Deze speculaasgalette met stoofpeertjes en frangipane is een hele fijne om voor jezelf te maken zo rond de tijd dat de Sint in het land is. Trouwens ook als hij weer vertrokken is hoor. In mijn deeg en vulling gebruik ik biologische roomboter van Veco Zuivel. Benieuwd naar het recept en mijn sweet memories? Lees snel verder.
Wintertijd
Zodra de zomer langzaam overgaat in de herfst betrap ik mezelf erop dat ik af en toe wel wat mopper en met weemoed terug kijk naar de warme dagen waarop ik mijn zwierige jurkje naar buiten stap. Regen, wind en kou. Bleh. Toch is dat maar van korte duur, want hoe ik er ook tegenop zie en zag, uiteindelijk geef ik me over aan de wintertijd en geniet ik oprecht van alles wat daarbij komt kijken. Als Sinterklaas in het land komt, begin voor mij een super leuke tijd. Druk, want de opdrachten stromen binnen. Maar het gaat me vooral om de gezelligheid en toch ook wel sweet memories.
Plastic wasmand
Heb je dat ook dat bepaalde geuren je meenemen naar vroeger? Ik heb dat dus. En best in extreme vorm. Als ik teer ruik, denk ik terug aan de vakantie naar Tunesië, met mijn vriendin An. Het was een toffe tijd met z’n tweeën, maar we durfden ons resort niet uit. We vielen, als twee jonkies van nog geen twintig, nogal in de smaak bij de lokale bevolking. Je verwacht misschien dat ik Sinterklaas associeer met speculaas, pepernoten en de kruidige taaitaai. Dat klopt deels. Als ik een bepaalde soort plastic ruik, brengt dit me terug naar de oh zo spannende pakjesavond. Naar de tijd dat ik als klein meisje met gloeiende rode wangen zenuwachtig wachtte tot de Sint op de deur en ramen bonkten De cadeautjes bracht hij bij ons niet in een jutezak, maar in onze eigen plastic wasmand.
Goedheiligman
Ik was niet echt een heel braaf kind, dus het was nog wel eens spannend of de goedheiligman mijn wensen had verhoord. Gelukkig viel het altijd nogal mee en bleek dat ik het jaar toch best zoet was. Zelfs aan kat Gompie dacht Sint. Dat vond ik altijd zo attent. Alhoewel Gompie wel een grote goedzak was, dus heel gek was het niet dat hij ook een kleinigheidje kreeg ;-) De salontafel schoven we opzij en zo ontstond er een plek voor de wasmand vol cadeautjes. Daarna was het tijd om de pakjes uit de pakken. Of in mijn geval als een gek het pakpapier er af te scheuren.
Soms werd ik midden in de nacht wakker omdat ik dacht dat ik Sinterklaas en zijn Pieten beneden hoorden. Verstijfd lag ik in bed. Doodeng vond ik het. Natuurlijk nam ik me vaak voor om te gaan spieken, maar deze kleine bangerik durfde niet. Wat een heerlijke tijd eigenlijk he? Ik hoop dat als ik ooit zelf kindjes heb, ze dit ook mee te geven.
Frangipane
Als foodblogger bedenk ik vaak nieuwe recepten. En heel eerlijk? Soms doe ik ook maar wat. Ik bedoel niet dat ik op goed geluk wat bij elkaar gooi of er niet over nadenk. Ik wil steeds vernieuwen, andere recepten delen, die bijzonder en lekker zijn. Ik combineer smaken en ingrediënten die ik lekker vind en dan ga ik er gemakshalve maar vanuit dat het goed komt. Een enkele keer zit ik er naast, maar in de meeste gevallen gaat het goed. En heel af en toe is er zo’n recept wat nog veel lekkerder is dan ik hoopte. Zo ging dat met deze speculaasgalette. Nu wil ik mezelf echt niet op de borst kloppen, maar jeetje was smaakte dit goed. Eigenlijk zijn het alle smaken die ik bij Sinterklaas vind passen. Speculaas, kruidige stoofpeertjes en een frangipane vulling van amandel.
Ambachtelijk bereide boter
Ik maakte eerst het deeg. Hierin zit bloem, amandelmeel, suiker en Veco Zuivel Roomboter. Alle producten van dit zuivelmerk zijn biologisch. Dat vind ik fijn, want als het gaat om zuivel en vlees, probeer ik zoveel mogelijk te kiezen voor biologisch. De eerlijke en ongezouten roomboter smaakt naar ambachtelijk bereide boter. Er wordt trouwens enkel verse, biologische melk gebruikt die rechtstreeks van de boeren in Nederland vandaan komt. Wat ik tof vind is dat je op de website kennis maakt met de boeren die de melk van hun koeien aan Veco Zuivel leveren. Naast roomboter heeft Veco Zuivel ook melkvarianten, yoghurt en kwark.
Spijs
Frangipane lijkt wel een beetje op spijs. Je mengt amandelmeel met suiker, roomboter en een ei en je krijg iets wat een beetje lijkt op spijs. Na het uitrollen van het deeg smeer ik op het uitgerolde deeg, daarna de stoofpeertjes erover verdelen en in de oven. Ik had nog nooit eerder een galette gemaak, maar ik vind het altijd plaatjes om te zien. En stiekem mag deze taart er gewoon rommelig uit zien. Aangezien ik niet zo’n secure werker ben, is dit voor mij een verademing.
En wat denk je ervan? Ga je deze speculaasgalette maken met Sinterklaas? Of op een ander moment dat je er zin in heb, dat kan natuurlijk ook!
Speculaasgalette met stoofpeertjes en frangipane
Voor 8 tot 10 punten
Dit zit het taartdeeg :
- 165 gr bloem
- 45 gr amandelmeel
- 3 tl kristalsuiker
- Snuf zout
- 3 flinke tl speculaaskruiden
- 150 gr Veco Zuivel roomboter, ijskoud en in blokjes
- 5 el ijskoud water
Dit zit in de vulling :
- 75 gr Veco Zuivel roomboter, op kamertemperatuur en in blokjes
- 75 gr kristalsuiker
- 75 gr amandelmeel
- 1 ei
- 4 of 5 stoofpeertjes
Dit zit in de eistrijk :
- 1 ei
- 1 el melk
- 1 of el kokosbloesemsuiker of rietsuiker
Dit heb je nodig:
- Beslagkom
- Vork
- Plasticfolie
- Keukenmachine
- Deegroller
- Bakplaat met bakpapier
- Kom
- Kwastje
Zo maak het taartdeeg:
- Meng de droge ingrediënten in een beslagkom. Voeg de roomboter toe en mix het met je vingers tot een kruimeldeeg.
- Verdeel met 1 eetlepel per keer, het water over het deeg. Meng het met een vork, maar kneed het deeg niet. Herhaal tot al het water is toegevoegd.
- Doe het deeg in een stuk plasticfolie en leg het 30-45 minuten in de koelkast.
Zo maak je de vulling:
- Klop de boter en de suiker luchtig en romig. Ik gebruik hiervoor de garde van mijn keukenmachine. Voeg het amandelmeel en het eitje toe. Meng kort en zet weg.
- Dep de stoofpeertjes goed droog. Halveer de peertjes en snijd in dunne plakken.
Zo maak je de speculaasgalette:
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een grote cirkel met een dikte van een halve centimeter of iets dunner. Beweeg het deeg af en toe, zo plakt het niet aan je werkblad. Vouw het deeg rond de deegroller en verplaats het naar bakpapier.
- Besmeer het deeg in het midden met de frangipane. Houd de randen vrij. Verdeel de stoofpeertjes erover. Vouw nu de randen over de vulling.
- Schuif de speculaasgalette op een bord of snijplank en zet 20 minuten in de vriezer. Dit zorgt ervoor de dat vorm van de galette mooier blijft tijdens het bakken.
- Meng het ei voor de eistrijk met de melk. Besmeer hier de randen mee. Besprenkel de randen daarna met wat kokosbloesemsuiker.
- Zet de speculaasgalette 35-40 minuten in de oven.
- Laat kort afkoelen en snijd er mooie punten van.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Veco Zuivel.
Anne zegt
Echt een heel goed idee met onze honderden stoofperen uit de tuin! Binnenkort..!
Stefanie zegt
Ja!! Als je over hebt, let me know XX