Als ik mag kiezen, eten we deze proeverij met schelpen van Prins & Dingemanse tijdens het kerstdiner. Of stiekem liever nog iets eerder, zo lekker vind ik het. Vandaag vertel ik welke schelpen ik gebruik en hoe je het gerecht zelf maakt. Want geloof me, dat is echt niet moeilijk.
Foute kersttrui
Misschien doet een tafel vol met schelpjes je denken aan de zomer. Aan die keer op het terras aan zee, met de zon in je gezicht, een koeler gevuld met ijs en een fles droge witte wijn. Mijmeren over het leven, praten over van alles en nog wat. Ondertussen peuter je de schelpen leeg en dip je je brood in de saus. Die mooie herinnering moet ook zeker blijven, maar maak dan ook een nieuwe. Dan wordt het over een paar jaar ‘weet je nog met kerst?’ Ook in de winter kun je dat zomerse vakantiegevoel oproepen. Alleen heb je dan je foute kersttrui aan. Vervang je de reggae van Bob Marley door Mariah Carey’s ‘All I want for Christmas,’ staat de verwarming op standje hittegolf en is het niet de zon die in je ogen schijnt, maar de lamp boven de eettafel. Ik bedoel maar, bijna hetzelfde.
Proeverijtjes
Het is vast geen geheim. Ik hou van alles wat een schaal of een schelp heeft. Of het nu bloedheet of ijskoud is, een schaal oesters of een pan mosselen gaat er echt altijd wel in. Daarom vind ik dit ook echt een fantastisch begin van je kerstdiner. Of natuurlijk elk ander willekeurig etentje wat om zo’n voorgerecht vraagt. Een proeverij van drie soorten schelpen, allemaal van Prins & Dingemanse. Elk op een eigen manier bereid. Ik ben dol op proevertjes en gerechten delen. Zo hoef je helemaal niets te missen. Dat is met deze proeverij van schelpen precies het geval.
Scheermessen
Eigenlijk is het heel simpel. Bekijk eerst welke schelpen je favoriet zijn. Op de website van Prins & Dingemanse zie je direct welke zij allemaal in het assortiment hebben. Dat zijn er een hoop. Je leest of het ook het juiste seizoen is om de schelp te eten. En natuurlijk over de smaak. Ik koos voor hun scheermessen. Of mesheften, wat jij wilt. Je hebt ze vast wel eens op het strand zien liggen. Langwerpig, lichtbruin met een vleugje groen. Stevig van structuur en met een zoetig nasmaak. Ik heb ze kort gegrild en besprenkeld met olijfolie en een dressing met fijngehakte rode ui en sjalot.
Venusschelpen
De tweede schelp in de proeverij zijn venusschelpen met een romige witte wijnsaus die lekker fris is door citroensap. Ik dacht trouwens altijd dat er maar één soort venusschelp is, maar niets is minder waar. Ik gebruik de vongole veraci. Bij Prins & Dingemanse ontdekte ik een wrattige venusschelp en de lupini, wat een iets kleinere venusschelp met strepen is. Als laatste in de proeverij kies ik voor de oer Hollandse kokkels. Gewokt met tomaat, lekker veel knoflook en basilicum. Onderin de schalen vind je natuurlijk een lekkere saus waar je zeker even je brood doorheen moet halen. Heerlijk!
Meer schelpen
Ga je liever voor andere schelpen? Check Prins & Dingemanse dan eens en lees over hun aanbod verse schelpdieren. Vind je drie bereidingen wat veel? Je kunt het natuurlijk ook bij één of twee houden. Maar mag ik je een tip geven? Ga gewoon voor drie. Serveer de proeverij van schelpen met goed brood, lekkere roomboter en die witte wijn die je dus van de zomer ook dronk. Kan jouw kerst niet meer stuk.
Proeverij van schelpen
Voor 8 personen
Dit zit in de gegrilde scheermessen:
- 1 rode ui, gesnipperd
- 1 sjalot, gesnipperd
- 120 milliliter witte wijnazijn
- 1 kilo scheermessen van Prins & Dingemanse
- Olijfolie
- Bosje bladpeterselie, fijngehakt
Dit zit in de gewokte kokkels:
- 300 gram smaakvolle tomaten, in stukken
- 2 tenen knoflook, grof gehakt
- 1 bosje basilicum,de steeltjes fijn gesneden en de blaadjes grof gehakt
- Olijfolie
- 1 kilo kokkels van Prins & Dingemanse
- Peper
- Zout
Dit zit in de gestoofde venusschelpen:
- 2 eetlepels roomboter
- 2 tenen knoflook, fijngehakt
- 3 bosuitjes, in dunne ringen
- 1 kilo venusschelpen van Prins & Dingemanse
- 250 milliliter witte wijn
- 250 milliliter kippenbouillon
- ½ citroen, enkel het sap
- 100 milliliter ongezoete slagroom
- Handje fijngehakte bladpeterselie
Zo maak je de gegrilde scheermessen:
- Meng de rode ui en sjalot in een kom met de witte wijnazijn en de helft van de bladpeterselie.
- Zet alvast een grillpan op de pan, zodat deze goed heet kan worden.
- Open de scheermessen. Haal een scherp mes langs de binnenkant van de schelp zodat het vlees niet beschadigt. Dep voorzichtig droog en bestrijk met olijfolie.
- Leg de scheermessen met de binnenkan op de hete grill. Draai ze na 30 seconde om en grill de schelpkant ook 30 seconde.
- Leg de scheermessen op een schaal, besprenkel met olijfolie, wat van de witte wijnazijn met uitjes en bladpeterselie.
Zo maak je de gewokte kokkels:
- Verhit een flinke scheut olijfolie in een wok en fruit de knoflook met de basilicumsteeltjes. Laat de knoflook niet bruin worden.
- Voeg na 5 minuten de tomaten toe en draai het vuur hoog. Zodra de tomaten zacht worden schep je de kokkels in de wok.
- Bak op hoog vuur en schud af en toe om tot alle schelpen zich openen.
- Breng op smaak met zout, peper en de basilcumblaadjes.
Zo maak je de gestoofde venusschelpen:
- Smelt de roomboter in een grote pan. Voeg de knoflook en bosui toe. Roer goed en laat op laag vuur in 5 minuten zacht worden.
- Doe de witte wijn en kippenbouillon erbij. Voeg de venusschelpen toe. Breng aan de kook en draai het vuur laag zodra de schelpen zich openen. Schep af en toe om.
- Voeg de slagroom en citroensap toe. Warm kort mee en haal dan de pan van het vuur.
- Garneer met bladpeterselie.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Prins & Dingemanse.
Geef een reactie