Zeeuwse bolussen zijn van zichzelf al heerlijk, maar stel je even voor hoe het smaakt als je er Zeeuwse bolus wentelteefjes van maakt? Met extra bruine suiker erover, wat zo knispert in je mond en een klodder lobbige kaneelroom. Een feestelijk ontbijt en een goed begin van je kerst! Vandaag deel 2 van de ode aan de Zeeuwse bolus en dit mega lekkere recept.
Liefde voor de Zeeuwse bolus
Lang lang geleden vertelde ik jullie over mijn grote liefde voor de Zeeuwse bolus. Een echte Zeeuwse delicatesse gemaakt van wit brooddeeg met een hoop bruine suiker. Plakkerig, klef, zacht van binnen, een beetje krokant van buiten en heerlijk zoet. Ik denk dat dit de beste omschrijving is een bolus. Het was mijn bedoeling om een soort reeks te maken, met allerlei verhalen over de Zeeuwse bolus. Het idee vind ik nog steeds echt tof. De uitwerking is echter een minder groot succes.
Ik kan allerlei smoezen uit de kast trekken. Over dat ik het zo druk heb. Dat ik even niet zo in de schrijf mood was. Dat mijn gedachtes elders waren en dat er ook nog een tweede bedrijf in de maak is, wat mijn tijd vraagt. Dit is overigens allemaal waar. Mijn blog ‘Met volle angst vooruit,’ gaat daar allemaal over. Toch beken ik gewoon eerlijk, de bolus was wat uit mijn gedachte geglipt.
Kerstontbijt
Uit het oog en in dit geval ook uit het hart. Een bar slechte liefdesrelaties, vind je ook niet? Tot ik voor Agrimarkt nadacht over de kerstrecepten die ik dit jaar voor hen ging ontwikkelen. Mijn gedachtes gaan soms vliegensvlug via het ene kapstokje naar het andere haakje. Het was dit keer zoiets als: “Lekker, kerstontbijt. Mmm, wentelteefjes. Zeeland. Zeeuwse bolus. Wentelteefjes van Zeeuwse bolus.” Wellicht voor jullie geen touw aan vast te knopen. Voor mij wel. Waar het om gaat, is dat je het recept snapt en laat dat nu volstrekt eenvoudig zijn.
Want stel je voor. Zo’n kleffe zoete bolus die zich volzuigt met melk en ei. Mwah dat klinkt dan weer niet zo fantastisch, maar denk dan even aan hoe het smaakt als je dat goedje bakt in roomboter? Bestrooid met extra bruine suiker en met een bolletje kaneelroom erbij? Het water loopt mij toevallig in de mond. Mijn geliefde Zeeuwse bolus, zo mogelijk nog lekkerder dan ik hem al vond.
Zeeuwse bolus wentelteefjes met kaneelroom
Voor 4 personen
Dit zit erin:
- 100 ml slagroom
- 1 el kristalsuiker
- 2 tl kaneel
- 200 ml melk
- 1 ei
- 4 bolussen
- Roomboter
- 4 tot 8 el bruine suiker
Dit heb je nodig:
- Garde of keukenmachine
- Schaal
- Koekenpan
Zo maak je het:
- Klop de slagroom met 1 el kristalsuiker lobbig en vooral niet te stijf. Voeg de kaneel toe en meng goed. Zet de slagroom in de koelkast, tot je de Zeeuwse bolus wentelteefjes serveert.
- Meng in een schaal de melk en het ei. Leg hier de bolussen, 3 tot 5 minuten in en keer halverwege een keer om. Omdat de bolussen vrij dik zijn, is het belangrijk om de melk er goed in te laten trekken. Op deze manier krijg je de lekkerste wentelteefjes.
- Zet een koekenpan op het vuur en laat hierin de roomboter smelten. Bak nu de bolussen aan beide kanten bruin.
- Leg de bolus wentelteefjes op een bord, bestrooi met bruine suiker en schep er een klodder kaneelroom op.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Agrimarkt.
Nathalie zegt
Ik ga het zeker in het nieuwe jaar eens uitproberen.
Heb je de roombolus al eens geproefd?
Heerlijk een laagje luchtige roompudding of mousse wat het deeg lekker zacht maakt.
Bakker Bouwmaterialen uit Oosterland maakt ze super lekker!
Stefanie zegt
Wat leuk om te horen. De roombolus is niet helemaal mijn ding. Ben gewoon niet zo’n grote fan van banketbakkersroom. Mijn man vindt het wel mega lekker.