hoe dit te veranderen. Vandaag wil ik je mijn persoonlijk tips geven en vertellen hoe ik meer groente en minder vlees eet.
- Eet één dag per week heel bewust vleesloos, bijvoorbeeld op #groenemaandag. Maak er een klein feestje van voor jezelf. Kies je lievelingsrecept of probeer iets nieuws uit, wat je heerlijk lijkt. Denk van tevoren goed na over wat je wilt maken. Doe inspiratie op bij je favoriete foodbloggers of maak een bord op Pinterest, waar je recepten pint.
- Ontbijt met groente. Ik word super blij van een roerei in de ochtend. Om het bordje aan te kleden leg ik er een halve avocado, waterkers en tomaat bij. Het is lekker en ook nog eens goed vullend. Of fruit een uitje, voeg tomaten toe en pak een eitje mee. Fotogeniek is het geheel niet, maar joh, wat maakt dat uit. Handje rucola ernaast en klaar.
- Maak een salade bij je maaltijd. Dat doe ik elke avond, wat we ook eten. Soms heel eenvoudig: enkel een komkommer in stukjes met mijn lekkerste olijfolie, citroen, peper en zout. De andere keer uitgebreider, bijvoorbeeld little gem in reepjes, smaakvolle tomaten in stukjes, rode ui en verschillende groene kruiden. Elke dag heb ik zo al een portie extra groente binnen.
- Ga in je gerecht niet uit van vlees als basis. Kijk, als je een AVG eet en je laat vlees weg, dan is het al snel een saaie en tikkeltje karige maaltijd. Kies voor vullende ingrediënten zoals peulvruchten. Linzen, bonen en kikkererwten zijn zo voedzaam en ook nog eens lekker. Hier kun je alle kanten mee op. Als ik een kikkererwtenstoofpotje of vega chili maak, is een stukje vlees echt geen meerwaarde.
- Snack met veggies. Je zult mij niet snel op een rauwe wortel zien knagen. Wat ik wel lekker vind, is om de groente ergens in te dippen. Hummus en een fetadip bijvoorbeeld. Of snijd tomaat in plakken, besprenkel met olijfolie, azijn en grof zeezout. Heel simpel, maar wel smaakvol.
Veggies
Vind je het toch nog lastig om voldoende groente te eten? HelloFresh helpt je op weg! Iedere week kies je uit maar liefst tien lekkere en gevarieerde gerechten, waarvan een groot aantal veggie gerechten. De box, vol met verse ingrediënten van topkwaliteit, wordt ook nog eens gemakkelijk bij je thuisbezorgd. Hoe fijn is dat? Het leuke is dat ik jullie ook nog een kortingscode cadeau mag geven. Met de code GROENEMAANDAG2017 ontvang je t/m 15 april 20% korting op een proefbox naar keuze. De voorwaarden vind je via deze link: www.hellofresh.nl/groenemaandag/
malloreddus
En dan nu over naar het recept voor de pastasalade met geroosterde groente. Een soortgelijke salade at ik laatst in een restaurant. Dat smaakte zo goed, dat ik direct wist dat ik het wilde namaken. De kok gebruikte fregola, een Sardijnse pasta. Die vond ik jammer genoeg nergens, maar ik kwam wel gnocchi sardi, oftewel malloreddus, tegen. Ook Sardijns. Sinds vriendinnetje Loets die eens meenam na een vakantie op het Italiaanse eiland, is dit mijn lievelingspasta. Je kunt natuurlijk ook jouw eigen favoriet kiezen. Mijn advies is dan wel om voor een niet te grote pasta te gaan, aangezien je de groente grof snijdt. Oh ja, en dan nog een laatste tip. Snijd de verschillende groenten allemaal op een andere manier. Niet per se voor de smaak, maar omdat het er mooi uit ziet.
Pastasalade met geroosterde groente
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 4 bieten, geschild en in plakken, ik kies voor Chioggia, gele en oranje bietjes
- 2 wortels, in repen, ik ga voor een oranje en een oerwortel
- 2 rode uien, in wegdes
- 1 courgette, gehalveerd en in grove stukken
- Peper
- Zout
- Olijfolie
- 350 gram pasta naar keuze
- Kiemen, ter garnering
Dit zit in de basilicumvinaigrette :
- 1 flink bos basilicum
- 40 ml olijfolie
- 2 el citroensap
- 1 el rode wijnazijn
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- Zwarte peper
- Zout
Dit heb je nodig:
- Bakplaat met bakpapier
- Pastapan
- Blender of staafmixer
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Spreid alle groentes over de bakplaat. Zorg dat de groente niet op elkaar ligt, maar juist de ruimte heeft. Zo kunnen ze mooi bruinen. Sprenkel er royaal olijfolie over en breng op smaak met peper en zout. Zet 25-30 minuten in de oven of tot de groente beetgaar is.
- Kook als de groenten bijna klaar zijn, de pasta volgens de verpakking.
- Ga ook aan de slag met de basilicumvinaigrette. Meng alle ingrediënten hiervoor in de blender en breng op smaak met peper en zout.
- Giet de pasta af en schep de basilicumvinaigrette erdoor.
- Haal de geroosterde groenten uit de oven en laat kort afkoelen. Voeg deze nu samen met de pasta. Serveer koud of lauwwarm.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met HelloFresh.
Geef een reactie