Begin juni ging Tineke Koning voor Little Spoon op ontdekkingsreis naar het Waddenland in Groningen. Vandaag deelt ze haar (culinaire) belevenissen met jullie. Benieuwd of dit deel van Nederland ook iets voor jou is? Lees snel verder.
Groningen puur natuur
Tineke: Bij het platteland van Groningen denken veel mensen aan het woord oubollig, maar is dat wel zo? Tegenwoordig zijn we erg bezig met het bewust worden van onze voeding. Gezond leven en oud worden, het liefst zonder enig horten of stoten. Wie wil dat nou niet? Op het Groningse platteland vind je nog vele kraampjes bij de boerderijen. Een kilo tomaten voor 50 cent of een zak wortels voor 1 euro. Onbespoten en lekker vers uit de kas. Soms moet je even de slakken van een krop sla naar een andere plaats verhuizen, maar dat neem ik graag voor lief. Ook een aantal restaurants werken, in sommige streken van Groningen, samen met de plaatselijke ambachten. Biologisch en puur natuur is helemaal terug van weggeweest. Eigenlijk kun je zeggen dat de provincie Groningen helemaal met zijn tijd meegaat. Namens de Stichting Waddenland werd ik uitgenodigd om voor Little Spoon op pad te gaan en een kijkje te nemen in de Groningse keuken. Groningen puur natuur.
Slik
De avond begon met het wadlopen. Oude schoenen aan en ploeteren door het slik. Ondertussen voorzichting de benen optillen, voor je het weet lig je met je hele hebben en houden in de modder. Na het wadlopen aten we bij De Oude Smidse. De naam zegt het al een beetje. Een oude smid die zijn stal heeft omgebouwd tot een restaurant. Wij kregen een Groningse mosterdsoep als voorafje. Voor het hoofdgerecht kozen we uit plaatselijke, vers bereide producten. Van een groenteburger voor de vega’s, tot een biefstuk van een Schotse Hooglander uit het weiland van Westernieland of een zalmfilet. Ik koos voor het laatste, al vroeg ik mij wel af hoe plaatselijk deze zalm nu eigelijk was? Hij kwam in ieder geval niet uit de Noordzee.
Alice in Wonderland
De volgende dag bezochten we de theefabriek in Howerzijl. Echt de moeite waard. Een prachtig landhuis, met een groenrijke tuin. Boven in de theefabriek vind je een zolderkamer. Hier drink je heel romantisch thee met z’n tweetjes. Romantisch is het zeker, vanwege de ruimte zit je letterlijk bijna bij elkaar op schoot. In de hele fabriek had ik een beetje het ‘Alice in Wonderland’ gevoel. Wij werden getrakteerd op een afternoon tea de luxe. Verschillende soorten thee en hartige en zoete hapjes. In één woord: heerlijk! Aan het einde van de middag, stond een yoga sessie op de planning. Met een reddingsboot richting Engelsmanplaat. Een zandplaat tussen Ameland en Schiermonnikoog. Op het strand deden wij mee aan een yoga sessie van vijftig minuten. Het zand tussen je voeten en de geur van de zee. Ik voelde mij na deze sessie weer helemaal zen.
’t Ailand
‘s Avonds stond restaurant ’t Ailand (het eiland) op het programma. Mijn eerste indruk was niet bepaald biologisch en puur natuur, maar eerder een plaatselijke friettent met vis. Ik ontdekte als snel dat ik het mis had. Eigenaresse Barbara vertelde ons met passie over haar liefde voor eten en vissen op de Noordzee. Samen met haar man zijn ze door de weeks op zee te vinden en van vrijdag tot zondag runnen zij het restaurant. Natuurlijk werd er verse vis voorgeschoteld, maar ook vlees of vegetarische gerechten bestel je er. Dit restaurant werkt met lokale producten uit de regio.
Groningse mosterd
De volgende dag hadden wij veel geluk met het zomerse weer. De fietsen stonden klaar voor een kleine tocht door het Groningse Platteland. Vanaf Winsum via Aduarderzijl richting Ezinge. Onderweg genoten wij van het historische landschap. De lunch was bij Cafe Hammingh in Garnwerd. Hier zit je heerlijk op een terras met uitzicht op het water. Als vooraf kregen wij de Groningse mosterdsoep. Een typische streekgebonden soep. Natuurlijk zijn er ook andere soepen verkrijgbaar. De lunch bestond uit diverse salades met daarbij verschillende soorten brood. En als een soort van “klap op de vuurpijl” een kroket met, je raad het al, de Groningse mosterd. Als nagerecht nam ik deze keer een kop koffie.
Als je op zoek bent naar een restaurant in de provincie Groningen, dan zijn dit vier verschillende plekken waar je goed kunt eten. Het was een geweldig weekend en een genot om diverse soorten eten te proeven.
Ben jij wel eens in het Groningse waddenland geweest? Ik ben benieuwd wat je ervan vond. Laat het me weten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
Op uitnodiging van Stichting Waddenland.
Geef een reactie