Een taartje van korstdeeg, frisse Hero zwarte kersenjam, zoete frangipane met boter, suiker en amandelmeel en een beetje poedersuiker voor een extra feestelijk effect. Dat is de beste omschrijving van dit heerlijke amandeltaartje. Serveer eventueel met wat slagroom of crème fraîche.
Vleugje jaloezie
Aan het einde van het jaar is het weer zover. Heel Holland Bakt. Een programma waar ik echt dol op ben. Een tikkeltje kneuterig en als decor een tent met kleurrijke kookeilanden en keukenapparatuur die bij mij in de keuken ook heel goed staan. Stiekem kijk ik altijd met een vleugje jaloezie naar het programma. Vanwege die mintgroene of roze keukenmachines, maar nog wel meer omdat alle kandidaten zo’n extreem baktalent hebben. Ik vind het zo knap om te zien welke creaties zij bakken, in zo weinig tijd.
Een tekst schrijven onder tijdsdruk lukt me wel, maar een taart bakken met tig lagen, crèmes, roosjes en suikerspinnen…. Nee, dat doe ik ze niet na. Nu niet en nooit niet. Voor bakken moet je secuur zijn. Precies de bloem afwegen enzo. En daar gaat het bij mij mis. Of eigenlijk is dit één van de vele redenen waarom ik Heel Holland Bakt vanaf de bank moet kijken en niet zelf achter het fornuis plaatsneem. Zeker als ik kijk naar de hele lijst misbaksels en mislukte taarten en ingestorte cakes die op mijn naam staan. Met dit amandeltaartje gevuld met zwarte kersenjam ging het ook bijna mis.
Korstdeeg
Laat ik beginnen met te vertellen dat het bakken van dit taartje niet moeilijk is. Zeker niet als je een beetje op let. Daarover later meer. Het maken van de bodem kost wel wat meer tijd, maar het is elke minuut van je tijd waard. Geloof mij maar. Je bedekt kleine taartvormen met korstdeeg, even blindbakken en dan smeer je de bodem in met Hero zwarte kersenjam. Deze jam is gemaakt van het allerbeste fruit die vol van smaak is. Hero voegt enkel wat suiker toe, citroensap voor een frisse smaak en fruitpectine, zodat de jam ook mooi smeerbaar is. Verder vind je in de jam dus niets wat er niet in hoort. Ik vind dat fijn. Wat jullie?
Na dat laagje jam is het tijd voor een paar flinke scheppen frangipane. Een mengsel van amandelmeel, suiker en boter. Ik ben daar echt zo dol op. Daarna de oven in en een half uurtje later zijn je taartjes klaar. Althans, in de ideale situatie. Ik zette per ongeluk mijn oven op een veel te hoge temperatuur. Gevolg? Frangipane net zo donker als de zwarte kersenjam. Tja, dan zit er maar één ding op. Opnieuw beginnen. Zo zie je maar, ook bij een foodblogger gaat het nog wel eens mis.
Amandeltaartje met zwarte kersenjam
Voor 8 taartjes
Dit zit erin:
- 225 gr bloem
- 1 el kristalsuiker
- 115 gr koude roomboter, in blokjes
- 1 eidooier
- Snuf zout
- 8 el kersenjam van Hero
- 150 gr roomboter, op kamertemperatuur
- 200 gr witte basterdsuiker
- 2 eieren
- 200 gr amandelmeel
- 4 el bloem
- Evt. poedersuiker ter garnering
Zo maak je het:
- Start met het bereiden van de bodem. Doe de bloem, suiker, roomboter en een snuf zout in de keukenmachine. Laat draaien tot er een fijn kruimeldeeg ontstaat.
- Voeg de eidooier en 2 el koud water toe. Kneed met de keukenmachine tot een samenhangend deeg.
- Verpak het deeg in plasticfolie en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
- Verwarm de oven ondertussen voor op 180 graden.
- Verdeel de bol deeg in 8 gelijke hoeveelheden.
- Bestrooi je werkblad met bloem en rol de bollen deeg uit tot een dikte van zo’n 3 mm. Bekleed er nu de taartvormen mee.
- Prik met een vork, gaatjes in de bodem. Leg een stuk bakpapier op het deeg en verdeel hier je blinde vulling over.
- Bak de taartbodems 10 minuten. Verwijder de blinde vulling en bak nog eens 10 tot 13 minuten, tot de randen licht goudbruin kleuren.
- Ga nu verder met de vulling. Klop de boter en basterdsuiker romig in de keukenmachine.
- Voeg het ei, amandelmeel en de bloem toe. Meng goed.
- Schep een eetlepel zwarte kersenjam per taartje. Smeer goed uit en verdeel de frangipane erover.
- Bak de amandeltaartjes 30 tot 35 minuten, of tot de bovenkant goudbruin is.
- Laat afkoelen en eet smakelijk!
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Hero.
Geef een reactie