Ik was laatst op persreis in Les Landes en sloot dat af in de mooie stad Bordeaux. Vandaag zet ik 4 x eten in Bordeaux voor je op een rij. Ga je hier binnenkort naar toe? Lees dan zeker deze blog!
Bliksembezoek
Wat doe je als je nog geen vierentwintig uur in Bordeaux bent? Sightseeing? Musea bezoeken? Die ene bekende kathedraal bekijken? Dat kan allemaal, maar ik ontdek een stad liever op mijn eigen manier. Etend natuurlijk. Naast een uurtje of zes slapen, bracht ik de andere uren door in een prachtig restaurant in Le City du Vin met fantastisch uitzicht over Bordeaux. De volgende ochtend ontbeet ik op een leuke plek, at taart en dronk ik cappuccino in een tof tentje en sloot, net voor ik terug naar Nederland vloog, af met een lekkere lunch in een restaurant die ik echt met jullie wil delen.
Het was met recht een bliksembezoek. Ik wilde nog veel meer ontdekken en proeven. Struinen door kleine straatjes, dolen door de wijken, zonder kaart zodat ik kon verdwalen en nog meer leuke plekken kon vinden. Helaas ging dat niet, maar wie weet een volgende keer, want eigenlijk is Bordeaux dat wel waard.
1. Le 7, voor het mooiste uitzicht en bijzondere gerechten
Dit jaar opende La Cité du Vin in Bordeaux haar deuren. Een super modern gebouw, wat lijkt op een ruimteschip, net iets buiten het drukke hart van Bordeaux. Je kunt dit het beste omschrijven als een belevingscentrum rondom wijn. Je komt hier alles te weten over wijn en de wijncultuur. Omdat ik zo kort in de stad was, bracht ik hier geen bezoek aan. Enkel het restaurant, Le 7. Gelegen op de zevende verdieping van het gebouw en met een prachtig uitzicht over Bordeaux en de bruggen over de Garonne.
De inrichting is modern en strak. Het plafond is zo bizar. Daar blijf je naar kijken. Wij krijgen een tafeltje aan het raam. Hoewel het al donker is, blijft het uitzicht spectaculair. Allemaal lichtjes en in de verte de kermis met flitsende attracties.
De bediening is attent. Vooral de Ierse sommelier die vloeiend Frans en Engels spreekt. Ik vertel haar, in welke wijn ik zin heb en zij adviseert. Het zijn elke keer voltreffers. Mijn favoriet van de avond was de Chateau Belle-Vue uit 2011 die ik bij mijn kaasjes dronk. Een donkere rode wijn die kruidig en peperig smaakte. Als amuse krijg ik rillette van tonijn met zeewier en een paar plakjes Spaanse rauwe ham. A la minute voor je gesneden en goed op temperatuur. Daardoor smelten de plakjes op je tong. Verrukkelijk gewoon.
Ceviche
Vooraf kies ik ceviche van zeebaars met passievrucht, granaatappelpitjes, ingelegde rode ui, rucola en soja. Na dagen van zware gerechten met best veel vlees, is dit een welkome afwisseling. Als hoofdgerecht kies ik weer voor vis. Een mooi gebakken tarbotfitel met seizoensgroente en een puree van polenta en Parmezaanse kaas. En het toetje, dat verklapte ik net al. Al dagen wilde ik kaas als dessert nemen. Iedere keer zat ik te vol. Aangezien dit mijn laatste avond in Frankrijk was, had ik geen keus. Heerlijk was het. Dit restaurant is heel geschikt voor een avond uitgebreid dineren. De prijzen zijn wel boven gemiddeld, dus houd daar rekening mee!
www.laciteduvin.com/en/plan-your-visit/restaurants-shops/restaurant-le-7
2. Karl, voor all day eating
Ik opende al vroeg mijn ogen na mijn nacht in Bordeaux. De verleiding was groot om te blijven liggen. Nog even omdraaien. Ik besloot het niet te doen, maar alle tijd die ik had in deze stad, goed te besteden. Zodra ik wakker word heb ik trek. Het liefste zette ik mijn tanden direct in een croissant die ik kon scoren bij het ontbijtbuffet van het hotel. Maar ja, wat is daar nou leuk aan? Stiekem helemaal niets. Alleen dat het mijn directe trek zou bevredigen. Ik ging er op uit. Wandelde langs rivier de Garonne. De stad ontwaakte. Heerlijk is dat om te zien, te voelen en te beleven.
Earth friendly
Sportievelingen die hardlopen, een vader met kind op de fiets, een paar jonge Fransozen die hun bed nog niet hadden gezien. Althans, zo leek het en zo rook het ook. Ik zwerf door wat kleine straatjes en bedacht me dat ik nu toch wel trek kreeg. Plume, wat ook op mijn lijstje stond opende pas om tien uur. Ik had nog een uur te overbruggen. Ik kwam de hoek om, bij Place du Parlement en zag daar ineens Karl. Ze noemen zichzelf earth friendly en je kunt er terecht voor ontbijt, lunch en thee of koffie met taartjes.
De muren zijn een zachte tint blauw, je zit aan oude tafeltjes op houten stoelen. De toonbank is echt prachtig. Ook van hout met uitgesneden tekeningen en bloemen. Wat er opstaat en achterstaat is minstens zo indrukwekkend. Knapperige baguettes, manden met croissants, pain chocolat, brioche en taarten in een vitrine. En dan vergeet ik nog de muffins in de etalage. Ik laat het zoete voor wat het is. Op een croissant na, die ik beleg met veel boter en jam. Ook kies ik oeuf en cocotte met kaas en ham. Lekker met het verse stokbrood. Je bestelt er nog veel meer soorten ontbijt. Van basis tot heel uitgebreid, maar ook belegde broodjes.
3. Plume, voor taart met koffie
Met een flink ontbijt achter mijn kiezen, vervolgde ik mijn wandeling naar Plume. Ik zat eigenlijk best vol, maar wilde per se naar dit tentje. Ik ben blij dat ik dat gedaan heb, want dit is wel mijn favoriet in dit lijstje. Voor de gevel staan bistrotafeltjes en er hangt een zwarte luifel, een paar planten en een krijtbord met daarop het menu, maken het een super gezellige. En binnen is het misschien nog wel leuker. Het is er donker en sfeervol. Cafestoeltjes met vierkante houten tafels, met daarop een kaars. Voor de ramen zijn barren gemaakt, zodat je, terwijl je geniet van je koffie, mensen kan kijken.
Industriële hanglampen en wat van stoere bureaulampen zorgen voor een beetje licht. De bar is gemaakt van houten shutters. Dit heb ik nog niet eerder gezien en ziet er tof uit. Erop schalen en etagères vol huisgemaakt baksels. De meiden die achter de bar, je koffie en de rest van je bestelling klaar maken, zijn allemaal super vriendelijk. Dat is fijn. Ik bestel een cappuccino met een lemon square. Die eerste is de beste die ik in mijn dagen in Frankrijk heb gedronken. De lemon square is goed zuur en dat is precies zoals ik dat lekker vindt. Zeker in combinatie met de zoete en zoute bodem van koekdeeg. Jammer genoeg was er geen ruimte meer voor een ontbijtje. Hopelijk kunnen jullie dit een keer voor me testen.
4. Le Cagette, voor lunch of diner met een goed glas wijn
Stiekem met nog een volle buik, ga ik richting La Cagette. Ik maak nog een tussenstop in mijn hotel om de bagage op te pikken. Vanaf het restaurant ga ik rechtstreeks naar het vliegveld. Aangezien vliegveld- en vliegtuig eten niet fantastisch is, neem ik me voor om het er nog even goed van te nemen. Hoeveel kan een mens op vraag je je misschien af. In mijn geval? Veel!
Vol locals
Als ik kom zij ze net open en ben ik de enige in de zaak. Dat is fijn, want dat betekent dat ik op mijn gemak foto’s kan maken. Daar komt al snel verandering in. Als ik een uur later vertrek richting het vliegveld zit het restaurant vol met locals. La Cagette zit in een leuk wijkje achter de boulevard. Makkelijk te vinden en allemaal andere tentjes die de moeite waard zijn rondom.
Het restaurant is klein. Een pijpenla met vierkante tafels en vooral een prachtige glazen pui. Zo zien Franse resto’s er in mijn fantasie uit. En dat klopt dus.
De inrichting is strak en basic, maar toch gezellig en sfeervol. Aan de witte muren hangen kunstwerken en aan de tafels staan stoelen die je vroeger in de klas zag, met het logo van het restaurant erop. La Cagette lijkt een beetje op een kantine, maar dan stoer en hip.
Ondanks dat het nog maar net twaalf uur is besluit ik gewoon voor een glas rode wijn te gaan. Heerlijk vind ik dat zo bij een weekendlunch. Als lunch kies ik een super lekkere salade. Rucola, couscous, zachte geitenkaas, linzen, tomaat en een friszure dressing. De gerechten hebben allemaal een internationale twist. Steak tartaar met feta en olijven, een goedgevulde risotto en gerechten met tahin en koriander. Je bestelt hier trouwens heel veel wijnen per glas. Wat mij betreft een aanrader voor een goede lunch. Diner heb ik niet getest, maar is vast ook top!
En, wat vond je van dit overzicht? Ik ben benieuwd. Mijn conclusie is wel dat je super goed kunt eten in Bordeaux.
Ben jij al eens in Bordeaux geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Tourisme d’Aquitaine.
Geef een reactie