Als lover van G&T’s vind ik het super leuk dat ik aan de slag mocht met de Zeeuwse Black Tomato Gin. Vandaag vertel ik je alles over deze gin uit Zeeland, geef ik lekkere combinaties, bijpassende hapjes en vertel ik hoe je de beste gin & tonic maakt.
Eerste G&T ooit
Ik weet nog goed dat ik mijn allereerste gin & tonic ooit dronk. Samen met vrienden aten we in de Vlissingse Timmerfabriek. Een pop-up restaurant van hippe jonge jongens die de sterren van de hemel kookte, mooie wijnen serveerden en een G&T als aperitief op de kaart hadden. Heel eerlijk, ik associeerde deze mix met chique senioren dames. Die met lang en grijs opgestoken haar, wel en wee met elkaar bespreken na een potje bridge. Dit beeld stamt nog uit de tijd dat ik in de horeca werkte als tiener. Zo’n hiervoor besproken dame bestelde steevast een gin & tonic.
Toen mijn vriendinnetje Em zei: ‘Stef je moet echt een G&T bestellen,’ keek ik haar stiekem een beetje gek aan. Tonic vond ik maar niets en dat dan samen met gin… Ik wist het niet hoor. Nu ben ik niet de flauwste en sta altijd open om iets nieuws en onbekends te proeven. En ja hoor. Na de eerste slok was ik verkocht. Sinds die eerste, drie jaar geleden, heb ik al heel wat G&T’s gedronken. Zelf gemixt of bij mijn lievelingsspot voor gin: Brasserie Jong.
Zeeuwse gin
Ik kan me geen leven zonder G&T meer voorstellen. Dit klinkt natuurlijk vreselijk overdreven, maar het maakt je borrel, thuis of ergens, gewoon net wat leuker en specialer. Daarom vind ik het ook zo super dat ik jullie vandaag kennis kan laten maken met de eerste Zeeuwse gin, Black Tomato Gin. Leuk hoor al die brouwsels uit de randstad, maar als trotse Zeeuwse gaat mijn hart net nog wat sneller kloppen van een gin uit eigen provincie. Zeker als het dan ook nog een hele bijzondere is.
Wat maakt de Black Tomato Gin nou zo bijzonder? De gin is geboren in de haven van Bruinisse. Een klein vissersdorp aan de Oosterschelde. Zeeuwser kan bijna niet. Het is een destillaat van rijpe zwarte biologische tomaten uit Sicilië, geheime botanicals, gezuiverd Oosterscheldewater en biologische alcohol. De smaak is licht zilt, maar het heeft ook iets zoets. Verwacht niet een slok tomatensap te nemen. In de verte proef je de zwarte tomaat wel, maar heel subtiel. Ik vind de gin zelf echt super lekker.
Gezelligheid
Als je lekker G&T’s gaat slobberen doe je er verstandig aan om er wat naast te eten. Om verschillende redenen. Het is lekker natuurlijk, want eten en drinken is gezelligheid. En het zorgt er ook voor dat de alcohol niet al te rare dingen met je doet. Daarom heb ik vandaag twee borrelhappen en twee mixen met Black Tomato Gin voor je in de aanbieding.
Thomas Henry
Nu ben ik geen expert als het gaat om de perfecte combi van gin en tonic, maar ik weet wel heel goed wat ik lekker vind. De eerste is een vrij klassieke mix. Black Tomato Gin samen met een indian tonic. Ik kies Thomas Henry. Een plakje pittige radijs en wat blaadjes basilicum maken het glas, wat mij betreft, compleet. Erbij at ik een bruschetta van ciabatta. Ingesmeerd met knoflook en belegd met romige burrata, gekarameliseerde tomaatjes en basilicum. Het was voor mij de eerste keer dat ik deze Italiaanse verse kaas at. Wauw, wat lekker. Burrata is gemaakt van mozzarella en room en loopt een beetje als je de kaas aansnijdt. Je kunt natuurlijk ook buffelmozzarella gebruiken.
Vleugje zoet
De tweede G&T is eigenlijk compleet anders. Naast de Black Tomato Gin, gebruik ik cranberry’s voor een vleugje zoet en Mediterranean tonic van Fever Tree om er een fris geheel van te maken. Het neemt me mee naar zomerse dagen en zwoele avonden. De cranberry’s vond ik mooi combineren met brie, dus maakte ik een crostini met deze Franse kaas, die een beetje gesmolten is. Plakje vijg erop, een paar druppeltjes balsamico, pijnboompitten en blaadjes tijm. Heel eenvoudig te maken, super feestelijk en het allerbelangrijkste, heel lekker.
Maken van de perfecte G&T
Vorig jaar volgde ik een workshop G&T maken bij Brasserie Jong. Reinoud gaf een hoop tips hoe je thuis ook een lekkere gin & tonic maakt. Smaakcombi’s, maar ook tips en trics voor het maken van de mix. Ik zet ze nog even voor je op een rij:
- Zorg dat je glas goed koud is. Vul het daarom met ijs en laat even staan.
- Giet daarna het smeltwater af. Je wilt natuurlijk geen overtollig wat in je G&T. Dat zorgt voor minder smaak.
- Schenk de gin over het ijs. Houd 1 deel gin aan op 3 delen tonic. Zo is je drankje perfect in balans.
- Kleed je gin aan met toppings die passen bij de gin.
- Schenk de tonic erbij.
- De laatste tip is niet, steek er nu een rietje in. Een G&T drink je liefste zonder rietje. Dat maakt de sensatie compleet. Niet alleen de smaak, maar ook de geur is onderdeel van de beleving. Een beetje een jeukwoord misschien, maar het is nou eenmaal zo.
Bruschetta met burrata en tomaat + Black Tomato Gin en Thomas Henry Tonic
Voor 8 bruschetta’s
Dit zit erin:
- 400 gram rode, gele en oranje tomaten, in plakjes
- 8 plakken ciabatta van circa 2 cm dik
- 400 gram burrata, plakken
- 2 tenen knoflook
- Basilicumblaadjes naar smaak,
- Olijfolie
- Grof zeezout
- Zwarte peper
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Ovenschaal
- Grillpan
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de tomaatjes in een ovenschaal en besprenkel ze met olijfolie en grof zeezout. Hussel even en zet 30 minuten in de oven of tot de tomaatjes zacht zijn en beginnen te karameliseren.
- Zet een grillpan op het vuur en laat goed heet worden. Gril de ciabatta’s aan beide kanten tot er van die mooie grilstreepjes op staan.
- Smeer ze daarna in met knoflook.
- Beleg de gegrilde ciabatta met burrata, verdeel er wat tomaatjes over en breng op smaak met zwarte peper en basilicum.
Black Tomato Gin met Thomas Henry Tonic:
Vul een glas met flink wat ijs. Laat even staan zodat het glas goed koud is. Giet het overtollige water af. Doe 2 blaadjes basilicum en 2 dunne plakjes radijs in het glas. Schenk er 1 deel Black Tomato Gin en 3 delen Thomas Henry tonic bij.
Crostini met brie + Black Tomato Gin met Mediterranean tonic
Voor 8 crostini’s
Dit zit erin:
- 8 plakjes stokbrood
- 150 gram brie, in plakken
- 3 eetlepels honing
- 2 eetlepels balsamico azijn
- 3 vijgen, in plakken
- 3 eetlepels pijnboompitten, geroosterd in een droge pan
- 8 takjes tijm, enkel de blaadjes
Dit heb je nodig:
- Snijplank + mes
- Koekenpan
Zo maak je het:
- Rooster de plakken stokbrood aan beide kanten in een droge koekenpan. Zodra ze bruin kleuren haal je ze uit de pan.
- Beleg het stokbrood, terwijl het nog warm is met brie. Zo smelt de kaas een beetje. Dat is extra lekker. Leg er dan een plakje vijg op, besprenkel met de balsamicohoning en garneer met de pijnboompitten en takjes tijm.
Black Tomato Gin met Mediterranean tonic van Fever Tree:
Vul een glas met flink wat ijs. Laat even staan zodat het glas goed koud is. Giet het overtollige water af. Doe vijf cranberry’s uit de vriezer in het glas. Schenk er 1 deel Black Tomato Gin en 3 delen Mediterranean tonic van Fever Tree bij.
Ga jij een recept van Little Spoon maken? Laat het mij dan weten. Ik ben super benieuwd naar jullie kookkunsten. Dit kan via Facebook, tag Little Spoon op Instagram of op Twitter en gebruik de hashtag #LITTLESPOONNL.
Volg je me al?
Facebook, Instagram, Twitter
In samenwerking met Black Tomato Gin.
Geef een reactie